Билет за градския транспорт срещу пластмаса

Инициативата става все по-масова в световните градове
6
Билет за градския транспорт срещу пластмаса
Снимка: Pixabay

Темата за опазването на околната среда се превръща във все по-централна. Световни организации приканват хората да се отнасят по-сериозно към замърсяването и да опитат да се откажат от някои ежедневни навици, които могат да бъдат пагубни за природата.

 
Една от най-големите битки, които тепърва започва, е тази срещу пласмасата. Материалът е един от най-изполваните в ежедневието, но е нераградим в природата. Това се превръща в най-голямото бреме за околната среда, тъй като всяка минута по света се купуват около един милион напитки в пластамасови бутилки. На годишна база това означава, че се генерират около 275 млн. тона пластмасови отпадъци.
 
Големите градове по света явно са силно притеснени от тези цифри, тъй като започват инициатива за борба с опасността. През 2014 година в Пекин започна инициатива, която предлага на жителите да разменят пластмасови бутилки за билет в градския транспорт. На спирките и станциите в метрото бяха поставени машини, в които хората можеха да пускат празните си пластмасови бутилки и така да взимат пропуска си за транспорт.
 
През 2018-а Истанбул и вторият по големина индонезийкски град Сурабая също приеха тази практика и поставиха вендинг машини на метростанциите и спирките. В Турция срещу всяка пластмасова бутилка или метален кен, пуснати в машините, се начисляват кредити в картата за метро на пътника. 
 

6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добра идея! Но престанете да продавате полиетиленовите торбички.
5
0
 
4
 
! Отговори
Еее! преди 1 година
Да не се внедрява в София, защото от ЦГМ ще спрат да лапат!
4
1
 
1
 
! Отговори
Я преди 1 година
Ей Анонимен пишеш хвърляте,ти случайно да не си от друга порода.И ти хвърляш безразборно но да си по различен от останалите.Затова сме на това дередже Това с билетчето е хубава идея и може нещо да се получи.
3
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Връщането на амбалажа си е стара и функционираща система. В Германия много отдавна мнозинството пластмасови бутилки се заплащат допълнително с 15 до 25 цента в зависимост от вида, а после се връщат в автомат и той ти връща парите. Във всички супермаркети има такъв автомат. Ако има изхвърлени бутилки, бездомните и други бедни веднага ги събират и ги връщат. Откакто будките за закуски пък дават 10 цента отстъпка от кафето за носене на собствен термос, употребата на еднократни чашки също намаля.
2
0
 
5
 
! Отговори
. преди 1 година
Супер идея!
1
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никва логика? Фирми произвеждат пластмаса, а дънъкопатеца,е дава безплатен билет на някой возещ се? Защо... Каква е логиката?пластмасата си има кошове и се рециклира, какво е виновна тя. Виновно сте вие дето я хвърляте на всякъде.