Навръх Великден Bulgaria ON AIR ще излъчи "Едно денонощие от живота на Любов Алексеевна"

На 24 април, от 19:30 часа, Bulgaria ON AIR ще излъчи епизод от документалната поредица "Умно село"
20 апр 2022 17:55, Йоана Цонева
0
Навръх Великден Bulgaria ON AIR ще излъчи "Едно денонощие от живота на Любов Алексеевна"

С много вдъхновение и истории за оставили отпечатъка си в общественото съзнание интелектуалци Bulgaria ON AIR ще изненада зрителите си навръх Възкресение Христово. На 24 април, от 19:30 часа, Bulgaria ON AIR ще излъчи епизод от документалната поредица „Умно село“, посветен на една от емблематичните актриси от сцената и екрана - Люба Алексиева. Документалният филм, озаглавен „Едно денонощие от живота на Любов Алексеевна”, надниква в актьорския и човешки свят на едно ярко присъствие на българска сцена и екран.

"След 50 години на сцената славата ми дойде от рекламата, в която изрекох "Кажи, баба, тенкю", споделя Люба, приживе известна със страхотното си чувство за хумор и самоирония.

Люба Алексиева съдбовно е свързана със сцената и живота на Младежкия театър, където изиграва от първата до последната си роля. От безброй образи на животни в детските спектакли, през триумфалните заглавия „Мотопедът", „Чайка", „Варвари", „Амадеус", „Дундо марое", до последната й роля в постановката на Стефан Мавродиев - „Вуйчо Ваньо”.

Камерата на „Умно село” проследява едно турне на спектакъла, в центъра на който е вече 80-годишната Люба Алексиева. Пътува с трупата в театралния автобус, в който обстановката напомня познатия филм за актьорската съдба „Звезди в косите, сълзи в очите”. Спомени, смях и малко тъга по отминалото време.

Епизодът продължава със срещата на актрисата с морето, а вечерта – със спектакъла, представен в читалището в Каварна. Камерата запечатва живота на артистите извън сцената, а към нея поглежда финално от гледна точка на кулисите. А там, в светлините на прожектора, Люба Алексиева – или Любов Алексеевна, както шеговито я наричат колегите й, заради преклонението към руската култура, произнася финалния монолог от безсмъртната чехова пиеса. И прозвучава пророческото: „Хората няма да ни поменат. Бог ще ни помене”.

Не пропускайте един светъл, човечен, изпълнен със светла енергия епизод от поредицата „Умно село” – навръх Възкресение Христово, на 24 април, от 19:30 часа, по Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари