Знаете ли, че... Крокодилите са родственици на птиците?

Някои птици могат да летят по-високо от Еверест
25 апр 2017 15:50, Михаела Лазарова
6
Знаете ли, че... Крокодилите са родственици на птиците?
Снимка: freeimages

Птиците са изумителни същества. Те са наследници на праисторическите динозаври. Запазили са голяма част от техния геном, а еволюцията ги е развила до съвършенство.

Съществуват над 10 500 идентифицирани птичи вида, които се срещат по цялото земно кълбо. Някои видове са уникални за средата, която обитават и не се срещат на други места. За да научите повече за тези уникални същества, прочетете някои интересни факти за тях от  рубриката на  Az-jenata.bg "Знаете ли, че...?"

Птиците имат кухи кости

Как иначе биха могли с такава лекота да летят!? Кухите кости облекчават значително теглото и улесняват полета на птиците. Едно проучване на Университета в Масачузетс установява, че костите на птиците всъщност могат да тежат толкова, колкото тези на бозайниците.

Птиците имат по-висока костна плътност за разлика от останалите животни, което ги прави по-здрави. За да се улесни полета еволюцията е подобрила формата на тялото на птиците – тя е извита и при определен натиск под ъгъл по време на полет птицата управлява тялото си.

Някои птици могат да летят по-високо от Еверест

Африканският лешояд лети на най-високата регистрирана височина сред птиците. Той може да достигне до почти 11 км височина – на каквато летят самолетите на гражданската авиация.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
А ти преди 3 години
Знаеш ли че крокодила не е динозавър. А е много по древен вид?
Леле че сте прости!
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо трябва да дочета статия за птиците в аз жената нямам никаква идея...
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да , както динозаврите са родственици със синигерчето. Знаем!