"Робската обиколка" в Барселона разкрива тъмното й минало

Кметът: По-добре да се изправим срещу миналото си такова, каквото е
19 юни 2020 20:45, Нели Христова
59
"Робската обиколка" в Барселона разкрива тъмното й минало
Снимка: Flickr

От 1988 година статуята на Христофор Колумб стои гордо в началото на известната улица "Ла Рамбла" в Барселона. С дясната си ръка той сочи към Новия свят.

Както сме учили в училище, мореплавателят е този, който открива Америка. Но през последните седмици много хора, привърженици на движението BLM, започнаха да твърдят, че той нищо не е открил, защото там вече е имало хора. Сега Колумб се превърна в спорна фигура, отговорна за геноцида над индианците и коренното население на континента като цяло. В резултат на това много негови статуи станаха жертва на вандали. Някои от тях бяха обезглавени, други - съборени от пиедестала, запалени и хвърлени в езеро.

Статуята на Колумб в Барселона е издигната високо, така че вандалите не могат да я стигнат. Но активистите в Испания призовават тя да бъде демонтирана. Кметът на града Ада Колау обаче отхвърли призивите.

Тя, подобно на много други лидери, е убедена, че е по-добре да се изправим срещу миналото си такова, каквото е, вместо да го отричаме.

Връзката на Колумб с Барселона е слаба. Но това, което не може да бъде поставено под съмнение е, че столицата на Каталуния има дълбоки връзки с робството. По-голямата част от внушителната архитектура на града, включително и някои от шедьоврите на Антонио Гауди, са били финансирани от богати семейства, който натрупали богатството си благодарение на робството в Карибите.

Статуята на Христофор Колумб дори не е толкова обидна, колкото монументите и статуите, издигнати в чест на тези семейства, които търгували с роби. За да обърне внимание на тази тъмна част от историята, която мнозина биха предпочели да забравят, в Барселона бе създадена така наречената "робска обиколка", която има за цел да образова както местните, така и туристите.

"Това е нещо, което американците наричат "публична история" - тоест, когато се предприемат сериозни исторически изследвания и се намира начин те да бъдат представени на широката общественост. Това е и начин да изкажеш признателност към хората, които са станали жертва на расизма", казва Ориол Лопес-Бадел, историк от Европейската обсерватория по спомени в университета в Барселона, който помогна за установяване на обиколката, пред The Guardian.

По думите на Лопес една четвърт от посетителите на обиколката са афроамериканци. Той признава, че те са изненадани, че чуват тези истории, но са признателни, че Испания се изправя пред проблемното си минало.

Обиколката започва пред статуята на Хуан Гюел, бащата на патрона на Антонио Гауди - Еузеби Гюел. Според много хора, включително и лидера на левицата в страната, Хуан е натрупал богатството си чрез търговия на роби в Куба. Но други не са толкова категорични в хвърлянето на обвинения.

"Много малко се знае за дейността на Гюел в Куба. Няма доказателства, че е търгувал с роби, но има такива, че е притежавал роби. Той също така е бил президент на асоциация, която е защитавала робството на Карибите. Испания е единствената държава, която се застъпва за притежанието на роби, а асоциацията на Гюел бе най-влиятелна по въпроса", разказва Мартин Родриго, професор по история в Университета Помпе Фабра в Барселона, който е написал няколко книги за връзките между Барселона и робството.

И двамата мъже от фамилията Гюел са овековечени със статуя, популярният парк "Гюел" дело на Гауди, дворец, църква, две улици и площад.

По думите на Родриго, когато бизнесът със захарна тръстика се развива в Куба, в Хавана вече има голяма каталунска колония. Мнозина се завръщат в Барселона, а богатството им допринеся за изграждането на елегантния квартал Ешампле.

"Парите, натрупани от търговията с роби, заедно с други капитали, бяха вложени в недвижими имоти и различни индустрии. Това превърна Барселона в първия индустриализиран и най-богат регион в Испания", разказва той. Сред каталунците, които трупат богатството си по този начин, е и Факундо Бакарди, чието име и до днес ни е добре познато. Той пръв дестилира бял ром от захарна тръстика. А известна марка кубински пури носи името и на друг испански богаташ -  Хайме Партагас.

"Самата Барселона никога не е била пристанище, на което са се търгували роби", казва Родриго. Но той изтъква, че е невъзможно да се спечели богатство в Куба по онова време, без да се възползваш от робство, което е било в основата на икономиката.

Обиколката завършва при мястото, където би трябвало да се издига статуята на търговеца на роби Антонио Лопес, маркиз на Комилас, чиято дъщеря се омъжи за Еузеби Гюел. Тя вече не е там, тъй като бе премахната още през 2018 година. Но въпреки че монументът го няма, площадът още носи неговото име, напомняйки за тъмната история на Барселона.


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
1
 
! Отговори
Комемтатор преди 5 месеца
Дайте да разрушим пирамидите и хрушчовките.
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
300 000 избити чеченци по времето на Чеченската война!
Време е москалите да плащат за геноцида!
48
1
 
6
 
! Отговори
Shark преди 5 месеца
Айде стига с това робство спрямо цветнокожи. Това е расизъм към бялата раса, който расизъм все повече набира сила! Да се признае геноцида на турците над българското БЯЛО население, извършван с благословията на Англия и Франция!
47
0
 
4
 
! Отговори
виднага преди 5 месеца
съборете пирамидите в Египет! Най-яркия символ на робството и паметник на робовладелците!
46
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Бял човек роб не е имало никога и никъде в историята на Човечеството, с едно изключение - по времето на комунизма.
45
2
 
1
 
! Отговори
уффф преди 5 месеца
Не се връзвайте бе,хора!Всичко това са парлами на пишман политиците,дето се изживяват като голямата работа!Сорос е казал,че има ресурс да изкара 1,000,000 човека на протест!Така че по-спокойно!
44
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До либерал философ ..Ако Османската империя беше направил поне 1% от това което са направили западните страни в Африка познай колко Българи ще се да има по тия земи. Всички знаем че благополучието на западните страни се дължи робския труд. Ограбиха им подземните богатства в Африка и все още грабят чрез поставените фирми. За мен западните страни са вампир който изпи кръвта на Африка и 100 години кръв да повръща пак няма да се изчисти
43
0
 
6
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 5 месеца
Веднага Италия,която се смята за приемник на наследството на древният Рим да започне спешно и незабавно разрушаване на всички паметници на римските императори,философи,консули,учени,ако се задълбочи явлението да вземат да гътнат Колизеума.Същото се отнася за Гърция,никакъв Аристотел,имал роби,никакъв Александър Македонски,никакви Фдий,Мирон,Праксител,Поликлет и т.н.Всичко останало от тях да стане на настилка за пътища.Ние също не трябва да останем по-назад има много да се извинянаме и рушим
42
0
 
6
 
! Отговори
либерал философ преди 5 месеца
Ако се водим по логиката на либералните свинки тука сега тряба да съберем гневни тълпи и да съборим всички османски паметници, джамии, текета и т.н. и да караме мюсюлманите постоянно на колене да се извиняват, че са били привилигировани 500 години!
То на цирка на запад му идва края - или той ще свърши или те ще свършат - и като нациии и като цивилизации. Те да си решават - който се оставя на диваците да го шантажират, да си носи последствията
41
0
 
5
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 5 месеца
Спешно и незабавно да почнат всякакъв вид извинения към набедените за роби.Веднага неолибералистите и самообявилите се демократи да грабнат чукове, и да почнат да "трошат"статуи, под благия поглед на други подобни на тях.Това се нарича ерозия на обществото.Изкарай парашутистите ,дай им права и всичко след един ден ще е тихо и спокойно.Просто ще минат почиствашите машини да измият малкото червена течност и изпопадалите зъби.Е, това се отнася за там където има армия
40
3
 
11
 
! Отговори
Засрамете се преди 5 месеца
Слуги сте на еврея, 90% от статиите тук са със изразено антиевропейско и
антихристиянско съдържание-пропаганда, но когато дойде деня африканските
и азиатски орди да режат гърлата на децата ви, след като са ги
изнасилили пред очите ви, а еврея доволно потрива ръце и се радва, може
би ще дойде момента, преди да се удавите в собствените си изпражнeния,
да си дадете сметка за това, за какво сте се продавали, каква кауза сте защитавали и какво сте причинили на рода си! Бог да ви прости!
39
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Историята не е там за да ти харесва, а за да се поучите от нея. Като махате паметници и преименувате литературни творби не правите нищо...
38
1
 
2
 
! Отговори
пияница мистик преди 5 месеца
А Америго Веспучи какво е открил пръв и на кого е кръстен новия континент? И на Колумб какво е кръстено? Колумбия?
37
4
 
2
 
! Отговори
К6 преди 5 месеца
Това е единствен признак че тъмното население вече е повече от бялото.

Ами какво да кажем ние , не мога да забравя разказите от първи род от моят дядо горкият , били сме повече от роби унижавани от турци . Били сме ужасно робска нация , а сега сме расисти защото сме бели????
36
0
 
2
 
! Отговори
Американ преди 5 месеца
До Анонимен 22:
"Ако искаме да се мерим с американците - и те имат много паметници олицетворяващи лоши моменти от историята им но не ги събарят нали?" -- изходил си се авторитетно, но грешно. Вандалите и либерастите в Европа копират събратята си от Америка, а не обратното.
35
0
 
6
 
! Отговори
Американ преди 5 месеца
Като се върви по този път дай да гътнат и джамиите, че и те 700 години са под "турско" и много се чувстват обидени.
34
0
 
4
 
! Отговори
conservator преди 5 месеца
Работата на нашите журналисти: "Кога станахте калайджии, кога ви почерняха за*ниците?""
33
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Бай Иван

Колумб провежда няколко експедиции до Америка:

- Преход през Атлантика и откриване на Бахамите
- Откриване на Куба и Хаити
- Втора експедиция (1493 – 1496)
- Откриване на Малките Антили и Пуерто Рико
- Откриване на Ямайка и Южна Куба
- Основаване на град в Санто Доменико,който днес е столица на Домениканската република
- Трета експедиция (1498 – 1499)
- Откриване на Тринидад и Южна Америка
- Четвърта експедиция (1502 – 1504)
- Откриване на Карибите и Централна Америка
32
0
 
16
 
! Отговори
Handel преди 5 месеца
Сега испанците да си внесат десят милиона черно-африканци и да почнат да им целуват краката за да извинят за робството. И да им плащат по 5000 евро на ден за да не работят и да се занимават само с престъпления... т.е. с национата си култура.
Тая статия вони на DW та дрънка.
31
0
 
4
 
! Отговори
Халиф Мезути преди 5 месеца
23, не бъди ретард, Магелан го убиват туземците във Филипините