В Китай доволни: Бейби бум в цялата страна

Раждаемостта в страната е най-високата от 16 години
23 яну 2017 18:51, Красимир Ангелов
24
В Китай доволни: Бейби бум в цялата страна
Снимка: Reuters

Раждаемостта в Китай е най-високата от 2000 г., съобщава Ройтерс.

Според статистиката през 2016 г. на бял свят са се появили 17,6 милиона деца в страната. В същото време за периода 2011-2015 г. те бяха 1,4 милиона по-малко за всяка от годините.

Положителният скок се обяснява с промяната в законодателството, въведена през 2015 г., съгласно която на китайските семейства е разрешено да имат повече от едно дете. Тя влезе в сила от началото на миналата година.

"По времето, когато броят на жените в детеродна възраст намаля с пет милиона, количеството на ражданията значително се увеличиха, демонстрирайки, че промяната на политиката в областта на семейното планиране е била извънредно своевременна и ефективна", каза един от ръководителите на Националната комисия по здравеопазване и семейно планиране на Китай Ян Вънчжуан.

По негови думи се предвижда ежегодно намаляване на броя на жените в детеродна възраст до 2020 г. с по около пет милиона, но Китай се надява да поддържа нивото от около 17-20 милиона бебета всяка година. По този начин се очаква до края на второто десетилетие на века населението на страната да достигне до 1,42 милиарда човека (за сравнение, в края на декември 2015 г. то е било 1,37 милиарда).

За достигането на тази цел е предвидено да се увеличат щатовете на медицинския персонал и количеството болнични легла в родилните отделения.

Политиката за едно дете в семейство е започнала през 1970 г. и задачата й беше да ограничи ръста на населението. Но в настоящето китайските власти са обезспокоени от намаляването на броя трудоспособни граждани и невъзможността им да издържат застаряващото население, отчита БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: КитайбебеБейби бум
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
0
 
! Отговори
Ханибал преди 7 години
Момиченцата с какво ги умъртвяват.
11
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Преди много години мисля че през 70-те някъде бях прочел че Жълтата раса ще завладее света. Не помня кой го беше писал но е бил много прав. Ако сметнеме жълтите в Азия колко милиарда са ще се окаже че са повече от всички останали.
10
3
 
8
 
! Отговори
Додо преди 7 години
Лелеее ама тия са като ***... ако някога се наложи да се приберат всички китайци в Китай не знам къде ще ги трупат..... най-интересното е че са навсякъде по света, но никъде няма китайско гробище.... имигрантите китайци са безсмъртни
9
11
 
0
 
! Отговори
varg преди 7 години
До УМЕН ГУЩЕРединствената причина да седя до късно в тази лятна нощ е overseas сделка, много е важна за компанията на която съм инвеститор и понеже контрактора е в друга часовата зона така ще спестим 1 ден в по скорошно приключване на сделката. Но пък утре ще спя докато вънка е горещо лято и след обяд като стана ще излеза да се разходя около Операта тъкмо като поразхлади времето и ще пусна някоя пара дарение за страни от третия свят на изпаднал клошове като теб, надявам се да стигнат до теб
8
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Китай рано или късно ще анексира земи от Русия и без тва по югоизточната граница от към руската страна има сумати китайци които живеят там и Русия се прави, че не ги вижда. За толкова народ трябва площ Русия и без тва има земя в повече която не я ползва
7
9
 
11
 
! Отговори
China Town преди 7 години
Ай честито, във всеки град ще има задължително China Town.Докато ние се избиваме по пътя, и докато населението ни намаля гледай какво правят китайчетата. Нашите кифли могат само да им завиждат.
6
9
 
11
 
! Отговори
Берлин преди 7 години
Обществена тайна е, че Китай се готви да прегази братушките. Те притежават вече големи територии от Русия.
5
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До vargЕдно време почти във всички села в България имаше заводи и не се търсеше работа по градовете. Така че китайците няма нужда да се върнат по селата си щото там сигурно във всяко село има най-малко по 5 завода
4
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До varg: Имаш още да учиш как се развива икономиката на Китай.
3
3
 
17
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 7 години
Китайците са хубави хора, но и те като са някъде повечко и става мазало. Наскоро китайски бизнесмен в Италия скочи да бие карабинери. Ментета дрехи правели и проверка му спретнали. Че скочили китайците на бой. Така че умната и с тях. За арабите и африканците изобщо да не говорим
2
9
 
7
 
! Отговори
Пешо* преди 7 години
А място - няма...Ше си прибират Сибир скоро време май....
1
0
 
47
 
! Отговори
онбашията преди 7 години
те със подтискане на раждаемостта някак станаха от милярд на милярд и двеста, смятай сега като отвързаха коня!