Красивите метростанции в Москва

Московските гари са аристократично издържани. Вижте!
14 мар 2017 13:30, Михаела Лазарова
13
Красивите метростанции в Москва
Снимка: Reuters

Метрото в руската столица Москва е впечатляващо. Преди около година канадският фотограф Дейвид Бърдени получава разрешение да заснеме красивите и внушителни метростанции на московското метро в продължение на 2 седмици и то в моменти, в които те са абсолютно празни откъм пътникопоток.

Московските гари на метрото са едни от най-красивите и аристократично издържани. Историята на метрото в Москва започва в далечната 1935 година, когато то отваря врати. Аристократичният си облик дължи на брилянтните руски архитекти но и на самия Сталин, колкото и странно да звучи.

Той държал станциите да са вдъхновени от руската аристокрация и стилистично да изглеждат като същински дворци, противно на пропагандата на омраза на болшевиките към монархизма.

Тази нагласа била част от комунистическата пропаганда, която очертавала бъдещето като „светло“ („свет“ от руски) в унисон с възгласите за строеж на светлото бъдеще и идеалистичния живот на комунистическото общество.

По време на Студената война московското метро претърпяло друга трансформация. Някои части от него били реформирани, така че да служат като бомбоубежища в случай на ядрена атака.

Други тунели пък били допълнително прокопани на по-дълбоко ниво, за да свързват Кремъл с други сгради от административно и политическо значение.

Днес метрото в Москва все още е едно от най-пищните и красиви архитектурни забележителности на града. То е и едно от най-натоварените, пише demilked.com. Всеки ден през неговата мрежа преминават повече от 9 милиона души, а гарите са около 200 на брой.

Вижте красотата на метростанциите на московското метро, приличащи на галерии в Az-jenata.bg


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Московското метро преди 3 години
днес по много теми от отвъдното тук се изказва др. Сталин. По тази тема, обаче, още не се е изказал. Бих желал да отговори, а и някой друг, който може да е просветен и знае, да каже, защо московското метро е най-красивото в света. Няма друго като него!
Кой го е строил?
Известно е, но не се разгласява особено.
11
4
 
4
 
! Отговори
К. Георгиев преди 3 години
Злобно животно е ганьовеца, специализирал се е да охулва и освинва с тъпите си коментари дори и най-красивите места по света.
А пък анонимния ганьовец е най-гнусното просташко изчадие, среща се главно по форуми.
10
2
 
12
 
! Отговори
до няма проблем преди 3 години
Изостанала нация? Я бре, посмали бе,***. Тази изостанала нация лети в космос кажи-речи всека седмица, а ти още чушкопека ръчкаш
9
1
 
9
 
! Отговори
N-2 преди 3 години
Напрвих си шега бил съм в Москва метро станциите са им много красиви облицовани с мрамор и хубав скъп камък и се подържат чисти това стройтелство е скъпо и иска майстори не е ката с латексТам няма течове с години не се правят текущи ремонти мрамора е вечен не е латекс а ихората пазят чистота и ред.
8
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много добре им е замислено метрото в Москва и добре допълнено с надземен транспорт над метрото, т.е. има много добро дублиране на подземен с надземен транспорт, което осигурява бързо и лесно придвижване .... за разлика от София.
7
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Hubava gara beden narod,a v UK bedni gari,no bogat narod koe izbirate?????
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако искате да ги опознаете четете "Метро 2035" :)
5
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Все едно си в църква :) Средновековна работа
4
6
 
5
 
! Отговори
материализъма преди 3 години
Могат да го направят цялото от злато за сметка на бившите соц. страни.
3
26
 
8
 
! Отговори
Няма проблем преди 3 години
Метростанцията е красива , но руснаците НЕ. Примитивна , изостанала нация, която мисли само за войни. Поне Путин е такъв.
2
21
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Бил съм в Москва и какво им е хубавото на метростанциите ми те десетки години не са ремонтирани стените са облицовани с мрамор,Друго сие латекса можеш да сиго направиш в какъвто искаш цвят и през няклко години да си го подновяващ.
1
8
 
18
 
! Отговори
zeus преди 3 години
Това нищо не е, софийското метро за няма година само стана на басейн :)