COVID-19 настъпва на Балканите, залага се на по-меки мерки и ваксина

Особено обезпокоителни са данните от Румъния
15 окт 2021 10:45, Елка Василева
59
COVID-19 настъпва на Балканите, залага се на по-меки мерки и ваксина
Снимка: архив, БГНЕС

Обстановката с разпространението на COVID-19 на Балканите продължава да се усложнява, като особено обезпокоителни са данните от Румъния, където и процентът на ваксинираните е твърде нисък. Същевременно повечето страни се въздържат от налагането на драстични ограничения и залагат на по-меки ограничителни мерки, съчетани с насърчаване на ваксинирането сред населението и определени обществени групи.

РУМЪНИЯ

В Букурещ бяха обявени по-строги ограничителни мерки заради трайното увеличение на случаите на COVID -19 в румънската столица, съобщи Аджерпрес. Обявените в събота мерки предвиждат, че работодателите от публичния и частния сектор с над 50 служители трябва да организират работата на смени, които да започват и да приключват поне с един час разлика, за да бъде избегнато струпване на хора.

Още по темата

В сряда в Румъния бяха регистрирани 16 383 нови случая на COVID -19, като 24,1 процента от направените тестове са били положителни, съобщава телевизия Диджи24. Починали са още 304 души, от които 280 са били неваксинирани. Властите съобщиха, че в момента в страната няма нито едно свободно легло в интензивните отделения. В четвъртък Румъния прехвърли първите десет пациенти с COVID -19 в Унгария за лечение в рамките на споразумение с властите в Будапеща. Унгария ще приеме 50 пациенти в тежко състояние.

В столицата Букурещ степента на заболеваемост достигна 15,42 на 1000 жители, което е най-високото ниво от началото на пандемията. Здравните власти наложиха серия ограничения, включително нощна карантина от 20 ч. до 5 ч. за всички неваксинирани лица. Носенето на маска е задължително във всички открити и закрити обществени пространства. Дейността на баровете, клубовете и дискотеките в румънската столица е забранена.

Временният премиер Флорин Къцу съобщи в четвъртък, че правителството ще внесе в парламента проектозакон, който ще задължи неваксинираните и непреболедувалите COVID -19 здравни служители да се тестват за собствена сметка, съобщава сайтът Зиаре. Къцу заяви още, че се обмисля възможността зеленият COVID сертификат да стане задължителен за достъп до всички икономически дейности, включително и за магазините, съобщава телевизия Диджи24. Премиерът каза, че не се обмисля пълна карантина в Букурещ и окръг Илфов, защото миналогодишната практика показва, че това не работи.

ГЪРЦИЯ

През последната седмица разпространението на коронавируса в Гърция отчита стабилизиране на нива от около 2300 нови случая дневно. Смъртните случаи от COVID -19 също се задържат на около 30 на ден.

От неделя в Гърция беше отворена платформата за запазване на час за поставяне на бустерна доза от ваксините срещу COVID -19 за всички жители на страната над 50-годишна възраст, както и за гражданите с придружаващи заболявания или в увеличен риск от заразяване, съобщи АНА-МПА.

Мобилни ваксинационни екипи започваха през тази седмица да обикалят отдалечени села в Северна Гърция в опит да увеличат процента на ваксинираните срещу COVID -19, който е най-нисък в региона в сравнение с останалите части на страната.

Почти 60 процента от цялото население на Гърция и близо 70 процента от пълнолетните гърци са напълно ваксинирани по данни от понеделник. Процентът на тези, които са получили поне една доза от ваксините, е с 2-3 пункта по-висок.

КИПЪР

Процентът на ваксинираните с поне една доза от ваксините срещу COVID -19 жители на Кипър е 81,4 процента, съобщи в електронното си издание вестник "Филелефтерос" в неделя.

Напълно ваксинирани са 78,9 процента от жителите на възраст над 18 години.

По данни на министерството на здравеопазването делът на напълно ваксинираните във възрастовата група 16-17 години е 38,6 процента, а 41,6 процента са получили поне една доза. В групата 12-15 години тези проценти са съответно 24,3 и 27,3 процента.

АЛБАНИЯ

Премиерът на Албания Еди Рама обяви, че страната очаква 500 000 дози от ваксината на Пфайзер срещу COVID -19 в средата на октомври и увери, че компанията ще продължи да снабдява Албания с ваксини и през 2022 г., съобщи информационният портал Екзит в понеделник.

Рама направи това съобщение в понеделник по време на посещение във ваксинационен център в Тирана заедно с изпълнителния директор на Пфайзер Албърт Бурла, който е в Албания.

Пфайзер ни гарантира, че договорът с компанията за 2022 г. е сигурен, заяви Рама.

Досега Албания е получила 2 074 560 дози от ваксините на Пфайзер, АстраЗенека и Коронавак.

Въпреки че ваксинацията е безплатна и достъпна за всеки жител на страната над 18 години, едва 833 070 албанци са напълно ваксинирани, т.е. около 29 процента от 2,8-милионното население на Албания. Досега общо са поставени 1 795 351 дози от ваксините.

РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ

Напълно ваксинирани, с две дози, са 35 процента от населението на Република Северна Македония, а 38 на сто са с една доза, съобщи във вторник агенция МИА, като се позова на министерството на здравеопазването в Скопие.

В Република Северна Македония се използват ваксините на Пфайзер/Бионтех, която е разрешена и за лица над 12 години, и АстраЗенека, която е достъпна за лицата над 60 години.

Комитетът за имунизация препоръча трета доза от препарата на Пфайзер за всички граждани, ако са изложени на риск от COVID -19 поради това, че имат чести контакти на работа или в личния си живот, независимо от възрастта и дали имат или нямат хронични болести.

В училищата са ваксинирани около 75 процента от учителите, а дистанционно се обучават около два процента от учениците, съобщи министерството на образованието и науката.

Общият брой на диагностицираните с COVID -19 лица в страната от началото на епидемията е 195 002, оздравелите пациенти са 181 196, починалите са 6849, а активните случаи за момента са 6957.

СЛОВЕНИЯ

В Словения в бъдеще ще се ваксинират само с препаратите на Пфайзер/Бионтех и Модерна, а с векторни ваксини /АстраЗенека и Джонсън енд Джонсън/ само в изключителни случаи, потвърди министърът на здравеопазването Янез Поклукар, съобщават словенските медии.

Това препоръчаха група медицински експерти, след като неотдавна момиче почина по-малко от две седмици след ваксиниране с Джонсън и Джонсън.

Векторните ваксини ще бъдат достъпни само за лица, които имат противопоказания за ваксиниране с mRNA ваксини или по изключително желание, каза министърът на пресконференция вчера.

Поклукар каза, че половината от имунизираните словенци са ваксинирани с mRNA ваксини, а другата половина - с векторни. Ваксинирани са 49,5 процента от населението.

ТУРЦИЯ

Едва 7,5 милиона от населението на Турция (по последни данни 84,3 милиона души) не са ваксинирани против COVID -19, съобщават турски медии в четвъртък. Експерти твърдят, че главно млади хора в страната не откликват на постоянните призиви за ваксинация.

За денонощие в сряда в страната са регистрирани 31 248 заразени с КОВИД-19. 236 души са загубили битката с вируса. Същевременно в Турция са поставени вече 113,2 милиона дози ваксини и се увеличава броят на лицата с поставена трета доза от препарат срещу COVID -19 (10,8 милиона души), сочат данни на турското министерство на здравеопазването.

7400 доброволци ще участват в изпитанията на турската ваксина Турковак, която ще им бъде приложена като бустерна доза след поставени две дози от китайската ваксина, предаде Анадолската агенция. Турският министър на здравеопазването съобщи, че този етап от изпитанията стартира от тази седмица.

Доц. Ихсан Атеш, главен лекар на Анкарската градска болница, посочи че ще бъде спазван доброволният принцип при поставянето на бустерната доза, т.е. който желае може да получи ваксината Турковак, а който желае китайската ваксина. И двете ваксини са инактивни.

ЧЕРНА ГОРА

Досега в Черна гора са доставени общо 879 980 дози ваксини от различни производители: Пфайзер, АстраЗенека, Синофарм, Спутник V. През следващия период се очаква пристигането на 100 000 дози ваксина Синовак, съобщават от Министерство на здравеопазването.

Първа доза ваксина срещу коронавирус са получили 55 % от пълнолетното население, а напълно ваксинирани са 49,4 процента. За 24 часа 429 души са получили първата доза ваксина, а 1153 са били реваксинирани.
Масовата ваксинация срещу COVID-19 в Черна гора започна в началото на май тази година.

В сряда Институтът за обществено здраве и други публични и частни лаборатории в Черна гора, занимаващи се с диагностика на коронавирусната инфекция, представиха резултатите от направените 2647 проби. Новите положителни случаи в общия брой тествани са 12,88 процента.

СЪРБИЯ

По официални данни на всеки 27 минути имаме по един смъртен случай, свързан с COVID -19, но обективно на всеки десет минути имаме смъртен случай, свързан с епидемията, заяви във вторник епидемиологът и член на Кризисния щаб на Сърбия Предраг Кон, който направи оценката, че страната се намира в "сериозна ситуация". Той все пак отбеляза известно стабилизиране на заболеваемостта в страната. По повод предстоящия сезон на различни празници и чествания той каза, че забраната за събиране на повече от петима души трябва да остане в сила. Мерките не биха променили нищо, ако няма ваксинация, подчерта обаче Кон.

Когато лекар в Сърбия ви посъветва да не се ваксинирате, в бъдеще Лекарската камара ще започне процедура против него заради заплаха за общественото здраве, заяви министърът на здравеопазването Златибор Лончар, цитиран от вестник "Новости".

ХЪРВАТИЯ

В Хърватия с първа доза са ваксинирани 55 процента от възрастното население, а процентът на ваксинираните здравни работници надхвърли 73 процента, съобщи на правителственото заседание в четвъртък държавният секретар Томислав Дулибич, цитиран от "Ютарни лист". Броят на новозаразените обаче все още нараства. Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Давор Божинович заяви, че епидемиологичната ситуация изключва възможността за облекчаване на епидемиологичните мерки.

Националният щаб за гражданска защита реши на последното си заседание да удължи до 31 октомври прилагането на мерките, предвиждащи ограничения на броя на хората, събиращи се на едно място, използване на маски, посещения в магазини, използване на обществения транспорт и ограничение за преминаване на граничните пунктове.
/БТА/
 


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
0
 
! Отговори
ЗАЩО ДАСЕ ВАКСИНИРАМ преди 1 месец
ЗАРАДИ ОЛИГАРСИ ПОКРИВАНИ ОТ ДАНС И НАП СМЕ НА МИНИМАЛНМА ЗАПЛАТАЩЕ ГЛАДУВАНЕ КАТО КУЧЕТА СПЕД ПЕНСИЯ ..ЗАЩО ДА ЖИВЕЕМ БЪЛГАРИТЕ ЗАЩО ЗАЩО
52
0
 
0
 
! Отговори
do19 преди 1 месец
многократно е доказано!
51
0
 
2
 
! Отговори
Смехоран 2021г. преди 1 месец
Не знам кой ни гледа сеирът, но теглото си е наше -балканско.Иначе сме най-най.Особено ние българите и македонците.Те са недостижим народ-допринесъл най-много благинки за развитието на планетата Земя.Всичко те са го измислили.Вкл. и компютарчетата. Утре ще кажат, че и Колумб е македонец.Нема лабаво. А К19 направо си е тяхно...
50
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен48 Що за комплексарщина! Седи целия свят, гледа България и се залива от смях. Хайде, малко по-трезво!
49
1
 
5
 
! Отговори
Имат ни за ненормалн преди 1 месец
Като гледам ква е новата нормалност, това е само повод за гордост.
48
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Целият свят ни се смее. Имат ни за ненормални. А форумджиите се гордеели......
47
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 44 това е било вой на жена ти докато е била с комшията ти,а не на линейки..
46
3
 
12
 
! Отговори
бг преди 1 месец
Не разбирам от медицина, още по-малко от имунология. Доверявам се на експерти. Като чета, че половината лекари не са се ваксинирали, какво да си мисля ?!?
45
6
 
4
 
! Отговори
Леша преди 1 месец
До 43 Още не са, но скоро ще пускат супер компютрите във всички държави. Защо мислите, че са тези подготовки за сривове в електрозахранването? Помня какво казаха в началото - за да работи 5G мрежата, трябва да има антени на всеки 100-150 метра. Не виждам да се инсталират антени на всеки сто метра, но се сещам кои ще са на всеки сто метра :]]
44
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Писна ми да слушам воя на линейки вчера и днес. Като возите антиваксърски смотаняци изключвайте сирените и не безпокойте нормалните хора.
43
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ваксърите са свързани със сателитите на 5G мрежата..
42
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ми и аз съм с две дози на файзер и ми няма нищо от няколко месецаМи аз съм без нито една доза и ми няма нищо вече повече от 50 години
41
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Олелелел майкоууу Идва!!!!!!!!! Криийте се по мазите!!!!!! Аз вече съм в мойта, ще изляза чак април някъде, след като 6-тата вълна на ипсилон варинта е отминала.
40
1
 
3
 
! Отговори
Леша преди 1 месец
До 24 Ти от кой народ си?
39
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 39: Ти си пропаганда и не ме интересуваш. Ако искаш мри.
38
12
 
10
 
! Отговори
до 37 преди 1 месец
Ами и аз съм с две дози на файзер и ми няма нищо от няколко месеца...
37
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 36: Едно и също да чета денонощно си е досадно. Измисли нещо друго. Не можеш Акъл трябва.
36
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не ми харесват фактите естествено. Приятел е в болница с пневмония след две дози. Кое да ми харесва.
35
3
 
1
 
! Отговори
до 33 преди 1 месец
Що бе да не се умаряш след като прочетеш два реда? :))) да не ти блокира малкото гръбначен мозък с който мислиш явно?
34
8
 
7
 
! Отговори
до 28 преди 1 месец
Комплексите ги имате вие които се имате за нещо щот сте били българи :) ми не сте :) никой в ЕС не ви смята за хора, а за най-евтината работна и неквалифицирана ръка. Това е ФАКТ. Вие може да се биете в ръгите с хора в историята си които реално не са постигнали нищо защото просто народа е бил същия дебилeн като в момента и не им е обръщал внимание. Ама сега ги имате за герои :)))