Виното и шоколада борят остеопорозата

Шепа фъстъци също вършели работа
17 окт 2014 14:24, Мария Захариева
3
Виното и шоколада борят остеопорозата
Снимка: Reuters

Чаша червено вино, шепа фъстъци или парче шоколад могат да допринесат за предпазването от костното заболяване остеопороза, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от датско проучване.

Предишни проучвания са показали, че растителното съединение ресвератрол - тип естествен фенол, съдържащо се в червеното вино и гроздето, черниците, какаото и фъстъците, притежава противовъзпалителни свойства, които предпазват срещу загубата на костна тъкан при мишки и плъхове.

В настоящото изследване специалисти от университета на Орхус, Дания, са установили, че ресвератролът е допринесъл за увеличаването на костната плътност на гръбнака при мъже на средна възраст, страдащи от метаболитен синдром.

Метаболитният синдром представлява струпване на рискови фактори, сред които затлъстяване и високо кръвно налягане, които повишават риска от сърдечносъдови заболявания, инсулт и диабет.

Синдромът се свързва и с възпалителни процеси, които могат да доведат до загубата на костна тъкан.

"Настоящото изследване е първото по рода си, което разкрива потенциала на ресвератрола като средство за борба с остеопорозата при хората. Резултатите показват, че съединението стимулира остеобластите - клетките в тялото, отговорни за формирането на костна тъкан", пише БТА.


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
4
 
! Отговори
DEyly преди 7 години
Поредната поръчкова статия на търговците. И поръчково проучване.
1
0
 
13
 
! Отговори
Me преди 7 години
За Бога, пишете грамотно! ШоколадЪТ бори остеопорозата.