Харибо спряха бонбони заради обвинения в расизъм

Били черни и напомняли колониалните времена
22 яну 2015 11:46,
58
Харибо спряха бонбони заради обвинения в расизъм
Снимка: Twitter

Световноизвестният производител на желирани бонбони Харибо беше принуден да спре продажбата на вид бонбони в Швеция и Дания, определени в социалните мрежи като расистки, пише британският Мирър.

Бонбоните са черни, имат лица и са направени от сладък корен. Според потребителите в социалните мрежи бонбоните напомнят на колониалните времена. „Мултикултурализъм, колониално наследство и търговия с роби? Харибо ме накараха да се замисля за датското ни наследство“, пише потребител в Туитър.

От компанията заявиха, че не са подозирали, че продуктът им ще предизвика негативни конотации и обещаха да продължат производството на бонбоните, но под различна форма.

Още в петък снимката на тези бонбони беше премахната от датския сайт на Харибо.

Това не е първият случай, в който компанията е критикувана заради расизъм. През 2013 г. в сезонните коледни бонбони имаше две черни фигурки на икономи. Тогава също продуктът беше изтеглен от пазара.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още по темата: расизъмбонбониХарибо
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И по тази причина, по пазарите в Африка вече продават традиционни маски от чам, вместо от абанос, за да не се чувстват дискриминирани и светлокожите хора.
43
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ПО-големи расисти от *** няма!
42
2
 
9
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 9 години
В Америка се харчат , като топъл хляб :)
41
0
 
26
 
! Отговори
Монархист преди 9 години
За пореден път ставаме свиделите на преувеличаване на думите "расизъм", "толерантност" и всякакви други.От което следва, че някои хора просто си нямат друга работа и понеже все още няма адекватен отговор срещу горните две, се прави на интересен.Аз ако бях на мястото на Харибо изобщо нямаше да ги спирам от продажба, а щях да заведа дело за клевета.
40
0
 
7
 
! Отговори
madamkrasi преди 9 години
А пък в Южна Африка Мандела по времето на АНК беше обявен за терорист, едно поколение израсна с тази идея. Сега същото АНК е на власт, и иска от това същото поколение да забрави наученото. Казвам това,защото познавам такива хора. Политиката е едно,утре друго.Един пример-такъв един човек го извикали запас в Южна Африка. Преди 3 г. Той е обучен,че АНК са терористи. Сега го викат да служи на същите тези. Той казал-не мога. Ако искате да съм опасен-дръжте ме запас.Веднага го обявили за негоден.
39
0
 
9
 
! Отговори
Прост преди 9 години
Мдааа, много верни коментари. Заради колонизаторите и тероризаторите през изминалите векове, в момента всички останали сме тероризирани за расизъм или дискриминация!
38
0
 
31
 
! Отговори
Мей-мей преди 9 години
Продължавайте с тези безумия и после се чудете защо се стрелят насред Париж!Какво им има на бонбоните?Според мен пък популяризират африканската култура-нали са африкански маски?
37
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
а аз какво да кажа като се чувствам обиден от всички джамии в БГ и турци...които ми напомнят за дедите ми когато са били 500 години под турско РОБСТВО...немога ли да ги съдя за РАСИЗЪМ??? Значи негратая могат да си съдят тоя и оня за дето са били има няма 200-300г роби а ние да не можем..айдее ***..цата ви долна!!!
36
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ее вече с тоя расизъм се оливат...направо който го е измилил това е пълен ***...днешно време хората не се разграничават по цвета на кожата са, а по своите действия и религия (както се вижда тези дни...знаете за кои говоря).
35
0
 
9
 
! Отговори
Долар ФЕДов преди 9 години
Например, сещате ли се чрез мен как ви източват?мен не ме контролира никое правителство, но аз не съм се самопоявил!както и на всички *** правителства заемите им се мерят с мен, но моята лихва е различна за всички!и критерия, че лихвата се определя от риска е една от малките лъжи с които ви приспиват, защото е точно обратно - ЛИХВАТА ОПРЕДЕЛЯ РИСКА !и когато на простите даваме с по-ниска лихва, контролираме умните!!!Поздрави на овцете :)))
34
0
 
13
 
! Отговори
АНТИТОЛЕРАСТ преди 9 години
Казвах ви аз, че толераското извращение няма граници...Да прочетете "Алеко" как, описва срещите си с н*гр*. В своя пътепис-"До Чикаго и назад". Направо се ужасил човека! Но днес и той се явява расист, употребявал "език на омразата"....съответно могат да го забранят.
33
0
 
5
 
! Отговори
Долар ФЕДов преди 9 години
Да де!Той и расизма и колониализма си съществуват индиректно, но отричането им директно е само за да ги прикрие!САМО ФОРМАТА Е ДРУГА СЕГА! А иначе и ползвателите на присвояваното посредствоем расизма и колониализма, са си ПАК СЪЩИТЕ и критериите също!А публичните акции и демонстрации са промивка за овцете!
32
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами да забраним ТЕЦ-овете тогава, че някой *** да не си помисли, че иска да му кажем, че е ***.
31
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Нека забранят и обувките от свинска кожа, защото са гнусотия за Аллах!"В интерес на истината в Англия вече са забранени, не със закон но разни неправителствени организации натиснаха производителите и сега на много от стоките пише "Halal" или "Sharia Complaint" дори банкови сметки има такива. Разгледайте сайтовете на Barclays и HSBC.Също така премахнаха филмчетата с мечо пух, заради "Прасчо" в детската градина защото ги убиждало.
30
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сещам се наскоро беше станал скандал с някакво представление в щатите защото пепеляшка и принца били бели.Така вече за да отразява "мултикултурността" и многообразието, вече в следващото преставление пепеляшка е негърка а принца е арабин.
29
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И аз съм против расизма, ама това вече е смешно! В някои държави стигат до крайности. Щях да падна когато прочетох, че щели да премахват глави от "Пипи Дългото Чорапче" защото били расистки! What the f...?!
28
0
 
6
 
! Отговори
74328 преди 9 години
откачи народа и това си е
27
1
 
9
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
*** еврейски карикатури може,а палави бонбонки-не може!Астрид Линдгрен е расистка,а Нетаняху-борец за мир!Ай,сиктир!!!!!
26
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ami tia narodi za6to praviat maski sas sy6tite liza i chujdenzite gi kupuvat to sy6toto, dali v ustata ili na stenata.
25
1
 
24
 
! Отговори
Изкривено преди 9 години
Най-вероятно емигранти или потомци на емигранти, могат да имат такова перверзно мислене, че да искат забрана на черните бонбони. Защото нормалните бели хора, когато ги консумират не мислят, че искат да унижават някой с друг цвят на кожата. Въобще, комплексите идващи от раса и етнос, са в основата на много конфликти.