Кризата с COVID-19 ще доведе до ограничаване на сделките с имоти

Ще има забавяне на новото строителство и свиване на пазара, смята Снежана Стойчева
25 мар 2020 15:58, Красимир Ангелов
142
Кризата с COVID-19 ще доведе до ограничаване на сделките с имоти

Как кризата с COVID-19 ще повлияе на имотния бранш, можем ли да очакваме спад на цените на имоти и кое е най-важното, което работещите в сектора трябва да направят в този период – отговор на тези и още въпроси търси Снежана Стойчева, мениджър на една от най-големите онлайн платформи за недвижими имоти Imoti.net, в експертната рубрика "Имената на бранша" на сайта.

Тя е категорична, че епидемиологичната криза бавно, но сигурно се превръща в икономическа. Въпреки различните причини е възможно в някаква степен последствията сега да са сходни с тези от кризата през 2008 г.  Ограничаване на сделките с имоти, отдръпване на инвеститори, забавяне на новото строителство, свиване на пазара на търговски и бизнес имоти, както и повишаване на изискванията при кредитиране са част от нещата, които можем да очакваме в сектора.

Още по темата
"За щастие всички си научиха урока от предишната криза и мащабите не могат да бъдат същите. Нито цените на имотите са толкова надценени, нито банките отпускат лекомислено кредити. Има и още една добра новина – съвземането ще се случва по-бързо. Веднага, когато епидемията бъде овладяна, бизнесът ще завърти оборотите – предпазливо, поетапно, но всички ще искаме да се върнем към нормалния ритъм", прогнозира още мениджърът на Imoti.net.

Какво можем да направим днес, за да сме готови за утре? "Най-важното и на първо място – да се опитаме да се задържим на пазара, да не изчезнем и да бъдем забравени. Това важи за всеки бизнес, но при агенциите за недвижими имоти и строителните компании – в голяма степен", категорична е още тя. Според нея тези, които сега успеят да задържат доверието на своите клиенти,  ще спечелят нови, защото пазарът на имоти не може да спре - той може да изпита затруднения, да се ограничи, но имотът е значима стока за българина и няма да спре да бъде такава в скоро време.

Част от средносрочните препоръки, които мениджърът на Imoti.net дава към агенциите за недвижими имоти, са свързани с поддържане на здравословен контакт с клиентите – продавачи, купувачи, наемодатели, наематели, строители . "Това освен буквално – да спазваме дистанция, означава и добрите брокери да консултират компетентно своите клиенти - дали трябва да изчакат или е по-добре да побързат със сделката. Добрата работа ще се отплати не само днес. Добрата работа днес ще се отплати и утре", категорична е тя.

Според нея рекламата на имоти не трябва да престава, защото интересът към имоти не спира и е възможно да провокира сделки утре. Може би в онлайн платформите за обяви офертите ще намалеят по две причини - защото продавачите временно ще станат предпазливи и защото голяма част от имотите са се предлагали без ексклузивен договор или дори без разрешение от собствениците им. "В крайна сметка това ще е за добро – в онлайн пространството ще се виждат повече реални имоти, предложени за сделка. Офертите, в които имотът е представен детайлно, използвани са съвременните технологии – с видео и виртуален оглед, ще привличат повече потенциални клиенти. Време е рекламата на имоти да мине на следващо ниво", категорична е Снежана Стойчева.

Самата тя признава, че е трудно да се прогнозира какво ще се случи с цените на имотите. "Качествените имоти винаги ще държат цената си. Интересът към имоти извън големите градове, към имоти по Черноморието също ще задържи цените им. Надценените имоти в София и някои големи градове може и да загубят по 5-10 % от вчерашната цена, но мисля, че няма да сме свидетели на 30% и повече спад в цените. Дори предполагам, че е възможно да има имоти, които да повишат цената си. Все пак имотът е доста сигурна инвестиция", заяви още мениджърът на Imoti.net.


142
Още от Наука
Астронавтите за изолацията: Разберете, че го правим с по-висша цел!
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
1
 
2
 
! Отговори
Крали Марко преди 1 седмица
Очаквам огромен спад на цените. Говориме около -50-60%. Преди това чудо да дойде, пазара беше с около +40% надценен.

Хората съвсем скоро ще почнат да си губят работата, масово!

Срива на цените ще е във всеки един сегмент.

За тея дето ми разправят, че хубавите имоти няма да ги хване кризата, може да направите една бърза справка какво се случи през 2008..
129
0
 
1
 
! Отговори
Мухи за шарани и преди 1 седмица
...патос на километър. По същия начин рекламират новите кутийки за обувки като "уютни и просторни" или порутени и мухлясали като "възможност да го превърнете в прекрасен дом по свой вкус". Некомпетентни, алчни и безочливи.
По-интересно е откъде се пръкнаха толкова хора без никакви критерии, изисквания, вкус, но пък с пари от 2-3 години в Пловдив, та в момента цените са софийски... Луда работа.
128
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
След кризата ще има имоти за всички без пари. За какво са му на умрял човек 20 имота. А колко сгради с офиси на без пари ще има. Вече съм си харесал няколко. Не че ще ми трябват, но ще ги разгледам, за да не изпусна нещо готино.
127
0
 
5
 
! Отговори
Р. преди 1 седмица
Невероятен експерт сте!
Как успяхте да установите че е "възможно да паднат цените " в разгара на световен несрещан катаклизъм!?
Вие сте не просто експерт! Вие сте Гений!!!
126
1
 
1
 
! Отговори
жожо преди 1 седмица
До до 105

""...Стар имот, реставриран в сграда паметник на културата. 100 000лв. излезе
ремонтът му. Там живеят програмист и маркетинг мениджър- 2000лв. наем....""

100 хил ремонта и имота без ремонт е струвал да кажем 200 хил, значи общо 300 хил ти дават месечна рента 2 х. За 150 месеца, което са около 13 години ще си покриеш разходите та да излезеш на нула, а след това пак ще трябва да ремонтираш за 100 хил, щото 13 г експлоатация са го скапали.
Много умно
И това е ако не те срещне мечка.
125
0
 
1
 
! Отговори
Пешката преди 1 седмица
Това ли е най-важното сега ?! Виж ти,от какво се интересувала госпожата,а пък аз си мислех,че е по-важно да излезнем живи от тоя мор...
124
1
 
8
 
! Отговори
правете добро преди 1 седмица
Няма какво да се залъгваме.
След кризата с коронавируса всяка една стока или услуга ще претърпи корекция на цената надолу и ще загуби стойност като цяло. Това се отнася с пълна сила и за имотите.
123
0
 
16
 
! Отговори
Игри на глада преди 1 седмица
Строителство, хотелиерство, ресторантьорство, мебелно производство, туризъм, транспорт, култура в най-широк смисъл - това са първите мъpтъвци, подлежащи на кpeмация в сегашните обстоятелства. Брокерите са в колапс, познавам вече няколко без работа, видели са се в чудо. Както и да го раздават оптимистично, многобройните бодряшки интервюта, които дават напоследък, с изкуствено нaxилeни муцуни като тая на снимката, показват едно: живoтинcки страх и паника от неизбежния крах.
122
1
 
6
 
! Отговори
Гладни брокери преди 1 седмица
Мале тука какви филмари има с 10 апартамента в Шолук главният Град на Шумкария , понеже такива ви управляват а и вие сте си точно такива . Кой ще е тоя мега избушен *** да набие 1милион евро в Кенефа града на Турската баня , Римската-турска стена и 2 джамии едната действаща дето се чува на Пиротска . Холандския художник добре ви изобрази едно анадолско клекало сте , най-много *** от глава на наслението и панеляк ... шопите ще умрете от мръсен въздух преди коронавирус Смешници
121
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
След кризата ще има социализъм.
Ще дигнат данъците на богатите, няма вече 10% плосък данък, защото иначе обеднелите и фалиралите ще ви изядат с парцалите.
Данъците от наеми и ренти ще скочат първи и най-много.
5500 от два апартамента - да ама не!
Бойко ще каже - много мазнинка имате, я 35% от наема сипи за бедните сънародници!
Я данък върху дивидентите!
Я прогресивен ДОД!
И отиваш на сух леп и чайче без захар.
И водещата бързо ще се преориентира към 95 квадрата с общ асансьор.
120
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не само ще паднат цените главоломно, но и на безценица ще станат тия апартаменти щото хората вече остават без работа...
------

Само че и заплатите ще пднат с толкова, с колкото и имотите
119
3
 
4
 
! Отговори
11 преди 1 седмица
Ама през швепса ми е за сделките с имоти.
118
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не знам колко ще падат цени, но и пари ще се "печатат" яко, па да видим.
117
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Имотите са надценени съа 100 % .
Една дупка панелна струва 100 000 Евро.
20 000 лв мин за ремонт без обзавеждане.
Какви доходи трябва да имаш , за да купиш апартамент за двама в София?
В София средната заплата е 1500 лв.
Един брокер ми се похвали, че сина му имат общ бизнес . На синчето заплатата му била 10 000 лв.
Като тази мумия на снимката , която лъже като *** за всички брокери.
Цените ще паднат дотолкова ,че ще са за жълти стотинки.
116
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не само ще паднат цените главоломно, но и на безценица ще станат тия апартаменти щото хората вече остават без работа...
Даже ще искат и да ги подаряват.
Тоя вирус, поне тук ще свърши добра работа...
Ще търсите клиенти под дърво и камък...
115
13
 
11
 
! Отговори
Ама преди 1 седмица
Тия колко съм ги чувал, 2006г ми обясняваха че като влезем в ЕС и всички ще избягат, после продадох края на 2007г, малко на късмет, купих 2009г, когато всички пак обясняваха как криза няма пари и т.н. Продадох 2018г, и започнах да строя сграда, още на зелено всичко замина, приключих и построих втора която също разпродадох, оставих си няколко апартамента, оня ден дадох поднаем последния, та говорете си, трябва да се действа а не много да се мисли. Сега чакам. То и с долара беще свършено още 2001г
114
5
 
15
 
! Отговори
До 112 преди 1 седмица
Хахаха.И кой ти е казал,че живея в София?Да не съм луд да свивам в някой маломерен апартамент.Живея си в къща,имам си двор с ливада,люлки за децата,барбекю,тая година басейн мисля да купя.Ако си живял в къща,ще ме разбераш.Не вземам чак такива големи заплати,но с жената получаваме 3000 лв общо и ни стигат да си живеем спокоен живот без лишения.
113
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
какви имоти бре хора, мен в магазина не ме пускат за храна
112
0
 
2
 
! Отговори
Не са 2 апартамента преди 1 седмица
То май не са 2 апартамента. Евала за данъците, но явно не може да не се плащат, защото имаш договор и наемите минават през банка. Във всеки случай не завиждам, с бикойна си беше направо лотария, сега е един балон.
111
12
 
6
 
! Отговори
до 107 преди 1 седмица
Ще, ще, ще- времето си минава. Стига с вашите планове и фантазии. Чакахте да падат цените, ние изплатихме вече всичко, че и още купихме и забравихме. От анализатори наши приятели, като вас, ни е дошло до гуша. Седи и чака да му се обезценят парите. Не си длъжен да купуваш- много работодатели покриват наем, но поне не приказвай празни надежди. Заплатите в София нарастнаха с пъти в последните 10 години и всеки младок с добра професия купува жилище за 200к лв..