Еднозовата руска ваксина Sputnik Light с добра ефективност срещу Делта

Резултатите за ефикасността надминават и редица двудозови
13 окт 2021 20:16, Петя Славова
54
Еднозовата руска ваксина  Sputnik Light с добра ефективност срещу Делта
Снимка: БГНЕС

Еднодозовата руска ваксина Sputnik Light показва 70% ефективност срещу Делта варианта на коронавирус три месеца след нейното поставяне, съобщи в сряда Руският фонд за директни инвестиции (RDIF), позовавайки се на разработчика на ваксината, предаде Ройтерс.

Още по темата

Данните са изпратени от разработчика, института "Гамалея", на медицинския уебсайт medRxiv преди партньорска проверка и въз основа на 28 000 участници, които са получили ваксината Sputnik Light, в сравнение с контролна група от 5,6 милиона лица, които не са били ваксинирани.

"Резултатите за ефикасността на еднодозовата ваксина Sputnik Light срещу Делта варианта на коронавируса значително надминават тези на редица двудозови ваксини. Най-важното е, че данните от института "Гамалея" потвърждават, че еднократната ваксина Sputnik Light е сред най-добрите ваксини срещу коронавирус", посочи ръководителят на Руския инвестиционен фонд Кирил Дмитриев.

Данните са факт в момент, когато Русия продължава да се бори с нарастващите Ковид инфекции и колебанията в страната относно ваксинацията. Руската ваксина се опитва да се конкурира с по-утвърдените ваксини, разработени от компаниите Pfizer/BioNTech, Moderna и AstraZeneca, всяка от които произвежда стотици милиони дози.

Държавите по света въвеждат или обмислят прилагането на трети (бустерни) дози от ваксините на Pfizer/BioNTech или Moderna на част от тяхното население, особено при тези с отслабена имунна система и възрастните хора. Въпреки че няма консенсус сред учените до колко широко трябва да бъде тяхното прилагне.

Според RDIF,  ефективността на Sputnik Light като бустерна доза за други ваксини ще бъде почти толкова добра срещу Делта варианта, колкото водещата руска двудозова ваксина Sputnik V, която се предлага за използване в международен план.

Руският инвестиционен фонд добави, че Sputnik Light  ще бъде над 83% ефективна срещу заразяване с Ковид-19 и над 94% ефективна срещу хоспитализация.

Кирил Дмитриев е посочил пред Ройтерс, че очаква в крайна сметка Sputnik Light да се превърне в основната руска ваксина срещу Ковид-19, предаде БНР.

"В крайна сметка смятаме, че Sputnik Light  може да бъде основната ваксина след една година, когато много хора просто ще трябва да се реваксинират или ще са имали коронавирусната пандемия и хората няма да имат нужда от Sputnik V", каза Дмитриев.


54
Още от Коронавирус
Четири бременни жени споделят защо са се имунизирали срещу COVID-19
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Искам спутник v. Имам право на избор.
45
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
КАКТО КАЗАХ ДОСТА ОТДАВНА,ПЪРВО - НЯМА "ЧИСТИ" ОБЛАСТИ. ВТОРО - ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ ЛИЦЕМЕРНО НИ ЗАБЛУЖДАВА, ЧЕ СЕ "ГРИЖИ" ЗА БЕЗОПАСНИ ВАКСИНИ. И ВЪПРЕКИ ТОВА НИЩО СТРАШНО. КОВИД 19 АПРИЛ,МАЙ ПЛАВНО ПОНИЖАВАНЕ. ЮНИ,ЮЛИ,АВГУСТ,СЕПТЕМВРИ ПЛАТОТО НА МИНИМУМА (15-25% от сега),ОКТОМВРИ ПЛАВНО НАРАСТВАНЕ. НОЕМВРИ,ДЕКЕМВРИ НОВАТА ЧЕТВЪРТА ВЪЛНА. ЗА ВАКСИНА ИСКАМ СПУТНИК V. ИМАТЕ ЛИ?? ОСВЕН ТОВА НЕ ПОДПИСВАМ НИКАКЪВ ОТКАЗ ОТ ПРАВА!!! ЗА ОСТАНАЛОТО СИ ОТГОВОРЕТЕ САМИ.
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
О, имала 70% ефикасност след 3 месеца. А след 6 месеца нулева. Айде пак, и пак... Наркомани сте вие ваксърите.
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Ваксърите да mi duhat спринцовката.
42
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Стигасте лъгали народа бе долни просяци никой няма дави се хване на номератави айде няма нужда от вашите убийствени ваксини
41
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Днес, моля ви, инвестирайте в pедактори, моля!
40
4
 
4
 
! Отговори
Джо преди 5 дни
Ха ха, и кой ще се върже на пропагандата на тия некадърници?
39
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Ам не е по различна от файзера само името е сменено. Си няма нужда да се правим на опитна мишка
38
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
...в сравнение с него (гъ..т ти) , Марианската падина ще е като чаена чаша
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До #38Твоята няма да се затвори , дори ще продължи да се разширява ;)
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До АнонименИзостанал, то няма Озонова дупка бре, тя се затвори. Хаххахха. Готин лаф, ама щеше да е вървежен допреди 2 години. Ххахха
35
2
 
6
 
! Отговори
Коприва преди 5 дни
Това с произхода на ваксината е като безалкохолните напитки - разликата е в етикетите, а вътре е нещо, което е най-добре да не стига до вас.
34
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Руските тролове ви надъхаха срещу ваксините и вие се вързахте като измамени камилчета. Сега с техните камъни по техните глави.
33
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Нищо руско не става. Даже и водката им стана посредствена и вече редица западни водки я удрят в земята.
32
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До #27 Такива мър.ши като тебе едно време първи са надявали феса като дойдат турците в селото , даже без да са ги карали да го сторят ..
31
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До 27 Коя зараза?
30
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
#33 се отнася до #27
29
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Ей мух.льо , ако те пипна ще ти паправя г.за като озоновата дупка .
28
0
 
6
 
! Отговори
Метя преди 5 дни
Петя, като напишеш нещо поне заглавието си прочети. "Еднозовата руска ваксина ...", хъх
27
0
 
3
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 5 дни
еднозова ваксина...