4 храни, които вредят на кръвоносните съдове

Повишават риска от проблеми с кръвното налягане
16 яну 2019 18:50, Михаела Лазарова
3
4 храни, които вредят на кръвоносните съдове
Снимка: pexels

Свиването на кръвоносните съдове невинаги е нещо лошо. Всъщност това е полезен механизъм на организма, който в определени случаи помага срещу загубата на топлина в тялото, повишава кръвното налягане, ако е опасно ниско и изпраща по-големи количества кислород към органи и тъкани, също така предотвратява загуба на кръв или течности.

В други случаи обаче свиването на кръвоносните съдове може да се окаже опасно за здравето и живота. Прекаленото стесняване на съдовете води до опасно високо кръвно налягане, силно главоболие, инсулт или инфаркт, понижен приток на кислород към важни органи и тъкани. При ненавременно контролиране на това състояние могат да настъпят сериозни усложнения, дори смърт.

Някои храни съдържат вещества, които предизвикват свиване на кръвоносни съдове. Ето защо е препоръчително да се избягват или консумацията им да бъде в малки количества.

Кои са те?

Много солени храни

Приемът на сол за денонощие често се оказва твърде висок, защото неусетно приемаме повече соли, отколкото е необходимо. Солените храни са богати на натрий, който кара организма да задържа вода, което увеличава обема на кръвта и течностите в тялото. Това повишава кръвното налягане. Повишаването му води до увреда на кръвоносните съдове. Намаляването на приема на обработени и готови храни, пакетирани продукти и колбаси помага за редукцията на излишната сол в организма.

Женско биле

Тази билка е много популярна в народната медицина. Тя се използва при кашлица, киселини в стомаха, болки в гърлото. Въпреки че има много ползи, женското биле стеснява съдовете и може да предизвика сериозни проблеми при дългосрочна употреба.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 2 години
До Анонимен

като им гледам снимките на тия от днеса, стеснява и "мирогледа" ;)
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Женското биле само съдовете ли стеснява?