Кирилицата = руски бот? Twitter блокира стотици българи

Системата "объркала" съобщенията на български с руски
28 май 2018 19:38, Екип на Investor.bg
87
Кирилицата = руски бот? Twitter блокира стотици българи

Платформата за кратки съобщения Тwіttеr e блoĸиpaлa пpoфилитe нa cтoтици бългapcĸи пoтpeбитeли, зaщoтo пишaт нa ĸиpилицa. Профилите им са били oбъpĸaни c pycĸи бoтoвe зapaди изпoлзвaнeтo нa кирилицата, a aĸayнтитe им ca били cпpeни, предават BBC и The Verge.

През миналата седмица социалната мрежа обяви, че зacилва мерките cpeщy тpoлoвeтe, нo нoвaтa cтpaтeгия зa нaблюдeниe очевидно е дoвeла дo нeoчaĸвaни пocлeдици, пише Investor.bg.

Cтoтици бългapи днес ycтaнoвявaт, чe пpoфилитe им ca cпpeни, a cъoбщeниятa им ca cĸpити. Засега не става ясно какво точно е старирало мexaнизма за защита, нo мнoгo пoтpeбитeли ca били блокирани cлeд cпoмeнaвaнeтo нa YоuТubе или дpyг гoлям aĸayнт нa ĸиpилицa. Дори първоначалният туит да не е изтрит, коментарите към него, ако са написани на кирилица, са премахвани от дискусията.

Алгоритмите на Tiwtter ги припознават като хакери и тролове, свързани с Кремъл, като социалната мрежа забравя за факта, че Русия не е единствената държава, която използва кирилицата.

Оказва се, че алгоритъмът не филтрира акаунтите по дата на създаването им, а може да блокира всеки акаунт от 2009 г. насам. Много от блокираните акаунти съществуват от няколко години и имат хиляди абонати.

“Хей, Туитър, кирилицата е азбуката на поне 12 държави, които не са Русия! Айде по-сериозно, а?", пише и технологичният журналист Илия Темелков.

Twitter коментира темата пред TheVerge, като заявява, че в момента разглежда проблема и търси решение, с което да не засяга потребители, които ползват кирилицата.

За още технологични новини четете Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То там баце една песен има тя се пее за луната и звездите пеи сърце лека и умната с бирата по малко и усмивки и поздрави на другарчетата
79
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като оня де св подиграл на едно момче дето било добро бажо ми то си умник бе те от академията бяха се умни как може да говориш.на място на което не съм бил ако ти си бил и ти сее искало е твои проблем а не мои но когато напитките са в повече човек отива и на луната може и там да съм пък колкото до там де не съм може да почерпиш зеления да ме омрънка ама на мен лично ми не дреме тъи че оправяите се и идете на борисовата градина под ръка и тои умен и ти умен рода сте
78
0
 
0
 
! Отговори
Визионер преди 5 години
Футурологът е съществото с наи-омешани и сбъркани познания. Тотал щета му е в главата.
77
1
 
4
 
! Отговори
Констатиращ преди 5 години
Смеехме се на вица за бай Тошо: Той се криел ама полицаите не знаели.Ама тя стана една сега: Ние се бием в гърдите, че сме в ЕС, а те даже като народ не ни припознават. Според тях България е в Русия.А ИНАЧЕ СМЕ И ПРЕДСЕДАТЕЛИ НА ЕС. Имаме една поговорка за подобен случай: Не ни .......ЗА СЛИВА даже!
76
4
 
2
 
! Отговори
Футуролог преди 5 години
Само ще ти спомена още че нашето момче тракиеца Спартак всъщност си е бил тракиец но това не му е истинското име а прякорЧувал си за Тракийския Цар Ситалк,нали?Спартак ще рече:"Тракийският Спартанец"Само не ми говори че римляните не са били елинизираниТа те с гърците са се молили в едни и същи религиозни храмове
75
2
 
4
 
! Отговори
Футуролог преди 5 години
До До ФуторологФиникииците са ми ясниДържал съм успешен изпит за тяхната азбука навремето в университетаКазваш верни неща но изопачаваш фактитеВ родината на демокрацията Атина винаги е имало роби пък какво остава за мракобесната СпартаРимляните са романизирали народите в цялата си Империя като единственият народ които претопява други народи в тяхната империя са гърцитефактНаправи си справка за тракитеМисля че 60% от тях бяха романизирани а около 40% елинизирани
74
0
 
1
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
До *свобода на словото не е да редиш текст за хоно, с одобрение на червения телефон за 50 лева хоно днеска (ако имаш късмет), като повечето ресурси в българия. свобода на словото не е целенасоченото смрадене на ефира с жълтини и "намерете ми некой да каже пред камера еди кво си". ако бяхме япония, сем и оная комисия за журналистическа етика, да са им подали късата сабя отдавна. така че не барай хамериканците.
73
1
 
3
 
! Отговори
До Футоролог преди 5 години
От историческа гледна точка, гърците ползват Фонетична азбука.Фонетичната азбука е на Финикийците които са покорени от римляните през 146 г пр н е.Преславската книжовна школа създава азбуката на основа на Фонетичната азбука.По това време гърците са роби на ромеите.Въпреки че Източната Римска Империя се нарича Византия, византийците са се наричали Ромеи. Все пак нека бъдем исторически коректни.
72
1
 
4
 
! Отговори
Футуролог преди 5 години
До Калеко АлекоРимо-Константинополските агенти Св.Св.Кирил и Методи са създали доста трудоемка азбука базирана естественно на съседния на тяхната родина български езиктука си правгерманците обаче им бият един шутКирилицата е създадена от Климент Охридски и си личи че наподобява гръцката азбукаТя и ланиницата е създадена на базата на гръцката азбукаЗаслугите на Св.Св.Кирил и Методи не е азбуката а оборването на триезичната догма и одобрението на славянската азбука от Рим и Константинопол
71
0
 
2
 
! Отговори
* преди 5 години
Та на кое място е сащ по "свобода а словото"?Нали събориха тоталитаризма на изток заради цензурата лиса на свободни медии, пък сега в "демократичния" запад всяка дума се следи дали е "правилната" и дали обслужва "правилните" политики.
70
0
 
1
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
ето, ботове примерно са лелка, алтън и наброс., щото ползват ключови думи, които са чуждици в езика ни, а не заемки, например. може да е несъзнателно, ама гугъл не спи. не спи и цру и отчита брой повторения и даже граматически конструкции.
69
0
 
1
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
факт е че от мрежи, притежавани(дори и фиктивно) се вихри къртене на пари с пропаганда. пример: днес-бг в сайта си пренасочва трафик към яндекс. от гледна точка на параноичен американец, това е чисто руски сайт. не е проблем кирилицата, а съдържанието на съобщенията, излизащи от адреси, определяни като "български". и после викайте който искате да ми разиграва "дъщерята на кримския офицер".
68
3
 
6
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 5 години
Лозунгите на някои другари и товарищи по отношение на Запада, американския империализъм и новите технологии и средства за комуникация, звучат като от времето на тошовия СОЦ и великия *** съюз. Кирилицата е българска азбука, нищо че товарищ путин я пририса на македонците ... *** умаскаряват всичко до което се докоснат и превърнаха и азбуката ни в средство за хибридните си войни ... !!!
67
0
 
3
 
! Отговори
Футуролог-пояснение преди 5 години
Истината е че най-големият враг на елитите е капитализмаЗарад туй България е на това дережеКапитализмът разчита на това да зарибиш простолюдието и то да те издържа финансовоНикой капиталист не разчита да се издържа финансово от елититеЗарад туй днес има Хеви Метъл и прочие но няма Моцарт,Верди,Бах.....Остап Бендер и Карл Маркс с техните захаросани локуми за простолюдието и днес щяха да печелят милиарди доларине всичко което блести обаче е златоизмамата лъсва някой ден
66
0
 
3
 
! Отговори
Футуролог преди 5 години
"А защо простият не знае, че е ***?"До Анонимен 55Уважаеми Господине!Развеселихте ме!Признавам си че ръководно кредо в моя живот играят думите на мислителя Сократ:"Аз знам че нищо не знам" както и кредото на Римската империя:"In spiro serpio-то ест Докато дишам,надявам се"Имате много големи претенции към простите хораГерманските музиканти са били супервъзвишени спрямо днешните си колегиМарксисзма е бил като зараза за п"ростаците и в туй му е силатаНо пари се печелят от масите
65
3
 
0
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Да живее шльокавица!
64
2
 
3
 
! Отговори
ПатрЕот преди 5 години
Днешната БГ азбука има малко общо с кирилицата. Това е руския вариант наложен ни от СССР след 1944 г. След освобождението руснаците правят опит да наложат в България падежната система и руския вариант на азбуката но нашите деди не са допуснали това. Но след 44 г. разделят езика ни на две и с помощта на Белград създават "македонски" а на нас ни налагат днешния руски вариант. Българската азбука, истинската кирилица е тази на която сме писали до 1945 г. Трябва да я възстановим и да я наложим за ЕС.
63
1
 
5
 
! Отговори
123 преди 5 години
Либерастчетата ТУК, не виждат ли, че са малцинство, клонящо към нула ? Обаче независимо от това, застават с голи гърди на либералната амбразура, за да защитават някакви измислени "западни" цености, които самият Запад не спазва и прилага!
62
1
 
10
 
! Отговори
Yan преди 5 години
Двойният аршин или лицемерието на запада!
61
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
като чета тук "коментарите" и тук трябва яка цедка!