3 чаши кафе дневно – ключът към дълголетието?

Дори и безкофеинова, напитката давала благотворен ефект
Обновена: 11 юли 2017 12:15 | 11 юли 2017 12:00,
27
3 чаши кафе дневно – ключът към дълголетието?
Снимка: архив Reuters

Благотворният ефект от консумацията на кафе, който отдавна е оспорван, бе потвърден от две нови изследвания, едното от които е извършено в 10 европейски страни, а другото - в САЩ, предаде Франс прес.

Тъй ката става въпрос за наблюдателни изследвания, не се доказва наличие на причинно-следствена връзка, предупреждават авторите им, както и независими експерти.

Консумацията на около 3 чашки кафе дневно, включително безкофеиново, изглежда осигурява по-дълъг живот, сочат резултатите от европейското изследване. То обхванало 520 000 мъже и жени над 35-годишна възраст, чието здравословно състояние било следено 16 години.

"Констатирахме, че по-голямата консумация на кафе е свързана с по-малък риск от смърт вследствие на каквито и да било причини, по-специално в резултат на сърдечносъдови заболявания и болести на храносмилателната система", заяви Марк Гюнтер от Международната агенция за онкологични изследвания.

Това е най-широкомащабното европейско изследване за ефекта от консумацията на кафе върху здравето и продължителността на живота. Кафето е най-консумираната напитка в света - ежедневно се изпиват 2,25 милиарда чашки кафе.

Изследването хвърля също светлина върху възможните механизми, свързани с благотворния ефект от кафето. То съдържа голямо количество антиоксиданти, които играят важна роля за предотвратяване на ракови болести, поясняват учените.

Изследването в САЩ обхванало над 185 000 души на възраст между 45 и 75 години за 16-годишен период. Авторите му открили връзка между по-голямата консумация на кафе и по-малкия риск от смърт вследствие на сърдечносъдови, респираторни и бъбречни заболявания, рак и диабет. Хората, които изпиват една чашка кафе дневно били с 12 на сто по-малък риск от смърт по време на изследването в сравнение с онези, които не пиели кафе. Рискът от смърт бил с 18 на сто по-малък за консумиращите две чашки кафе дневно. Както и в европейското изследване, ефектът бил сходен при консумация на безкофеиново кафе.

"Не можем да кажем на хората "Пийте кафе, за да удължите живота си", но можем да открием връзка между едното и другото", отбеляза ръководителката на изследването Вероника Сетиаван.

Резултатите от двете изследвания са публикувани в Annals of Internal Medicine.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още по темата: кафедълголетие
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
мнение преди 6 години
една чаша кафе от опаковка е диуритично
20
2
 
3
 
! Отговори
лъжат преди 6 години
И маргарина беше полезен ,,да хванеш рак,, трябва наистина да знаем каква храна ядем ментета храни бол ,,астрология,, ,,окулт,, ,,чалга,,
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пълно с крайни коментари. Кафето не е само кофеин, далеч не само. Дозата, индивидуалната доза прави лекарството. И многото секс уврежда . И износването на бременност, и раждането са рискови и милиони жени са умирали и умират в следствие на тях.Неразположенията, свързани с консумацията на кафе, идват и от химикалите, с които е пропита почвата. Има кафе и кафе. Сега поне човек може да избира.
18
0
 
1
 
! Отговори
Егоист преди 6 години
Айде умната
17
1
 
3
 
! Отговори
избори преди 6 години
кафето е вредно като цигарите говориш говориш хората сами вредят на себе си после друг им виновен и всякакви амфитемини наркотици гледаш като отровен щот си нали помия
16
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хората, които не пият кафе, имат по-голям шанс да се разболеят от Алцхаймер и Паркинсон, деменция.
15
9
 
12
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 6 години
Кафето е изключително вредно за сърцето и нервната система.Кофеинът свива кръвоносните съдове и затормозва работата на сърдечно-съдовата система.Изследването и статията са...поръчкови,всеки трезвомислещ човек,не трябва да пие кафе.То е бич за сърцето.
14
2
 
9
 
! Отговори
Бизнесмен преди 6 години
Значи щом е толкова полезно е крайно време да го напълним с Е-та и всевъзможни други индустриални отпадъци!
13
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кафето е камшик за сърцето!
12
4
 
19
 
! Отговори
JIS преди 6 години
3 кафета = на кофти кръвно... Няма ли кой да ви осъди вас, че пишете такива отрови ! С такива статии се трови народа! Утре чакам да напишете статията, че кило ракия е полезно всеки ден, или "кофа KFC, най-лесният начин да свалиш корема"Блааа...
11
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тая статия вносителите на кафе ли я поръчаха?
10
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз преди години пиех по 7-8 кафета на ден. Накрая изкарах един брутален бър-аут, после депресия. абе чудесно се наредъх с вълшебната напитка кафе. А кафе започнах да пия защото непрекъснато излизаха статии по сайтове, вестници и списание какво велики питие е кафето и колко е полезно, и колко умен и концентриран ставаш и тн.КАФЕТО Е ОТРОВА ХОРА. Кофеина е психоактивно вещество, но това, че е легално незначи, че е безопасно.
9
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пуснете един надпис ПЛАТЕН РЕПОРТАЖ бе. Какво я рекламирате тази отрова ? То, ако пиеш по 3 кафета всеки ден, накрая ще свършиш при психиатрите.
8
3
 
11
 
! Отговори
хим преди 6 години
Дали някой от писалите дотук може да каже има ли разлика м/у кофеин и теин?Защото за мене безкофеиново кафе е айран без кисело мляко, а това е гола вода!
7
5
 
23
 
! Отговори
дири преди 6 години
Няма как хиперактивността да е полезна за тялото и да води до дълголетие.Това добавяш керосин в горивото на колата и да очакваш дълголетие от двигателя...
6
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой го е закъсал с продажбите.
5
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добра печалба за търговци на кафе. Юруков така спонсорираше СДС,
4
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
3 чаши кафе дневно ключът към дълголетието?..това е ключа към хипер превъзбудата и стимулиране на нервите и сигурен път към "бърн аут" или даже и по-лошо
3
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ех, Боряна, благодаря ти за статията. И аз пия по много чаши кафе. Особено като съм в тежка сесия. Обаче не слагам захар, а по чисто малко прясно мляко - 1-2 капки, не знам дали не се надебелява така...
2
10
 
8
 
! Отговори
физкулт Ура! преди 6 години
Кафето наистина е полезно. При някои видове отравяния се препоръчва да се изпие силен чай или кафе. Например при отравяне с никотин.