Хлорофитум прочиства въздуха в дома

Лесен е и за отглеждане
6
Хлорофитум прочиства въздуха в дома
Снимка: Istock

Хлорофитум или наричан още зелена лилия, е прекрасно растение, подходящо за отглеждане в дома и офиса. Острите му падащи надолу листа с интересна окраска го правят подходящо за окачени саксии, шкафове, секции, изобщо за всяко кътче в помещението, в което имате нужда от зелена украса. Хлорофитумът не се нуждае от обилна светлина, което го прави още по-непретенциозен и подходящ за поставяне навсякъде вкъщи. Грижите за него не са особено трудни и специфични, а освен това има и редица ползи за дома, които го правят особено подходящ за отглеждане в домашни условия.

Прочиства въздуха в жилището

Зелената лилия или още паяково цвете, както я наричат в англоговорящите страни, притежава свойството да прочиства въздуха от токсините и праховите частици, което го прави прекрасен избор за дома. Хлорофитумът прочиства и въглеродния диоксид от въздуха, формалдехида, ксилена и толуена, които са все отровни съединения, за които не си даваме сметка, че могат да витаят във въздуха в дома ни. Зелената лилия е първенец в това отношение. Тя пречиства въздуха по много добър начин, което я прави подходяща за отглеждане и в спални помещения.

Ускорява възстановяването

Според проучване на изследователи от Държавния университет в Канзас, цитирано от purewow.com, поставянето на хлорофитум в болничните стаи на оперирани пациенти оказва влияние върху скоростта на възстановяване в сравнение с пациентите, в чиито стаи няма никакви растения. Освен това болните, в чиито стаи имало поставени растения, се нуждаели от по-малко болкоуспокояващи, имали по-малко проблеми с кръвното налягане и пулса, изпитвали по-малко тревожност.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
0
 
! Отговори
До 2 преди 3 години
Факт! Аз съм провеждал същия експеримент, като целта беше намаляване на СО2. Никакъв резултат или толкова незначителен,че сензора с който измервам количеството въглеводород във въздуха не засече промяна (а бих казал,че е един от най-точните на пазара)
4
2
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
ДОРИ САМО ДА ВИ ДЕЙСТВУВА УСПОКОИТЕЛНО Е ДОБРЕ. аЗ ИМАМ ТАКОВА ЦВЕТЕ, НЕПРЕТЕНЦИОЗНО Е И ЦЪФТИ С НЕЖНИ БЕЛИ ЦВЕТЧЕТА.
3
3
 
2
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Такова не съм опитвал,ама хризантемите са идеални за салата!
2
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Таратанци. Тоя филм сме го прожектирали вече. Жената беше намерила списък на растения, които според НАСА идеално пречиствали въздуха и даже имат проект генно да ги модифицират за евентуални космически кораби. Беше станало на джунгла вкъщи.Тъста пък е д.х.м. (химик) и домъкна една камара уреди да мери въздуха на майтап. Нищо. Джунгла и нищо. Същия въздух като тоя на таванското помещение. Даже отклонение в CO2 няма до хилядната след десетичната...
1
5
 
5
 
! Отговори
кон с капаци преди 3 години
Не разбрах от covid лекува ли?