Винаги готови! Всеки десети нашенец навит да вземе пари за своя глас

Най-бедните и нискообразовани най-готови да продадат гласа си
22 окт 2019 12:55, Красимир Ангелов
100
Винаги готови! Всеки десети нашенец навит да вземе пари за своя глас
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Над 600 000 българи признават, че биха гласували срещу стимул или по принуда. Това сочат данните от проучване на „Галъп Интернешънъл“, възложено и финансирано от социологическата агенция.

"В дните преди вотове с реална интрига изключително актуална става темата със зависимото гласуване. Поредица журналистически разследвания в евровота ясно показаха, че величината и географията на този тип вот става все по-решаващо обстоятелство за крайния резултат. В момента пък различни места се чуват различни цени на глас до 150 и дори до 200 лв. Подправяне на протоколи, превръщане на бюлетини в невалидни, опити за купуване на цели комисии с цел постигане на по-големи и сигурни разлики в резултатите – това са често обсъждани теми преди всяка кампания", пишат в своя анализ от агенцията.

Още по темата
В последното националнопредставително изследване на "Галъп интернешънъл", проведено само преди дни, беше зададен въпросът: "Вие лично, бихте ли, или не бихте приели да гласувате на местните избори за даден кандидат, партия или коалиция срещу заплащане, друг стимул или по принуда?".
 
Оказва се, че 11% от всички запитани признават, че биха приели. Още 8% не дават категоричен отговор и заявяват, че не могат да преценят. Тези 11% се равнява условно на над 600 хиляди души – от общо около 5.5 милиона постоянно пребиваващи у нас и имащи право на глас.

Все пак 81% декларират, че не биха взели пари или друг стимул за гласа си. , а останалите 8% не могат да преценят.

Най-високи се дяловете на онези, които си признават, че биха гласували при стимул или принуда, сред най-бедните и ниско образованите. Според проучването, сред ромите делът на склонните е 40%.

За поредна година се установява, че най-младите са и в най-голяма степен склонни на откровеност по въпроса за зависимия вот. Това е и индиректно отражение на демографската ситуация в страната, която се характеризира с все по-сериозна гетоизация сред най-млади възрастови групи.

Представените данни са част от ежемесечната изследователска програма на „Галъп интернешънъл“.  Изследването е проведено в периода между 4 и 11 октомври сред 796 души и е представително за населението на България на възраст 18+. Изследването е проведено със собствено за агенцията финансиране.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
2
 
! Отговори
не барай преди 4 години
ромите се продават те виждат от управата как те се продават и продадоха бг защо да не се продават гласа това не е съдимо съдете този които ги купува.не съм гласувал и няма да си дам гласа на никои и не живея и не работя бг страната ни е корумпирана от мало до голямо това го нямаше при царя борис
57
0
 
2
 
! Отговори
4040 преди 4 години
Така или иначе всички избрани крадът десетко хиляди от нагласени поръчко и не са там за да помагат на хората, каво е лошото хората поне да си облажат сиромашки с 50 лева.
56
1
 
3
 
! Отговори
Гробокопач преди 4 години
До АнонименАз не гласувам "Против", а "Срещу", т.е. гласувам "За", но малко витиевато, по еврейски, признавам. Но, в еврейската игра, не може да се играе с други прийоми, освен с еврейските, ихахахахахаха
55
0
 
4
 
! Отговори
северозапад преди 4 години
Всяко купуване и продаване на гласове е НОРМА за гласуване у нас ! И престанете с тъпия лозунг че е престъпление ! На мене вече ми дадоха 60 и ще ходя-иначе ИЧ ! Кракът ми няма да стъпи на избори !!! Плащаш-гласувам-не плащаш дори не си и помислям ! Отивам за гъби !
54
1
 
4
 
! Отговори
man преди 4 години
Всичко опира до качеството на мат'ряла. Който се продава за 50лв не заслужава нищо добро
53
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не всеки 10-ти, вероятно всеки 3-ти или 4-ти е готов да се продаде, ама не си признават.
52
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ист 57На лекари, икономисти, инженери, учители им осигуряват работа за правилна партийна принадлежност. Още имаш жълто покрай устата, щом си мислиш, че висшистите са цвета вода ненапита. Те са купени още преди изборите.
51
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С тези ниски заплати и безработица и аз съм навит на някой лев...
50
0
 
7
 
! Отговори
ист преди 4 години
Купуването на гласове е вид социална помощ на социално слаби.Никой не предлага пари на лекари, икономисти, инженери, учители...
49
0
 
3
 
! Отговори
wqw преди 4 години
дайте 20 лв, пък може да се окаже, че за тях съм щял да гласувам от самото начало
48
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 54Ти в ролята на какъв го казваш?За какъв се мислиш, че да определяш кой трябва да живее и кой не?Не се ли надценяваш много?
47
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Такъв народ не трябва да живее! Трябва да се претопи всичко, до амебов размер и след това отново развитие!
46
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някакви партийки финансирани от олигарси в изгнание финансират ежечасно плюене из форумите.
45
1
 
10
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
До ЦензПо справедливо е списъците за гласуване да се подават от НАП и НОИ. Ако си данъкоплатец, то редното е да имаш право да кажеш кои, как и за какво да харчи общите пари защото ти си допринесъл за тях. Едни с повече, едни с по малко, но да гласуват само данъкоплатци и пенсионери (защото те също са плащали данъци). Може и без образование да си, ако работиш и плащаш данъци е редно да имаш право на глас, ако ще и висшо да имаш ако не внасяш данъци, нямаш право на глас и това е.
44
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ГробокопачТова ти е грешката смешнико.Гласуваш ПРОТИВ, а не ЗА.Нищо креативно в *** като тебе.И накрая все ще сте си с 10000 гласа лузери.
43
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 48Американските бази се намират насред полето в нищото.Има-няма 300 американеца там.А 40% от българската икономика се контролира от русия + 340000 руски имота.Под чия окупация си всъщност?
42
2
 
12
 
! Отговори
Гробокопач преди 4 години
Абсолютно безплатно ще гласувам срещу ГЕРБ! Последвайте ме, всички, които мразите Бойко Тиквата и ГЕРБ, защото идват допълнителни войскови формирования в помощ на поственият в "чувал", генерал. Това е "Няма такава държава" - новата Патерица със Слави. И тогава ще стане страшно, защото Тъпотата ще срещне Посредствеността и като това прибавим калинкажа, слугимажа, робското съзнание и допълнителната посредственост на населението, картинката става апокалиптична.
41
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Плащат, за да има все пак някой да отиде до урните, а после идва ред на схемите.
40
0
 
4
 
! Отговори
Не си продавам гласа преди 4 години
Давам го под наем за 4 г. Гласът си е мой и не го давам току-така!
39
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отново глупости - 90 % гласуват за пари , заради страх или за да запазят службата си. С БГ е свършено, честни избори нямааааа! Жалко за Левски и хилядите дали си живота за БЪЛГАРИЯ. Съвременните политици са ОГРОМЕН СРАМ ЗА БЪЛГАРИЯ!