Син носи баща си на гръб 6 часа, за да се ваксинира срещу COVID

Това е единственият шанс в отдалечените племена в Амазонка
14 яну 2022 20:45, Нели Христова
189
Син носи баща си на гръб 6 часа, за да се ваксинира срещу COVID
Снимка: Instagram

Eдна трогателна снимка се разпространява масово в интернет през последните дни - млад мъж от племе в бразилската Амазонка носи баща си на гръб за да бъде ваксиниран срещу COVID-19. Кадърът се превърна във символ на сложната логистика за имунизация в един от най-отдалечените райони на света.

Снимката, направена от лекар, показва 24-годишният Тауи, който носи 67-годишния си баща Уаху. Двамата са получили доза ваксина срещу COVID-19. Те трябвало да ходят с часове през гората, за да стигнат до мястото за ваксинация.

Официалните данни казват, че 853 местни жители са починали от COVID-19 в Амазонка. Но групите за правата на коренното население казват, че този брой е много по-висок. Проучване на Apib, бразилска неправителствена организация, казва, че само между март 2020 г. и март 2021 г. са загинали 1000 местни жители.

Тауи и Уаху принадлежат към местната общност Zo'e, която има около 325 членове. Те живеят в относителна изолация в десетки села в район, еквивалентен на 1,2 милиона футболни игрища в северния щат Пара.

Ерик Дженингс Симоес, лекарят, направил снимката, казва, че Уаху почти не вижда нищо и ходи трудно поради хронични проблеми с урината. Той изчисли, че Тауи е носил баща си на гърба си в продължение на пет до шест часа.

"Това беше много красива демонстрация на прекрасната връзка между тях", казва д-р Симоес пред BBC News Brasil.

Снимката е направена през януари 2021 г., в началото на кампанията за ваксинация срещу COVID-19 в Бразилия - една от най-силно засегнатите от пандемията страни в света. Но д-р Симоес я споделя в Instagram чак на 1 януари тази година, за да изпрати "положително съобщение в началото на новата година".

Когато в Бразилия започна ваксинация срещу COVID-19, коренното население се считаше за приоритетна група. За здравния екип, придружаващ Zo'e, се появи предизвикателство: би било невъзможно здравните работници да отидат във всяко село, тъй като ще отнеме седмици, за да ваксинират всички, поради това колко са разпръснати.

Така те издигнаха колиби в гората и e договорена система за ваксинация с общностите чрез радио. "Приехме практики, които зачитат и отчитат културата и знанията на хората от Zo'е", казва д-р Симоес.

През септември Уаху издъхва по неясни причини. Тауи остава със семейството си и наскоро е получил бустерна доза срещу COVID-19

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
164
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, ясно, че ни смятате за ***, ама чак толкова не сме.
163
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви са тези писания романи бе вие вярвате ли си нс което сте публикували
162
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 179 *** .Искаш да кажеш ,че в следните 30 века до поне 1900 години след нас аборигените ще търсят още колелото ли бе инфантиляк ? Каквато цивилизация имате в Африка без белите хора такава ще има и планетата т/е никаква ти бавноразвиващомозъчно осакатено комуно го-ве-до.
161
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Даже и диваците разбраха за ползите от ваксината.
160
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първи април е далеч фашстки слуги на рогатия. Последните ще бъдат първи. Единствено тези хора ще останат на Земята и ще я въстановят след като всички напомпени с чорби и отрови изчезнем.
159
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, и? От диваците в джунглата ли ме карате да вземам пример?
158
1
 
6
 
! Отговори
Роза преди 2 години
Че защо пък историята да е нереална?Синът е вярвал ,че прави добро на баща си.А от какво е издъхнал бащата след седем месеца,не се знае!Възможно е ваксината да има дял в смъртта му,но това един Бог знае!
157
1
 
6
 
! Отговори
Уотсън преди 2 години
Как иначе да се срещнат с вируса и да заразят селото?
156
2
 
5
 
! Отговори
лаконично преди 2 години
отнесъл-ваксинирал-издъхнал.
155
3
 
8
 
! Отговори
АнатемаНаСулюПасито преди 2 години
Краварете-капиталисти (ФАЩ) мат интерес да обезлюдят джунглата,за за превърнат и това кътче на планетата ни в лунен пейзаж,поради което започнаха и там да разнасят създадената от тях чума.
154
1
 
12
 
! Отговори
Българ преди 2 години
Тез големи комици и те, протрябвала му е ваксина на баща му на тоз абориген.
153
2
 
12
 
! Отговори
кураре стреличка преди 2 години
До Cuddy M.D. И аз пуснах една сълзица! Само като си представя колко трудно племената си купуват телефони и компютри и още по-трудно си правят профили в социални мрежи..., за да се снимат как отиват за ваксина... Две сълзици вече.
152
3
 
14
 
! Отговори
Cuddy M.D. преди 2 години
просълзих се от умиление
151
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трогателно, наистина!
150
5
 
6
 
! Отговори
до 166 преди 2 години
Твоята история е "една жена каза" и е точно толкова реална, колкото тази от статията. Даже по-малко реална, статията поне има някаква произволна снимка...
149
3
 
9
 
! Отговори
До 163 преди 2 години
Амчи ходи при тея, като те е толкова срам от нас. Не те държим насила тук!
148
11
 
9
 
! Отговори
... преди 2 години
Да а тука диваците селски от горите не може да ги накараме, че чипове ще и сложат че са много специални и важни срам ме от вас
147
2
 
10
 
! Отговори
хахаха преди 2 години
Новата Холивудска боза вече е започнала да се снима.
146
0
 
11
 
! Отговори
Случи се и още има.. преди 2 години
Слушайте 'ора селяни,що се е чудо случило ,случило Йоще видяно.....Де се е чуло видяло син баща вързан да кара , син баща вързан да кара , да кара да го продава.
145
0
 
14
 
! Отговори
До 159 преди 2 години
"Постъпил умно" означава извлякъл максимална полза на минимална цена. Дали, като си се ваксинирал си постъпил умно не мога да знам. Едно е да си 90 годишен с единия крак в гроба и всяка следваща секунда да ти е дар от Бога... тогава няма да е много умно да се притесняваш от дълготрайните странични ефекти на ваксината. Друго е да си 20 годишен, здрав, прав и да се ваксинираш с нещо дето никой не знае как ще се отрази след 5-10г...