Кои са шерпите? Не просто носачи, а спасители!

Работата им с аплинистите – повече от рискова
17 май 2018 10:00, Петя Славова
23

Във всяка спасителна операция в Хималаите неизменно участие взимат местните водачи. Древно племе номади, преди 500 години шерпите прекосяват Хималаите от Тибет към Непал.

Още по темата

Бедни фермери, живеещи в планините, през 20-те години на XX век те посрещат първите английски експедиции. Започва ерата на големите обсади на хималайските върхове. Тя преобръща живота им, разказва Bulgaria ON AIR.

Чужденците наемат шерпите за носачи. Едва през 1952 година за първи път шерпа е повишен в "член на експедиция".

Днес местните водачи са много повече от просто носачи. Те вършат цялата черна работа на участниците в предимно комерсиалните експедиции – подготвят трасетата, фиксират осигурителните въжета, правят лагерите, осигуряват кислорода и храната за алпинистите.

Шерпите обаче не са гаранция срещу смъртта. Заради драматичния скок на експедициите в Хималаите през последните години се наблюдава и ръст при загиналите.

Според статистиката смъртността на шерпите е по-висока от тази на военните в Ирак.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
3
 
3
 
! Отговори
Може ли на ти? преди 5 години
Благодаря, че "захапа" темата, извън принцесите и псевдоевропринцове, защото ...без шерпите приказката не би била същата! Разни разбирачи, но не и помагачи. Разбира се, че шерп не е равно на магаре!?={?} До Георги: .... (Непривично за мен, но нали си далеч, надявам се няма да хукнеш...) Щом си толкова добре подготвен, би ли минал през "кончето" в български Пирин ? ...Не подценявайте.
22
14
 
14
 
! Отговори
ivailo преди 5 години
Шерпите са ми симпатични, а Боян Петров и такива като него - не !
21
3
 
6
 
! Отговори
дедо преди 5 години
До мда как се стига до върха без въжета, а кой ги опъва и застопорява, а кой зарежда високите кампове?!!
20
1
 
3
 
! Отговори
Сте Прости преди 5 години
Много необразовани и прости хора! Много далече от реалността...
19
1
 
4
 
! Отговори
До Георги преди 5 години
"решихме да покорим върха" :))))
18
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Геройството в нашите очи за тях е оцеляване.И то всеки герой се оказва винаги стъпил на раменете на други
17
2
 
25
 
! Отговори
мд преди 5 години
До Георги:Браво, Жоре! Само че си пропуснал няколко дребни подробности - Боян (и истинските алпинисти) не изкачват върховете с шерпи, някои не ползват кислород, повечето избират алтернативни маршрути, защото както си написал сам, основните са задръстени от псевдо-алпинисти, борят се с лошо време, защото изкачват много върхове, а не един и да имат късмет времето да е хубаво. Така че браво, добра разходка, но би трябвало да си достатъчно умен да разбереш, че няма нищо общо с алпинизма.
16
1
 
3
 
! Отговори
32333 преди 5 години
И кво?И аз се надявах да е жив, после да го открият, ама ...изкриви върхът на нацията!
15
4
 
22
 
! Отговори
Мишо преди 5 години
Пропускате факта, че Боян Петров обикновено е първи в групата и прекарва пъртините. Също така рядко ползва шерпи, предполагам и от финансова гледна точка. Иначе сте прави, че е малко смешно как някой е качил връх, който шерпите качват ей така между другото по няколко пъти, докато си вършат работата.
14
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да, но той не е само ваш. Той ми е като брат. Той е един от най-добрите катерачи и истински джентълмен. Не само в България, но и в света. Така че ние също сме разстроени. Той е известен сред нас и е много мил човек Мингма Шерпа - първият непалец, успешно изкачил 14 осемхилядници без повторение, което е рекорд в световната история. Заедно с брат си Чанг Дауа Шерпа държат рекорда и за първите братя, изкачили 14-те осемхилядници.
13
16
 
17
 
! Отговори
Георги преди 5 години
Преди 5 години изкачих върха който Боян дори. не опита да изкачи.Еверест!! Работя в щатите и се събрахме 8 колеги и решихме да покорим върха през Южното Седло.Не сме алпинисти а финансисти в Hedge fund.Някой от нас дори с наднормено тегло.Има 2 месеца в година в които се изкачва Еверест.Май до Юни.Беше същинско задръстване от хора.Особено при най-опасното място наречено "hillary step" . Обезопасен си през целия път,вързан с въжета.Очаквах че ще е по трудно!
12
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За мен истински алпинист ще е онзи, който заеме мястото на Шерпа и изкачи върха! Дали някой от гордите покорителни на върхове изобщо е способен на това?
11
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оказа се, че алпинистите са като синът ми - не ме е страх от тъмното, дай ръка да се качим на тавана да се убедиш!
10
3
 
17
 
! Отговори
до 9 преди 5 години
Поздравявам те за този коментар!Точно в десетката!
9
7
 
50
 
! Отговори
Х преди 5 години
Ако сравним тоя "спорт" с бягане на 100м е все едно някой да тича със "състезател" на гърба и на 96тия метър да го пусне за снимка на финала..
8
5
 
21
 
! Отговори
Нормален преди 5 години
За шерпите да изкачиш всички 14 ,Осмехилядници е като да изкараш 50-60 хил $ за да нахраниш семейството си.За Алпинистите по света това чувство се равнява на нещо по висше от всичко на тоя свят.А за нормалните хора изкачването на върхове си е обикновена дивотия!
7
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Еми пич, ти си противоречиш, шерпите били "много много известни" и в същото време казваш, че не ги знаем. Значи не са достатъчно известни. Медиите да почнат ни показват шерпите не белите алпинисти, които шерпите са занесли на гръб на Еверест.
6
5
 
64
 
! Отговори
Бай 100ян преди 5 години
Шерпите могат да сложат всички Алпинисти по света в малкото си джобче.Това са хора които буквално живеят в подножието под върховете и всеки месец го изкачват по 3-4 пъти.Не ползват допълнителен кислород защото организма им е свикнал.Те, не си чешат егото когато покорят някой връх с торба багаж на гърба си.Правят го за пари, което е правилния мотиватор и не се правят на велики и хвалят все едно са направи кой знае какво!!!
5
5
 
52
 
! Отговори
(-_-) преди 5 години
Това са тия хора, които носят цялата 'експедиция' на гръб, докато белия кекав човек мисли заглавието на следващата си книга.. И как въобще си помисляте за героизъм някакъв, в предвид начина, по който се правят тия изкачвания..
4
17
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много от шерпите са много ама много известни, ама вие от де да го знаете. Мингма Шерпа е един от хората изкачили всички 8-хилядници, и за непалците е като Стоичов за нас, ама вие от де да го знаете. Точно този човек беше в един от хеликоптерите, и каза че Боян му е като брат и го определи като един от най-добрите алпинисти с които е качвал. Ама друго си е егоцентрици, баир будали и нам ти кво, хората отдавна са го казали *** народ, слаба държава.