Ще се въведе ли задължителна ваксинация срещу COVID у нас?

Юристи: Обществото се подхлъзна в полето на конспирациите
7 дек 2021 21:05, Анисия Иванова
544
Ще се въведе ли задължителна ваксинация срещу COVID у нас?
Снимка: Bulgaria ON AIR

Ще има ли задължителна ваксинация срещу COVID-19 у нас, ще бъдат ли законни и какви санкции грозят отказващите да се имунизират?

"В практиката на ЕСПЧ вече има развити произнасяния, в които са изнесени основните условия, при които е допустимо да бъде въведена задължителна ваксинация. Когато става въпрос за заболявания със съществен епидемичен потенциал, които могат да засегнат много голям брой хора, да поставят под въпрос нормалното функциониране на болничната система и да имат висок брой смъртни случаи, е възможно да се въведе имунизация", посочи преподавателят по Европейско право в Софийския университет доц. Христо Христев в студиото на "България сутрин".

Той уточни, че става дума за прилагане на ваксини, които са изпитани и доказано сигурни с оглед на прилаганите методи на научни изследвания.

"Евентуалните санкционни последици при незачитане на това задължение зависят от националната преценка", изтъкна доц. Христев.
 
Председателят на Българската болнична асоциация адв. Свилена Димитрова е категорична, че подобна мярка със сигурност би имала ефект.

"Става дума за претегляне на това доколко е възможно интересът на обществото да предпостави налагането на подобна мярка. В европейски план имаме примери за това. Не можем да изключваме такава мярка да бъде наложена у нас. До този етап каквито и способи да използваше правителството, за да мотивира хората да се ваксинират, те не са подействали", подчерта тя пред Bulgaria ON AIR.

И двамата са категорични, че е бил допуснат един огромен проблем - обществото се е подхлъзнало в полето на конспирациите, вместо да се довери на научните факти и изследванията.

Още по темата

"Не става въпрос за хвърляне на боб, а за неща, за които се провеждат изследвания. При Ковид-19 имаме заболяване, което се разпространява много бързо, засяга много голям брой от гражданите, има много висока смъртност. Това са факти", добави доц. Христев и апелира да се върнем в полето на здравия разум.

"Здравната система върти един и същи цикъл. Не можем да излезем от него, ако нямаме достатъчно ваксинирани", убедена е Димитрова.

Според преподавателя по Европейско право, в България не е липсвала адекватна политика на управление, а допуснатите грешки са били много.   

"Завихрихме се в спирала от конспирации, вместо да заложим на научните данни. Ако преценката на нашите управляващи е, че ние трябва да заложим задължителна ваксинация в България, законът дава такава хипотеза, те много бързо могат да я въведат. На фона на тези решения в европейска посока, нека някой не се надява, че изброявайки тезата за нарушаване на личните права, ще успеем да се изплъзнем от тази перспектива", изтъкна председателят на Българската болнична асоциация.
 


544
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
466
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
няма да се въведе но тия продължават да драпат
465
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Искам всеки ден да ме буустерират !!!
464
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За каква свобода или смърт говориш бе, льохман!?
463
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз отново няма да участвам във вашето боцкане. Ха ,ха. Успех на страхливците с бустера .
462
0
 
8
 
! Отговори
Пробвайте! преди 1 месец
Има ситуации при които и смъртта е изход!
461
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Решението за задължителна ваксинация на всеки 6 месеца е взето.. България е мака държавица и ще трябва да се съобрази със световните стандарти. Ако иска да остане на картата като Европейска държава, България ще трябва да приеме задължителната ваксинация.
460
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
СВОБОДА ИЛИ СМЪРТ!!
459
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще се лее бъди!
458
0
 
13
 
! Отговори
хаха преди 1 месец
Това, който го въведе отива на буни.щето на историята.
457
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Предполагам , че вече в главичките им се върти идеята да не е насилствено, а с глоби, ноооооо пропускат факта, че при първите масови глоби ще има масови протести.Нееее, не протести , а по-скоро бунтове, които ще са породени от масовото обедняване на база, по-високи енергоносители, безрработица и т.н.Като сложим и тези , които вече ще имат странични ефекти от гмо-то или са загубили работата си заради същото, или недей си боже близки хора.Тези хора вече няма какво да губят.
456
10
 
2
 
! Отговори
Всички а ти ваксъри преди 1 месец
Имат по 13 задължителни ваксини шибнали им като бебета. Без тях отдавна щяха да станали на гробищна пръст.
455
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всички слуги на рогатия ще врите в един казан и то на вашия господар, без значение дали сте зидари мазачи и всякакви майстори клиенти на психи....атрията.
454
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
***- не може да ме накарате да се ваксинирам, а ако решите да пипате и децата се подгответе за най-лошото!!!!СВОБОДА ИЛИ СМЪРТ!!
453
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз след доста материали накрая попаднах на статия от немски лекар, та обясни как действат този вид вакси. Протеина се вкарва и попада в малка част от клетките /колко не е ясно/ с помощта на допълнителни субстанции, след като попадне тези клетки вече за организма са чужди, здравите ги атакуват и така сеизгражда антитела. Реално това бил принципа, поне според тоз лекар. Старите работеха с полужив врус или част от него, като имун. система го атакуваше и така изграждаше имунет
452
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вече със сигурност имаме повече от 50% имунизирани - ваксинирани и преболедували.
451
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Българските правителства не направиха и не правят нищо за подобрение на качеството на лечение. Каква е гаранцията, че после пак няма да умираме от мръсни болници и незаинтересовани лекари?
450
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Важно е да са макс 50%, виж ако са над 75% вече е доста по-лесно.
449
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво значи задължителна, ако си на село в планината и там ли?
448
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Даже и прясно преболедувалите да им ръгнат по една игла. И да се свършва.
447
14
 
1
 
! Отговори
д-р Мънгарсон преди 1 месец
Ще, ще... Мечката като заиграе при съседите, идва и у нас... Не само ще стане задължителна, ами и пандела ще има. Да му мислят плоскоземците