Тревожно: Хиляди белгийци с увреждания на носа заради кокаин

Специалисти алармират, че последиците често са необратими
29 яну 2023 21:15, Красимир Ангелов
75
Тревожно: Хиляди белгийци с увреждания на носа заради кокаин
Снимка: БГНЕС, архив

Специалистите по уши, нос и гърло наблюдават тревожно и сериозно увеличение на броя на пациентите с тежки оплаквания от носа, дължащи се на употребата на кокаин в Белгия.

Кокаинът обикновено се смърка и може, наред с други неща, да предизвика изключително сериозни проблеми в носната кухина.

"Преди двадесет години в нашата болница почти не сме виждали случаи, а сега всяка седмица имаме по няколко пациенти", разказва пред VRT Петер Хелингс, лекар по уши, нос и гърло в Университетската болница в Льовен. "Броят на пациентите с проблеми с носа, дължащи се на употребата на кокаин, се е увеличил неимоверно."

Точни данни липсват, но същите доклади идват и от болници като UZ Gent. "През последните години всяка седмица се сблъскваме с пациенти с перфорация на носната преграда", казва пред VRT професор Тибо ван Зеле от UZ Gent. "При двама от всеки трима пациенти подозираме, че това е резултат от употребата на кокаин".

Международни изследвания показват, че пет процента от употребяващите кокаин рано или късно страдат от дупки в носната преграда. "Кокаинът е наркотик, който кара кръвоносните съдове да се свиват много силно, а носната преграда е много чувствителна към намаления приток на кръв", казва професор Ван Зеле. "Ето защо структурата на носа, след като е употребила кокаин няколко пъти, може да започне да умира, причинявайки перфорации."

Оплакванията могат да варират от запушен нос и кървене от носа до много болезнени възпаления. Единственото нещо, което помага, е рехабилитацията.

"Ако пациентът спре употребата, след няколко месеца до една година можем да проверим дали можем да затворим перфорациите в носната преграда с налична тъкан от носа или с протеза", допълва професор Ван Зеле. "Но това не винаги е възможно".

Рехабилитацията обаче често е трудна и рискът от рецидив е висок. "Оплакванията стават все по-сериозни, което води до непоправими увреждания", казва професор Хелингс, цитиран от БГНЕС.

Отоларинголозите подчертават, че последиците от употребата на кокаин не бива да се подценяват. "Все още имаме силното впечатление, че групата на пациентите се увеличава от година на година и то във всички слоеве на населението“, добавят те.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още по темата: белгиякокаин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
0
 
! Отговори
То преди 1 година
и у нас беше внесено като"новост и напредък" И само там ли е повредата. А за "дълбокото гърло" и някои още и други органи изототзаде. Човешка повреда, Бат. От Дедо Морз
47
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами, всички ние познаваме някои известни лица, които помним как са изглеждали в миналото и знаем как изглеждат сега. Ами, сега се замислете, кокаинът ако е чист, това е връх в дрогата. Това е дрога за богатите. Хайде сега замислете се, колко бедни, скромни и невзрачни хора, които не търсят внимание, огромни пари, слава и власт, сте видели с деформации на носа. После се замислете колко богаташи и хора с мания за величие сте видели с такива деформации. Ами, богатите са много. Вече знаете защо.
46
1
 
2
 
! Отговори
хах преди 1 година
и българина иска чисто бело не тоя разреден материал дето продават в бг
45
1
 
7
 
! Отговори
Долу ЕС преди 1 година
шенген е така, директна доставка през антверпен и не излиза от там!
44
3
 
7
 
! Отговори
Кондю преди 1 година
Има ли пица с кристали.?
43
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това прави мързела с хората. Всеки трябва да бачка за да не се занимава с глупости. Кой каквото сам си направи, друг не може.
42
0
 
6
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Пффффффф,ха-ха!Развеселихте ме.
41
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хора необразовани, надрусани, алкохолизирани, играещи на игри! Безполезни същества без интереси и стремежи!
40
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ааа, сега се сетих, що на Ристю му е такъв носа и само как рови в него, не е истина. От брюкселската къща ще да е и от въздуха там
39
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А мен какво ми дреме?
38
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европа не върви към разпад. Тя е вече загнила ко4ина.
37
1
 
16
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
Слави и Росен Петров така си повредиха пиперките.
36
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние от Преодоляваме Парапетите можем да ви научим кои кристали са най-кристални! Гласувайте за Нас!.Вие не можете даже да възпроизведете шумкарски пърдеж съветски!:))))))
35
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само че не са били хиляди...и на тва отгоре нещата започнаха около "промяната"...Холяди бяха но както обикновено за онуй време всичко се криеше и препокриваше! В службата беше модерно да глътнеш коняче с едно или две диазепанчета/валиумчета за да се отпуснеш!
34
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Welcome to Schengen българи!
33
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 38. Само че не са били хиляди...и на тва отгоре нещата започнаха около "промяната"...
32
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това ли са еврогеиаките ценности, които следваме ? Или пък а депедерастизация на Европа?..Ами свят свободен, всеки избира какво да смърка и какво да пие! По времето на Янко Шумкаря някои другари дишаха лепило Кале и Хелми а други гълтаха по няколко Перхизана или Котерпин за кашлица! Други пък се наливаха с няколко галона ракия, бира или коняк! Изборът е навсякъде и във всичко!
31
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да не смъркат толкоз бре побъркали ли са се ?
30
3
 
9
 
! Отговори
Сина преди 1 година
Това ли са еврогеиаките ценности, които следваме ? Или пък а депедерастизация на Европа?
29
3
 
15
 
! Отговори
Зеленио преди 1 година
Идвайте да се биете за Украйна! Давам бело!