Експерти: Бустерните дози причиняват повече странични ефекти, но са леки

Смесването на ваксината на AstraZeneca с доза от Pfizer причинява най-много
18 ное 2021 07:00, Ния Христова
169
Експерти: Бустерните дози причиняват повече странични ефекти, но са леки
Снимка: БГНЕС
Използването на подсилващи дози от ваксините срещу коронавирус причинява повече странични ефекти, твърдят експерти.
 
Данните показват, че използването на бустерна доза от препарата на Pfizer след ваксинация с AstraZeneca, може да причини временно неразположение. Няма причина за притеснение, уверяват лекари, предаде БГНЕС.
 
Ново проучване е установило, че смесването на ваксината на AstraZeneca с подсилваща доза от препарата на Pfizer причинява повече странични ефекти отколкото всяка друга комбинация. Страничните ефекти обаче са леки и траят едва няколко дни.
 
Великобритания взе окончателното решение, че бустерните дози ще се правят само с препаратите на Pfizer. Това причини множество разногласия в обществото, след като две дози от ваксината на AstraZeneca бяха инжектирани на милиони хора над 50-те години – предимно настанени в домове за грижи и работници на първа линия. 
 
Проучване на Оксфордския университет събира 830 доброволци на възраст от 50 и повече години в цяла Англия, за да разгледат четири различни режима на дозиране на ваксини.
 
На участниците са били дадени две дози AstraZeneca или Pfizer, или една, последвана от друга (AstraZeneca след това Pfizer, или Pfizer след това AstraZeneca). Доброволците са били разпределени на случаен принцип. След поставянето на третата доза е трябвало да докладват как се чувстват една седмица след инжекцията. 
 
Резултатите от проучването показали, че при тези, които са получили AstraZeneca, а преди това са били ваксинирани с Pfizer, около 78 процента са чувствали умора. 65% от хората докладвали, че имат силно главоболие при смесването на препаратите. Наблюдават се още болки в ставите, треска и мускулни болки.
 
Учените предполагат, че когато се слага бустерна трета доза от предходния тип ваксина, страничните ефекти са по-контролирани. Обяснението за това е, защото AstraZeneca и Pfizer насърчават имунен отговор чрез различни стратегии.
 
Питър Оупъншоу, професор по експериментална медицина в Imperial College London, каза: 
 
"Най-интересният аспект е, че отговорите на антителата са били най-добри при схемата с две дози Pfizer-BioNTech. Проучването успокоява, че използването на смесен подход за ваксина е не само безопасен, но и потенциално може да даде имунни отговори, които са толкова добри или по-добри от тези, предизвикани от единичните ваксини."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
5
 
3
 
! Отговори
ГОЧО преди 2 години
Стига сте плашили бре! Смелите да се боцкат и да не му мислят толкова. И без това все някога ша са гътнат!
143
6
 
4
 
! Отговори
Ценител преди 2 години
Какви толкова странични , най-много да гушнат букета. Но не забравяйте, че можеше и да е по-зле.
142
8
 
5
 
! Отговори
1984 преди 2 години
Преди да се ваксат зомбитата, умираха от "вируса", сега след ваксането умират от други неща, но в никакъв случай от "вируса". Това повтарят непрекъснато мисирките от телевизиите.
141
7
 
8
 
! Отговори
имам трета доза преди 2 години
вече от две седмици имам трета доза. Само болка в ръката за около ден. Портyгалия - 9, България - 162. Данните от вчера за починали от Ковид......
140
6
 
3
 
! Отговори
Доктора преди 2 години
След бустерната доза мъжете имат слаба ерекция.
139
6
 
4
 
! Отговори
Бустерна преди 2 години
Доза е манипулативно понятие..като зелен сертификат който няма нищо общо със зеленото..трета доза е правилното..Мислят наименование и за четвъртата..и така нататък
138
10
 
8
 
! Отговори
мамин сладък преди 2 години
На колежка майка й се ваксинира наскоро с 3та доза пфайзер - после 1 седмица не знаеше на кой свят е, колежката отпуска си взе за да я гледа. Първите две дози били добре, но третата направо я защеметила - и как няма, след като не са правени проучвания за ефекта на трета доза. Ааааа, извинявам се - правят се в момента с човекомишоците.....
137
1
 
0
 
! Отговори
До 128 от 125 преди 2 години
Малко несериозно, в стил: съм ли съм или пък хич не съм, но... ти си знаеш. За Интел-А няма да питам ин- или аут сайд е.
136
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Засега изглежда, че ваксините намаляват вероятността от заразяване 4-6 пъти и намаляват вероятността от умиране след заразяване около 10-20 пъти." хаха Това "свети" Телевизор ли ти го каза? "Свети" Телевизор разправяше преди известно време, че можем да си върнем старото нормално само ако има поне 70% ваксинирани. В Гибралтар са 100% и им отменят коледните празненства. Защо според теб се случва това? Само да знаеш, че "свети" Телевизор засега не дава отговор на този въпрос. Да видим ти имаш ли.
135
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Засега изглежда, че ваксините намаляват вероятността от заразяване 4-6 пъти и намаляват вероятността от умиране след заразяване около 10-20 пъти.
134
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Подвеждащо заглавие. Става дума само за трета доза с Пфайзер при предишни дози с АстраЗенека.
133
3
 
8
 
! Отговори
пфф преди 2 години
Ако тия ваксини работеха при поне 70% ваксинирани и много преболедували досега в някои държави трябваше да са забравили за вируса. И излиза,че някой лъже,никой не каза ,че ще има бустерни дози през шест месеца. А фарма корпорациите си правят експерименти и пари колкото си искат...
132
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До СТАТИСТИКА - За 4 седмици в Шотландия са умряли 7,3 пъти повече ваксинирани, отколкото НЕваксинирани. Изводите са ясни ."(https://publichealthscotland.scot/media/9994/21-11-03-covid19-publication_report.pdf)". Страница 47.
131
14
 
8
 
! Отговори
СТАТИСТИКА преди 2 години
В момента в болниците лежат 89 % неваксинирани, 11 % ваксинирани, от които 8 % с фалшиви сертификати. Изводите са ясни !
130
8
 
12
 
! Отговори
! преди 2 години
бустерирайте се, докато дадете фира.
129
3
 
11
 
! Отговори
Гибралтар преди 2 години
"В Гибралтар има много висок дял на внос на заразата и голяма концентрация на малко на брой население. Все неща, които изключват някакви генерални изводи и това е факт." С първото съм съгласен донякъде, но изводът, че няма да има връщане към старото нормално, дори и да сме на 100% ваксинирани, спокойно може да се направи, поглеждайки какво се случва в Гибралтар. Дори и всички да се заразят там, нали няма да умрат и ще го карат леко, щом са ваксинирани, тогава защо им отменят празненствата? :)))
128
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Гибралтар има много висок дял на внос на заразата и голяма концентрация на малко на брой население. Все неща, които изключват някакви генерални изводи и това е факт. За генерални изводи трябват поне един-два милиона население и то да не е концентрирано в един град.
127
3
 
13
 
! Отговори
Е преди 2 години
чакаме Кунчев да се покаже и да си набие още един бустер.
126
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 129 - Ами нека изчакаме 2-3 седмици и ще стане ясно сега при новата вълна при 100% ваксинираните, колко жертви ще има. Отделно жертвите от ваксината, а не ваксинираните жертви от Ковид, не влизат в тази статистика. Знаеш ли, че има скок от 60 пъти (не процента, а 60 ПЪТИ) на починали спортисти заради сърдечни проблеми и то във всякакви видове спорт. Кое е общото между тях? Ваксинирани са. Другото общо е, че смъртта им се е случила пред много хора и не могат да ги скрият. 60 пъти!!! жалко!
125
5
 
6
 
! Отговори
Гибралтар преди 2 години
Можете да си пишете колкото си искате коментари за Гибралтар, но е факт, че само вчера са имали 83 нови случая при 100% ваксинирани, което се равнява на около 15000 в Бг, а тук толкова доколкото помня досега е нямало, и сме само 25% ваксинирани. Друг факт е, че при 100% ваксинирани им отменят коледните празненства т.е. няма да има връщане към старото нормално без значение от процента ваксинирани, с което поредната лъжа на пЛандемиците е разобличена, но щом им вярвате още, се бодете. хахаха