Знаете ли, че... над 1 млн. птици умират от глобалното замърсяване?

И над 100 000 морски бозайници
5
Знаете ли, че... над 1 млн. птици умират от глобалното замърсяване?
Снимка: Reuters

Замърсяването на околната среда става все по-наболяла тема. Малцина водят отчаяна борба с тоновете боклук, опустошаващи планетата ни, но резултатите стават все по-пагубни.

Ще дойде ден (и то много скоро), в който въздухът, водата и храната няма да стигат за екстремно нарастващото население на Земята.

За да се опитаме да разясним опасността от унищожаването на природата, в рубриката на Az-jenata.bg. - "Знаете ли, че...?,  ще ви представим някои болезнени факти за замърсяването на майката Земя.

Знаете ли, че замърсяването е един от най-големите световни убийци? То засяга над 100 милиона души всяка година. Такава катастрофа е съизмерима с глобални епидемии, каквито са маларията и ХИВ.

Според статистиката, от 1975 година до днес товарните кораби и круизните лайнери са оставили приблизително 7 милиарда килограма боклук в световния океан.

Над 1 милион морски птици и 100 000 морски бозайници са убити от замърсяването всяка година.

Хората, живеещи в райони със силно замърсен въздух имат с около 20% по-висок риск от смърт поради рак на белите дробове, отколкото хората, които живеят в по-чисти райони.

Река Мисисипи в САЩ донася приблизително 1,5 милиона метрични тона замърсявания с азотни съединения към Мексиканския залив всяка година. Това допринася за създаване на „мъртва зона“ в залива всяко лято с размера на щата Ню Джърси.

10% от световното население са деца. Над 40% от глобалната тежест на заболяванията, причинени от замърсявания пада върху тях. Повече от 3 милиона деца под 5-годишна възраст умират всяка година заради разрухата в околната среда.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg


 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
М дам и сухопътният транспорт убива над 100 000 птици всяка година но пък еколозите са заседнали да следят дали няма да намерят някое перо под ветрогенератор и надават вой. Колко е жалко за всички нас че сами си правим живота и този на децата ни толкова сложен изпълнен с болести, отрови и посещения при лекарите. Ядем все по различни неща а страдаме от все повече болести които никой не е знаел преди 30 години. Дали ще си отворим очите? Дано!

Спонсорирани публикации