САЩ се оттеглят от Договора за ракетите. Връщане назад към 80-те!

При това, както преди, така и сега, провокаторът е Русия
30 окт 2018 22:10,
227
САЩ се оттеглят от Договора за ракетите. Връщане назад към 80-те!
Снимка: Архив, Reuters

Американският президент Доналд Тръмп иска да се оттегли от Договора за ракетите със среден и малък обсег на действие. Сякаш отново се връщат 1980-те години на миналия век. Човек си спомня двойното решение на НАТО от 12 декември 1979 година, което направи възможно разполагането на американските ракети Пършинг и Круз срещу тогавашните SS-20. Излеждаше, че Третата световна война ще бъде ядрена и тя ще се води в Европа, пише Борис Калноки в "Дойче веле".

През 1987 година, когато беше подписан Договорът за ракетите със среден и малък обсег на действие, и двете страни въздъхнаха с огромно облекчение. Спомените на хората в Германия и в страните от Централна и Източна Европа за онези времена са различни. В Германия навремето се надигна широко движение за мир: с Великденските маршове и масовите демонстрации. Без американски ракети със среден обсег на действие! Комунистическата пропаганда в окупирания от СССР Изток отпразнува това като победа. Много хора в Полша и Унгария обаче само тайно поклащаха глави. Те очакваха от Запада освобождение от руското иго, а не страхлив хленч.

Още по темата

Ето че сега ситуацията се повтаря. От Германия се дочуват предупредителни гласове да не застрашаваме мира. Външното министерство говори за "опустошително решение". При това, както преди, така и сега провокаторът е Русия. Навремето със SS-20, а днес с 9М729 "Новатор"- една ракета с уж малък обсег на действие.

Според американските информации, тази ракета може да поразява цели на разстояние до 3 400 километра. Полските власти пък съобщават, че наскоро този тип ракети са били разположени в руския анклав Калининград. Това е нарушение на договора за ракетите със среден и малък обсег на действие. НАТО гледа на нещата по същия начин. За какво ни е тогава договор, след като само една от страните го спазва?!

С Путин или с Тръмп?

Твърдостта на американците през 1980-те години доведе до успех. Договорът за ракетите със среден и малък обсег на действие беше следствие от Двойното решение на НАТО. Хората в Централна и Източна Европа и днес са убедени, че твърдостта е единственият език, който разбира Русия. За съжаление богата и мекушава Германия не говори на този език. Полша изрази "разбиране" за решението на Тръмп. Варшава се въоръжава срещу Русия.

През 2017 година страната даде над 10 милиарда долара за това, тя иска на територията  ѝ да бъде разположена постоянна американска бригада и има една от най-големите армии в ЕС.
Москва пък се оплаква, че Полша и Румъния са разположили мобилни американски установки МК 41 за ветрикално изстрелване на бойни глави. Москва твърди, че тези установки били пригодени и за изстрелване на ракети Круз. Тоест ракети със среден обсег на действие, които са забранени от Договора. Разполагането на тези американски установки е в отговор на руските системи Искандер около Калининград. Тези системи очевидно могат да бъдат използвани за изстрелването на новите ракети Новатор.

Централна и Източна Европа са разединени в тази нова Студена война. Докато Полша, Румъния и най-застрашените балтийски страни залагат на твърдия политически курс, Унгария, Чехия и Словакия гледат прагматично на ситуацията. Те се чувстват по-малко застрашени от Русия, в сравнение със северноевропейците и искат да правят бизнес с Путин. Всички обаче са наясно, че настъпват нови времена. Правото на силния отново заема главно място в политиката и в такива времена има нужда от силни армии.

Всички държави в Централна и Източна Европа се въоръжават. Според изчисленията на международния институт за изследване на мира СИПРИ, военните разходи в Централна и Източна Европа са нараснали с 12 процента през 2017 година. А в Западна Европа- само с 1,7 процента.

Унгария например, чиято армия е доста слаба, вече закупи два военни транспортни самолета А319 и поръча 20 нападателни хилекоптера тип Н 145. Числеността на армията ще бъде увеличена от 30 000 до 37 000 военнослужещи. Старите танкове Т72 ще бъдат заменени с по-модерни. Унгария възнамерява да създаде и собствена военна индустрия.

При посещението на турския президент двете страни се договориха за интензивно сътрудничество във военната индустрия. При това става дума не само за Русия. Мислими са дори стълкновения между Украйна и Унгария в карпатска Украйна, където през последните месеци възникна сериозна криза около унгарското малцинство.

Страните от Източна Европа се въоръжават срещу опасността от военна конфронтация. Още обаче не е ясно кой срещу кого.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


227
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
179
3
 
3
 
! Отговори
Викинга преди 5 години
Русия не е Путин,Русия е Руския дух,за който можете само да мечтаете,който писарчета тук не може и в най смелите ли ви мечти да присъства !!! Храни куче да те две !!! Алеко Константинов е бил гений да пресъздаде Бай *** !!!,и той ще е вечен,за съжаление !(!(!(
178
5
 
2
 
! Отговори
Боби преди 5 години
ПРОД 2Ще кажете че ако ракетата лети на 10000м лесно ще бъде открита ...ДА ама НЕ както казваше един наш съотечественик лесно ще я откриеш ако имаш в района АУАКСот друга страна ракетата може да усети АУАКСА на много повече километри от колкото Ауакса ще засече летателен апарат/крилата ракета която реално има само 3 броя големи метални части - двигателя, Бойната част и механизъма на отваряне на крилотоВсичко останало са разни пластмаси и подобни радиопрозрачни/рсдиопоглъщащи материали
177
4
 
2
 
! Отговори
Боби преди 5 години
ПРОД"Според американските информации, тази ракета може да поразява цели на разстояние до 3 400 километра."Значи тук ЗАПОЧВАТ СПЕКУЛАЦИИТЕ както от Руска страна така и от страна на САЩВ авиацията има нещо наречено профил на полета обикновено се Ползват термините Високо Ниско Високо и Ниско Ниско НискоКолкото по-високо лети един самолет с една и съща скорост толкова по-икономичен е полета.И така ако "новатор" лети целия полет на 50м над земята ще има 3400км обсег ако е на 5-10000м - 6000км
176
4
 
2
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен 191Искандер без разни допълнителни абвиетури има обсег 500км както е по договор това е пускова установка и ракета към неяИскандер М е модернизирана пускова установка която може да ползва и ракетите станали на запад известни като "НОВАТОР" - Тази установка се указва от САЩ като нарушение на договора за ракетите с обсег 500-5500кмФормално обаче това не е така защото "НОВАТОР" има обсег над 5500кмДа разбира се ракетата може да уцели и цел на 50км ако трябва и за това САЩ са БЕСНИ
175
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русофилът е нещо което обича русия нобяга да бачка на запад.там си праща и копе летата да учат.то обича русия но печалбата обръща в долари и евро и ползва западни а не руски банки.то обича русия но купува само западни коли за да се фука.то ходи на екскурзии само на запад и не в русия.няма да продължавам вие си направете изводите
174
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Единствено по прости от русняците са бг русофили
173
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гледал съм го Явно са били извън земни с победил комунизъм само в такова общество може да се роди такава проста идея .Добре че ги изтребихме като конквистадори индиянци
172
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В един филм извънземните дойдоха да спасят земята. За постигане на целта решението беше да избият хората
171
3
 
2
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен 189Ако беше ОФИЦИАЛНО ЛИЦЕ НА САЩ твоето изказване означаваше Ние признаваме че сме нарушили договорите еди кои си.
170
2
 
5
 
! Отговори
asdf до 172 преди 5 години
Американското ПРО в Румъния чрез препрограмиране лесно става за изстрелване на балистични ракети.
169
5
 
6
 
! Отговори
Така е преди 5 години
Мммм, да! Облаците над Русия стават все по гъсти и Путин се прави че не разбира. Разбуни света и принуди Запада отново да рапочне да се въоръжава за да го отслаби.Смята с това да отвърне на санкциите.От тази политика губят всички. И най лошия мир е по добър от най добрата война.Впрочем добра война няма.Човеците не трябва да са като животните.
168
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Германия е против. Меркел заяви, че приоритет номер едно в политиката на Германия е противопоставянето срещу сащ пораси излизането им от договора
167
2
 
7
 
! Отговори
Събуди се преди 5 години
Народе събоди се и се обедини защото тежки моменти идват, вижте българските пророци Ванга и Сава Севрюкова. Бъдете едни и си спомнете завета на хан Крум, да бъдем единни като сноп стрели
166
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Та то Русия никога не се е отлепяла от 80-те години. Вижте им техниката, вижте им оръжието, всичко е от тогава.
165
7
 
16
 
! Отговори
Джон преди 5 години
САЩ от договори не разбират нарушават ги едностранно както си знаят! Първо разшириха НАТО до границите с Русия. После започнаха да изграждат ПРО система до границите на Русия, последния ярък пример е отказа им от ядреното споразумение с Иран. Как да има доверие на такава държава. Просто няма как. Те искат война стремят се към нея но в никакъв случай да не се води на тяхна територия. За тях това е неприемливо. А че ще пламне ЕС или близкия изток или Балканите дреме им.
164
2
 
10
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен 175Колега Влезни в нета и потърси Универсална пускова установка МК41Всичко което се произвежда за флота на САЩ трябва да е съвместимо с тази установка от Зенитни ракети през Ркето-торпеда срещу подводници до противокорабни крилати ракети и класически и ядрени крилати ракети за стрелба по наземни цели.последната придобивка е СТЕЛТ противокорабна и универсална ракета с класическа Бойна частТова е НАРУШЕНИЕ на договора за НАЗЕМНО РАЗПОЛАГАНЕ НА РАКЕТИ С ОБСЕГ 500-5500км
163
6
 
6
 
! Отговори
Я па ти... преди 5 години
До между 178 Кравария вярно отива към своя край..И кой ще ги крайва?Ха , ха...!
162
8
 
4
 
! Отговори
Питам преди 5 години
До Бай Тошо 167 Къде ги вида тези американски окупатори? Това да не е 44-та г.
161
11
 
3
 
! Отговори
Да добавя преди 5 години
Путин от договори не разбира.Нарушава ги както му падне и после САЩ били виновни.За това...., нале знаете?
160
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До asdfСАЩ ПЪРВИ разположихо така наречното ПРО в Румъния и Полша, уж срещу Иран-----------------Само че ПРО не са балистични ракети със среден обсег.ПРО никога не са попадали под ограниченията на този договор.