Слонът имал най-силно обоняние

Преди се смяташе, че е плъхът
23 юли 2014 14:57, Мария Захариева
3
Слонът имал най-силно обоняние
Снимка: Reuters

Слонският хобот е не само дълъг, но и с най-развито обоняние в животинския свят, съобщава Франс прес, цитирайки данни от японско научно изследване.

Геномът на африканския слон съдържа най-голям брой гени, свързани с олфактивните рецептори (близо 2000), се посочва в изследването, публикувано в сп. "Genome Research".

Това означава, че слонът разполага с обоняние, което е пет пъти по-развито от човешкото и два пъти - от това на кучето. В тази област хоботните бият предишния притежател на този рекорд в животинския свят, плъха.

Начинът, по който тези олфактивни гени функционират, не е много ясен, но очевидно точно това е позволило на слоновете да оцелеят във времето. Силно развитата им способност да усещат миризми позволява на тези животни да намират храна, партньори и да се изплъзват на преследвачите си.

За целите на изследването учените са сравнили обонятелните органи на слоновете с тези на 13 други животни - коне, зайци, индийски свинчета, крави или шимпанзета.

Приматите и човешките същества притежават най-малък брой гени, свързани с обонянието, установява изследването. Според авторите това вероятно се дължи на факта, че човек се осланя по-малко на обонянието, отколкото на зрението, което е прогресирало.

(БТА)


3
Още по темата: обоняниеслон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми с такъв голям хобот :)) !! А той има и най големият х.. , ама нищо не пишете за това :))