СЗО планира проект за справяне с пандемиите

Въпросният концептуален "нулев проект" ще трябва да засили готовността на държавите
8 дек 2022 19:40, Йоана Цонева
41
СЗО планира проект за справяне с пандемиите
Снимка: БГНЕС

През февруари догодина започват преговори по проект за глобално споразумение за по-добра борба със следващата пандемия. Това реши Световната здравна организация след тридневни дискусии в Женева, съобщава "Асошиейтед прес".

От понеделник 194-те страни членки на СЗО подготвят договор за пандемията, чиято цел е да гарантира, че погрешната реакция, превърнала COVID-19 в световна криза, няма да се повтори.

В последния ден от преговорите те "се съгласиха да разработят първия проект на правно обвързващо споразумение, предназначено да предпази света от бъдещи пандемии", посочват от СЗО.

"Този "нулев проект" на споразумението за пандемиите, вкоренен в Конституцията на СЗО, ще бъде обсъден на 27 февруари 2023 г.", допълва се в изявлението на организацията.

Решението идва няколко дни преди третата годишнина от появата на коронавируса в Китай, преди той да се разпространи в целия свят, причинявайки най-тежката пандемия от век насам. Вирусът причини смъртта на 6,6 милиона души, струва на държавите трилиони долари и разкри неравенството в достъпа до здравеопазване и лекарства по света.

Въздействието на пандемията върху човешкия живот, икономиките и обществата като цяло никога не трябва да бъде забравяно, подчерта Прешъс Мацосо от Южна Африка, член на преговорния орган на СЗО, който ще работи по проекта.

Още по темата
"Най-добрият шанс, който имаме днес като световна общност, да предотвратим повторение на миналото, е да се обединим и да разработим глобално споразумение, което да предпази обществата от бъдещи пандемични заплахи", посочи още тя.

Въпросният концептуален "нулев проект" ще трябва да засили готовността на държавите, като същевременно вземе предвид въпросите за справедливостта, поясни Мацосо.

Предизвикателството в крайна сметка ще бъде намирането на баланс между смел подход и възможности за действие и решение, с което всички страни могат да се съгласят.

Памела Хамамото, водещият преговарящ от страна на Съединените щати, заяви по-рано през седмицата, че "има много неща, които трябва да се променят", преди САЩ да подпишат проекта.

Тя отбеляза, че Вашингтон иска да види прозрачност в споразумението - например обещание за бърз и всеобхватен обмен на данни между страните.

Процесът за постигане на споразумение започна в края на 2021 г., като се предвижда правно обвързващ текст да бъде приет до пролетта на 2024 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
10
 
! Отговори
Вроден преди 1 година
лошо, много лошо... Умишлено оставиха нещата да се позабравят, защото човек бързо и лесно забравя как го третираха по-зле от овца, без достъп до лекарска помощ, до магазин, заведение, забавление, ВЪЗДУХ... Следващият път ще е по-зле, но хората ще си кажат "предния път издържахме и отммина, ще издържим и сега" и така докато тотално не ни обедушат и обезвъздушат
26
1
 
18
 
! Отговори
СЗО да го духа преди 1 година
Те отсега знаят кога ще е. С кромида тестваха овцете и се оказа, че овцете се дупят по команда. Няма да чакаме 100 години. Макс 2. Имат и "решението", не се безпокойте. Световната Зла Организация мисли за здравето ви. :)
25
1
 
16
 
! Отговори
СЗО са: преди 1 година
1.Дяволски изчадия(+) 2.Деца на ангелите(-)
24
1
 
8
 
! Отговори
Гошо Тарабата преди 1 година
Смърт на ковидастите, свобода за народа!
23
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как боравят с аналог на нещо като нямат каталог на туй нещо,а като инженери и въобще с медицински профили и направления трябва да знаят какво е предназначението и значението на каталога от справочник с описания на основни теоретически формулировки до конкретни ползвани формули и детайлни решения признати и въведени в тази сфера на познания и знания за практикуване.
22
2
 
11
 
! Отговори
Anonimen преди 1 година
Zombi virus-2023
21
2
 
7
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
" ...ще бъде обсъден на 27 февруари" 2+7=9, февруари е 2, което е две единици, става 9/11. Ако искате да ви върви, учете се от гадовете. Ето това например е много добър ден за започване на всякакви начинания. Ще се учудите колко добре ще ви върво това което започнете. Копирайте ги, с техните камъни ....
20
2
 
36
 
! Отговори
ваксинатор преди 1 година
СЗО планира нова пландемия с по-фашистки идеи
19
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще вървят по стъпките на Китай ли?! 45 стигат! Комунистите в Русия и Китай!
18
2
 
24
 
! Отговори
Vako преди 1 година
Снимката показва красноречиво синю и жълто .
17
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искаме са измислят някаква кръстоска между СПИН,сифилис,трипер,чума и шарка за продажни перекендета,които искат войни да подпалват и да въвличат държави в чужди конфликти.
16
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
100% мислят над поредното фашистко изпълнение, със задължително ваксиниране във всички държави, за да могат едни компании на натрупат първия си трилион в следващата пандемия.
15
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че те дося де се туткаха ? Нали това трябва да е една от целите на СЗО по принцип ?
14
1
 
37
 
! Отговори
окли преди 1 година
Бъдещите пандемии...хахах...кой е ги пуска...ах вашта,,,
13
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"През февруари догодина започват преговори по проект за глобално споразумение за по-добра борба със следващата пандемия.".............За да се подготвим най-добре, кажете за кога сте планирали да пуснете щама на новия вирус?
12
1
 
53
 
! Отговори
:-) преди 1 година
Тоест СЗО Ще отнема правомощия от националните държави да им налага карантина, задължителна ваксинация, цифрови удостоверения и др. ,,благини".
11
1
 
45
 
! Отговори
Подло! преди 1 година
Целят по целият свят юридически да обвържат нежеланието за ваксинации с нарушение на закона; отказващите ваксини ще бъдат обявявани, че извършват престъпление и, че са престъпници.
10
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никога вече медицински фашизъм! По-добре да умра.
9
1
 
40
 
! Отговори
Щерю преди 1 година
Юдеите планират повсеместен световен концлагер за отказващите ваксинации...
8
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да пратят по един вирус на тези където гласуваха за пращане на български военни на смърт и оръжие както и на онзи,който е взел частното решение да ни въвлича в чужда война.Чумата да ги тръшне!Сибирска язва да ги хване!Маймунска шарка да ги нашари!