Синдромът К или как невежеството на нацистите спасява десетки животи

Италианска болница укривала в специално крило "пациенти", страдащи от синдрома
17 юни 2019 21:40, Боряна Павлова
30
Синдромът К или как невежеството на нацистите спасява десетки животи
Снимка: Wikipedia

На брега на река Тибър в Рим се намира старата болница "Фатебенефратели". Преди над 75 години зад стените на едно от отделенията се намират десетки пациенти, които са под карантина, защото страдат от Синдрома К.

Тази нова и непозната болест, чието име навявало асоциации със синдрома Кох (туберкулоза), била достатъчен довод за нацистките окупатори да стоят далеч от това крило. останалата част от болницата била редовно претърсвана за евреи, партизани и антифашисти. Страхувайки се от инфекция обаче, нацистките войници не смеели да влязат в това крило и се фокусирали другаде.

Пациентите в това крило били приети със Синдрома К в края на 1943 г. На 16 октомври същата година нацистите претърсват еврейския квартал в Рим и депортират 1200 евреи. Само 15 от тях са оцелели след лагерите, пише History today.

След тази дата лекарите в болница "Фатебенефратели" започнали да приемат още повече пациенти. Те не били болни, а били бежанци.

В крайна сметка Синдромът К бил просто измислена болест.

Идеята хрумнала на доктор Джовани Боромео, главният лекар на болницата. Той, заедно с други лекари от "Фатебенефратели", решили да приютяват бягащи евреи и антифашисти. Роден през 1898 г. Боромео бил яростен антифашист. Преди да започне работа във "Фатебенефратели" му предлагали пост в други две болници. Той обаче отказал, защото условието да започне работа там било да стане член на Фашистката партия.

"Фатебенефратели" обаче била управлявана от католици и споразумение между църквата и фашисткия режим отреждало на болницата частен статут. Така болницата не попадала под държавните регулации.

В болницата д-р Боромео наемал много лекари, които били дискриминирани от режима по редица причини. Сред тях бил и лекарят евреин Виторио Емануеле Сакердоти, който скрил в болницата някои от оцелелите след претърсванията от 16 октомври. В последвалите месеци "Фатебенефратели" станала център на политическа съпротива.

Антифашистката съпротива във "Фатебенефратели" не се ограничила само с изобретяването на Синдрома К. Боромео и останалите лекари занесли в болницата радиостанция, с която комуникирали с партизани, за да организират битките си. Когато нацистите ги разкрили, лекарите изхвърлили радиостанцията в река Тибър.

Местположението на болницата до остров Тибър и близостта с еврейския квартал предизвикало подозрението на нацистките офицери. Боромео и колегите му се подготвяли за неизбежната визита. Хоспитализираните евреи и други политически "пациенти" били "диагностицирани" със Синдрома К. Името обаче било нещо повече от случайност. Всъщност, това е доста рискова шега - Боромео е кръстил несъществуващата болест К или на Алберт Кеселринг или на Хърбърт Кеплер. Кеселринг е бил германски фелдмаршал. Той е давал преки заповеди на Кеплер, който е бил шеф на нацистката полиция в Рим.

Синдромът К не след дълго се превърнал в кодово название за хората, които се криели в болницата. Адриано Осицини, който става министър на здравеопазването на Италия през 90-те, както и много други, писали писма на Боромео, в които питали колко легла ще са нужни за пациентите със синдрома.

В болница "Фатебенефратели" приемали бежанци до самия ден, в който съюзническите сили освобождават Рим от нацистка окупация.

Пиетро Боромео, синът на Джовани, разказва как баща му успял да скрие пациентите. В края на октомври месец 1943 г. нацистите наистина дошли в болницата. Джовани Боромео ги развел из болницата. Когато стигнали пред въпросното крило, той описал в подробности ужасното състояние на пациентите вътре. След това ги приканил да претърсят отделението, но нацистите решили да не го правят.

Има няколко версии за това как е преминало претърсването на болницата, но всички стигат до един и същи момент - изобретяването на Синдрома К.

Така една несъществуваща болест е спасила десетки "пациенти".

Смелостта на д-р Джовани Боромео и колегите му е призната и в Италия, и в чужбина, като те са наградени за смелостта.

Поне доколкото е известно, нацистките офицери така и не са разбрали, че Синдромът К не съществува. Така невежеството поне веднъж се е оказало полезно.


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
1
 
! Отговори
... преди 9 месеца
Ха, чоевечетвото като цяло се дели само на две! А именно хора и задни части(пиша го така защото ще го цензурират!) Някой задни части след мноого ритници могат и да станат хора, но това е рядкост! Лошото в случая е че хората много лесно могат да станат задни части! И другото лошо е, че съоношението на едите към другите е 1/100 за хората!
24
3
 
1
 
! Отговори
факт преди 9 месеца
За жалост, омразата към евреите и цинманхалите, никога няма да бъде изкоренена от човешкото съзнание... „Една оцеляла муха през зимата- милиони през лятото!"- лозунг от социализма за борба с преносителите на зарази, в случая - мухите. Всички пътища водят към Рим. Правете обич, а не война. Който не работи, не трябва да яде.
23
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Все едно, че не са се усъмнили. Да не би всеки ден да са претърсвали само тази болница. Голяма тъпня.
22
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен

Отиваш в Рим, виждаш болницата, снимките и т.н. като не вярваш. Немците и тогава и сега са тъпи като гьон. 1% от нацията им става за нещо, другите са аборигени.
21
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Това е един от най-тъпите сайтове!
Ако нацистите са невежи, какво остава за червените ***, по-долно ниво от неандерталците!!!!
20
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Синдром на Кох??? Ужас! Неграмотност до шия!
19
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Хърбърт най-вероятно е Херберт, ама нейсе! Заради смачкания английски всичко смилате на кайма. "Потурчиха " ни за 50 години по стария османски модел. С пари. Който си смени името и вярата, плаща по-малки данъци.
18
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Хитлер е допуснал само една грешка и тя е, че се е заиграл с СССР, преди да довърши това, заради което немският народ му е гласувал доверие. А именно- да изреже гнусният тумор, който както и сега е унищожавал Европа. Гнусното, лихварско племе сега се е развихрило особено много, но нищо, ще им се намери нов Хитлер.
Колкото до статията, то тя е чист ФЕЙК. Сто % няма нищо вярно в нея. Немците по онова време са били умни и не са пасяли трева. За разлика от сегашните с плюшените мечета и страпоните.
17
3
 
8
 
! Отговори
Дедо преди 9 месеца
Айде,айде...Скоро четох,че тия "богоизбраните",искали да вдигнат бройката от 6 на 10 (ДЕСЕТ) милиона!Ма ние не сме глупави и ЧЕТЕМ,а еврейска пропаганда(Хистори,Дискавъри и Натионал) НЕ ГЛЕДАМЕ!
16
1
 
15
 
! Отговори
Дойчо Велчев преди 9 месеца
Преместих доста спонтанно!!
15
0
 
2
 
! Отговори
до tamada преди 9 месеца
Сабат Шабом! Мазал тов!!
14
2
 
8
 
! Отговори
tamada преди 9 месеца
Хърбърт Кеплер се казва Херберт Каплер, понеже е немец, а не англичанин.

До Анонимен 2
Не казват, че са намерили 1200 евреи в цял Рим, а че са депортирали 1200 от гетото. Всъщност са арестували 1260, от които евреи са малко над 1000, останалите са освободени.
Рим по това време не е на Мусолини. Той е арестуван още през лятото и Италия капитулира през септември. После немците нахлуват и много евреи от Рим бягат на юг към съюзниците. Италия е на немците, а освободеният Мусолини е само марионетка
13
2
 
13
 
! Отговори
Синдромът Т преди 9 месеца
Статията е чудесен пример, че невежеството може да бъде полезно не само веднъж, но и при всеки удобен случай.
Важното е дозите да са прецизнии да се дават редовно!
12
3
 
14
 
! Отговори
НПО Цветна Дъга преди 9 месеца
Който не е Жендр е АнтиСемит!! Също трябва да сте Вегани и Зелени, затварящи АЕЦ-и и Деиндустрализиращи родините си!
11
4
 
5
 
! Отговори
Светата Библия преди 9 месеца
1 Солунци 2 глава:

Юдеите които и Господа Исуса убиха... на Бога не угождават и на всичките човеци са противни

Четете Библията, там и Истината и Пътя и Живота! Иначе, Юдейте ще Ви дозатрият!!
10
4
 
6
 
! Отговори
Давид Грийнблат преди 9 месеца
Г0й време е за сън, а и без друго утре модераторчете е наш човек и ще ви изтрие и блокира всичките!! Айде, че трябва да работя по уйдурмите за Иран, щото Персийците са смъртен наш враг!
9
2
 
13
 
! Отговори
до 10 преди 9 месеца
да, а ако някой г0й се провъзгласи за богоизбран му казваме, че е луд! и го подлагаме на клинично лечение!! шиксите, обаче, са проблем, надигнаха глас срещу другаря Уайнщайн, но във Талмуд, ясно е казано - да насилиш шикса е не само позволено, но свещено!!!
8
3
 
12
 
! Отговори
Моше преди 9 месеца
Самото усещане да си богоизбран е върховно.
7
1
 
14
 
! Отговори
Ари Голдберг преди 9 месеца
Честита Ханука, братя! 30 шекела за всеки богоизбран!!
6
5
 
15
 
! Отговори
Бонго преди 9 месеца
Тия мършоци не спряха с фантазиите за чифу*и