Уроците от Израел: За пълен имунитет срещу COVID ще ни е необходима трета доза

Болниците са пълни с хора, които не са получили бустер
24 ное 2021 19:05, Нели Христова
325
Уроците от Израел: За пълен имунитет срещу COVID ще ни е необходима трета доза
Снимка: БГНЕС

Когато става въпрос за COVID-19, Израел води, а останалата част от света го следва. В продължение на почти година страната предлага на други нации поглед към бъдещето на пандемията.

Израел е в челните редици в нивото на ваксинация при възрастни и тийнейджъри. Страната първа въведе "зеления сертификат" за закрити помещения и през последните месеци оглави прилагането на трети дози.

В края на юли страната започна да предлага бустери на тези над 60-годишна възраст. От края на август бустерите са достъпни за всеки на възраст над 16 години, пет месеца след втората доза от ваксината.

Сега човек не се счита за напълно ваксиниран в Израел, докато не получи трета доза от ваксината, след като отговаря на условията за нея.

Повече от три месеца по-късно израелските здравни служители казват, че данните са ясни: бустерните ваксини са помогнали да се пребори четвъртата вълна от вируса, която обхвана страната през август и септември. В своя пик тази вълна отчита повече от 8000 нови случая на COVID-19 на ден и повече от 500 души бяха хоспитализирани в тежко състояние.

Сегашната средна стойност за седем дни е между 450 и 500 случая на ден, а 129 души са хоспитализирани в тежко състояние с вируса.

Данните подчертават сериозни разлики между хората, които са се ваксинирали с трета доза и тези, които не са. В много дни през последния месец повече от 75% от положителните случаи са сред неваксинираните, според данни на здравното министерство.

Сред хоспитализираните с COVID-19 е още по-ясно - израелските власти казват, че през октомври процентът на хората на възраст над 60 години в тежко състояние, които са получили само две дози от ваксината, е 5 пъти по-висок от тези с трета доза.

И въпреки че общият брой на случаите е намалял оттогава, разликите остават - в неделя имаше четири пъти повече хора на възраст над 60 години в тежко състояние, които са били имунизирани само с две дози, в сравнение с тези, които се считат за напълно ваксинирани с три дози, според данни на здравното министерство.

Уроци от Израел

Д-р Антъни Фаучи, директор на Националния институт по алергии и инфекциозни болести на САЩ, цитира подобни данни като причината, поради която смята, че скоро ще се препоръча на всеки да получи трета доза, след като отговаря на условията.

"Ако погледнете стриктно данните от Израел, е много ясно, че разликите в отслабването на имунитета са много по-дълбоки при възрастните хора", каза Фаучи пред NBC миналата седмица.

Урокът от Израел е този, който все повече и повече нации приемат, особено когато случаите нарастват до тревожни нива в части от Европа.

Германия препоръчва трета доза от ваксината за всички на възраст над 18 години, а в Обединеното кралство бустерите са достъпни за всички над 40 години от тази седмица.

Във Франция търсенето на бустерни инжекции рязко нарасна, след като президентът Еманюел Макрон обяви, че ще е необходима трета доза за потвърждаване на "санитарната карта" или здравната карта, която се изисква в обществения транспорт и за влизане в различни обществени и частни пространства.

А в Съединените щати бустерите вече са достъпни за всички над 18 години.

Здравните експерти казват, че въвеждането на бустерни дози в много западни държави подчертава неравнопоставеността на разпространението на ваксините в други части на света.

В Обединеното кралство 88% от хората на възраст над 12 години са получили първата си доза от ваксината, 80% са получили две дози, а 26% вече са си сложили трета, показват данните от 20 ноември. За разлика от тях, само 10% от хората в африканските страни са приложили средно първа доза, според Our World In Data, а само 7% от Африка е напълно ваксинирано, показват данните.

Страхове от пета вълна

Но не всички новини от Израел са добри - въпреки че броят на случаите е намалял от септември насам, спадът е на плато. И още по-притеснително, R-процентът - средният брой хора, заразени от всеки човек с COVID-19 - отново е над 1, според данните на здравното министерство.

Това тревожен знак, че вирусът може да се разпространява отново.

Здравни експерти, като професор Еран Сегал от израелския институт Weizmann, казват, че е твърде рано да се каже дали страната навлиза в пета вълна на вируса. Но те посочват факта, че почти 1,5 милиона души, които са получили две дози от ваксината, не са се върнали за повторната им инжекция.

"Има повече хора, чиито имунинет е избледнял с течение на времето, в сравнение с броя на новите ваксинации и бустери, което доведе до бавно намаляване на общия имунитет на населението", написа Сегал в Twitter миналата седмица.

Сега Израел работи върху задържането на тази потенциална пета вълна: Длъжностните лица насърчават неваксинираните да си получат ваксините, а тези, които отговарят на условията за бустер, да си бият трета доза. Те също така ваксинират децата и спазват превантивните мерки.

Много от новите инфекции в Израел са сред деца на възраст от 5 до 11 години, според израелските здравни служители. Кампания за ваксиниране на тази възрастова група започна в понеделник.

"Около 50% от ежедневните ни инфекции се случват в тази възрастова група под 11 години", казна д-р Ран Балисер, председател на израелската Национална експертна консултативна група за COVID-19, каза пред CNN. "Смятаме, че тази кампания за ваксинация всъщност може да обърне вълната и може би да ни върне надолу, ако имаме добър ръст на ваксинациите, както се надяваме".

Но дори при силно ваксинирано население, здравните експерти казват, че е жизненоважно мерките срещу COVID да останат в сила, особено през зимата, тъй като все повече хора се събират на закрито.

Нахман Аш, генерален директор на Министерството на общественото здраве на Израел, каза пред израелския Канал 13, че част от причината за нарастването на случаите е, че хората не спазват правила като носенето на маски.

"Прилагането на ваксини не е достатъчно", казва Аш. "Виждам, че обществеността се отпуска с течение на времето, когато степента на заразяване намалява. Хората са по-малко внимателни."

Балисер предупреди, че игнорирането на отслабващия имунитет на тези, които са получили само две дози от ваксината, "всъщност може да изложи хората на риск с фалшива увереност".

"Няма нито един магически куршум, който би бил достатъчен, за да гарантира справяне с пандемията, особено през зимата", казва Балисер. "Това ще се случи с комбинация от мерки: маски на закрито, поведение на населението, ограничения за събития на закрито и зелени сертификати и ефективна кампания за стимулиране на имунизацията."
 


325
Още от Коронавирус
В градския транспорт на Германия вече с "регламент 3G"
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
288
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Забележете: "Около 50% от ежедневните ни инфекции се случват в тази възрастова група под 11 години". Инфекции а не болни това са деца с положителен тест, а не болни. Никъде по света не се говори за висока заболеваемост при деца или завишаване на смъртни случаи. Само не разбирам защо напират да дупчата децата с тия отрови. И в България се видя колко "много" деца от 1 до 4 клас са положителни. По 10-12 на седмица. Всичко е за едни пари, за един абонамент.
287
0
 
0
 
! Отговори
Готин преди 1 седмица
До колкото знам, хората са смъртни. До момента има информация за заразените и починалите от Ковид 19. Чудя се защо няма статистика за починалите от "естествена" смърт и колко от тях са били ваксинирани. Изглежда, че не съм прав и "ваксинираните" са безсмъртни. Манипулират ни ЯКО но, защо!? Накрая на "бай Пешо-горският" ще му писне на оная работа и стане "голем търкал". Вервайте ми! Работата отива на "изуй ***"!
286
0
 
0
 
! Отговори
Готин преди 1 седмица
Колкото и да съм неук и ***, не съм виждал до сега ре-имунизации през три месеца. Каква ваксина може да е тази, която не създава реален имунитет. Що за идиотия е това!? Все повече се убеждавам, че конспиративните теории са реалност.
285
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Колко, кажете ми, колко трябва да се слепи всички, че не виждат как ваксините са абсолютно безполезни! Всичко живо се ваксинира в Израел и пак огромен ръст на болните! Какво точно се постига с тези ваксини? Излиза че, с ваксиниа или без, все тая, болните се увеличават, а и смъртността не е чак толкова висока.
284
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Все се питам ,що тия където и да отидат ги думкат )
283
0
 
7
 
! Отговори
Врачанин преди 1 седмица
И дванаиста доза да си сложите пак няма да имате имунитет
282
0
 
12
 
! Отговори
ШАНТАЖ преди 1 седмица
Ух, в Израел гражданите без трета доза вече се наричат НЕВАКСИНИРАН! След 6 или 9 месеца и тези без 4та доза ще станат НЕВАКСИНИРАНИ.. И както се казва: ПОСЛЕДНИЯТ ДА ЗАТВОРИ ВРАТАТА. Инак на професионален език това се нарича ШАНТАЖ!
281
0
 
15
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
Не щем нищо израелско - да дойдат да си приберат и Соломон Пасоитата....
280
0
 
8
 
! Отговори
ToPhD преди 1 седмица
Ще има СЕЧ!
279
0
 
6
 
! Отговори
Африканец преди 1 седмица
Не случайно човекът всеки път тръгва от Африка. При нас качеството се подобрява с естествен подбор. А вие периодично изчезвате.
278
1
 
16
 
! Отговори
От Берлин преди 1 седмица
Няма спирка с тези лъжи... Спрете се бе мис...! Има израелски групи в социалните мрежи, където се говори за жертвите...! Ама не еб... те да се занимавате с истинска журналистика-нали??? Бог с ВАС и пазете децата! Имаме Нов Холокост! Не го забравяйте.
277
1
 
22
 
! Отговори
Напротив... преди 1 седмица
Уроците от Израел са, че дори ваксината не помага. Стига сте лъгали, вижте че там всички са ваксинирани и пак е както при нас. Сега бустера им бил виновен...
276
1
 
27
 
! Отговори
Асен преди 1 седмица
Един колега се ваксинира , пропи се , отслабна , разведе се и заживя с мъж.
275
1
 
27
 
! Отговори
Бай Иван преди 1 седмица
В крайна сметка какъв е извода;ако двама мъже правят секс два пъти единия ще забременее. Ако след девет месеца не е родил правят трети път секс и така до къто има резултат. Боцкайте се колкото пъти искате пожелавам ви успех.
274
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До ЧокоЗащото Файзер е огромна компания с милиарди печалба и може да си позволи да купи тези, които пишат правилата.
273
1
 
16
 
! Отговори
Г-н преди 1 седмица
В момента са намалили темповете на боцкане и вълната е намаляла значително. Но колко пъти трябва да настъпят мотиката. В момента в който почнат да се боцкат ще се отприщи отново. В началото на годината са го направили ударно и от тогава са символични, но сега е въпроса да го бъде ли или не. Но мотиката ще ги удари. Те сега седят над нея с един вдигнат крак и се чудят.
272
1
 
16
 
! Отговори
Петорно ваксиниран.. преди 1 седмица
.... с връзки! ...Пълен имунитет с такива субстанции не се прави. Нито пък връщне към нормаления живот с обикновените грипове които също убиваха хора с милиони по света. Набодаха се яко и интелигентно. Дори ги хвалиха за това международно за това. И ще научат по трудния начин истината, колкото и да е наблъскват с бустери. Само да не искат псле пак репарации. Щото хора и от други държави вече носят жълти звезди за да се отличават от правилните.
271
0
 
33
 
! Отговори
Чоко преди 1 седмица
Има и друг проблем. Хора които работят при мен са от Молдова. Те са ваксинирани с китайската ваксина. Сега в България обаче имат проблем. За зелен сертификат тази ваксина не се признава въпреки, че си имат документ за ваксиниране. Сега тези хора трябва да си тръгнат . Защо е тази дискриминация, защо в България не се допускат и други много по-добри ваксини от тези предлагани ни от САЩ ? Защо ни задължават да се тровим с нещо доказано неработещо ?
270
0
 
2
 
! Отговори
Вируслав преди 1 седмица
до 284- Освен препинателните знаци, нищо в коментара ти не е вярно.
269
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Израел имат доста добри нива на заразени и хоспитализация в момента въпреки че са достигнали само 70% като и повечето европейски държави колкото и да се напъват не могат повече, но явно при тях ваксината която ползват не е за простосмъртни