Нарушители скачат на полицаи, все повече случаи на агресия

Да се гарантира неприкосновеността на униформените, настоя МВР шефът
14 мар 2019 21:00, Василия Пейчева
24
Нарушители скачат на полицаи, все повече случаи на агресия
Снимка: Архив, Булфото

През последните години се увеличават случаите на нападения срещу полицаи, каза пред журналисти в Лясковец министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

Той посочи, че е нужно в измененията и допълненията в Закона за МВР да бъде облечена в по-голяма съдържателност неприкосновеността на полицаите.

Още по темата
В последно време при най-дребни случаи като неспазване на нощната тишина или нарушаване на обществения ред, полицаите срещат съпротива, подчерта той.

Според министъра трябва да предвидят по-големи санкции за тези, които си позволяват физически и вербални нападения срещу полицаи. Вербалното нападение не води до физически наранявания, но уронва устоите на институцията, настоя Маринов и допълни, че както полицаят е длъжен да пази достойнството на този, който задържа за дадено престъпление, така и достойнството на полицая трябва да се пази. Затова не трябва да се смята, че една обидна дума не е нападение, добави той.

Маринов уточни, че размерът на санкцията не е най-важното нещо, ако няма категорични гаранции от закона, че тя ще бъде наложена и събрана.

"Първо искаме да гарантираме, че тя ще бъде наложена, а размерът трябва да е такъв, че трябва да бъде постигнат ефектът на индивидуалната и на генералната превенция", каза МВР шефът, цитиран от БТА.

Всяка година правим анализ на сигналите за неправомерната употреба на сила или помощни средства от страна на полицаи, и за последните три години има намаление на жалбите от граждани, които се оплакват за неправомерни действия от страна на полицаите във всички областни дирекции, посочи главен комисар Христо Терзийски, директор на ГД "Национална полиция". Той уточни, че същевременно според анализите, почти всеки месец има по един сериозен случай на нападение срещу полицаи.

В Лясковец министърът на вътрешните работи, директорът на ГД "Национална полиция", роднини, близки, колеги, приятели и граждани поднесоха венци и цветя пред паметната плоча на командоса Емил Шарков, поставена в двора на СУ "Максим Райкович".

Полицаят от СОБТ Емил Шарков загина на 14 март 2014 година при специализирана полицейска акция за отнемане на незаконно оръжие в дома на 54-годишния Петко Петков в Лясковец.

В словото си министърът припомни, че службата на командоса е високорискова и отбеляза, че лично е познавал Емил Шарков, който е бил изключително подготвен и дисциплиниран полицай, изпълнил своя служебен дълг, загинал и останал като герой.


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
2
 
! Отговори
SHTANGI преди 2 години
До АнонименВъншния вид почти винаги лъже не знаеш ли.. Опаковката на чипса е лъскава ама е вреден.. ^^ ла позитива мариконес :D
22
0
 
5
 
! Отговори
КРАЛИ МАРКО преди 2 години
Едновремешната полиция беше полиция. Тоест милиция. Който помни знае за какво говоря. Сега са писарушки ,мишоци ,и фигуранти. Разбира се има и много свястни хора ,но в такова положение ги е поставило статуквото. Абе обществото се ***. Народа е психясал тотално. Агресията е ежедневна и навсякъде. Както се казва ; късно е чадо за китка.
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това звучи прекалено предизборно, за да е истина
20
0
 
8
 
! Отговори
Гацьор преди 2 години
Нормално за ненормална държава, която се чуди дали да одобри джендъризма или не. В тая връзка трябва да прекръстят жандармерията в Джендърмерия.Ще нападат полицаи докато джендъри управляват държавата под командите на външни пeдepaси и техните клакьори в Европа.
19
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хванати от улицата и направени на полицаи. Поне на външен вид да приличат на полицаи, но не приличат.
18
0
 
0
 
! Отговори
Старо куче преди 2 години
До БПФ Силата бъде с теб нека!
17
0
 
10
 
! Отговори
дедо ви преди 2 години
Мдааа демокрацията ражда урооди,за да просперира едно общество си трябва здрава ръка и по малко кютек...иначе всичко заминава в канализацията на времето
16
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първо си оправете подбора, защото там назначихте всякакви лентяи, повечето с престъпни наклонности! Да си поставят шапките на главите и да си извадят ръцете от джобовете, особено, когато се обръщат към Гражданин! Да спрат да лющят слънчоглед и да жвакат дъвки! И да отслабнат с 25 килограма! На 2 седмици - бръснар и баня!
15
1
 
13
 
! Отговори
БЛЯК преди 2 години
Когато полицаите спрат да рекетират хората, спрат да ги бият без причина! Когато започнат да си вършат работата, е тогава народа ще ги вземе на сериозно... Иначе за момента сам избираш на кого да дадеш 20 кинта, на ченге или на жрица от околовръстното!
14
0
 
7
 
! Отговори
Герп преди 2 години
Не санкционираме нарушителите, защото могат да се радикализират и да застрашат стабилитета на даржавата!
13
6
 
8
 
! Отговори
БПФ преди 2 години
До това еВ САЩ уважават полицаите, защото те не се колебаят да застрелят някой бандит, особено ако тъмен е той.
12
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде, айде! Времето на милицията приключи! Сега е демокрация! Не гражданите трябва да се подчиняват на полицаите, а обратното! Престъпници с униформа и власт!
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За Герб съм съгласен.Но и ушевите са престъпници!
10
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако искате запишете в закона, че сме длъжни да им се усмихваме, да им се мазним и да им правим комплименти, за да не увредим крехката им психика?Просташка държава!
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен ОПГ СА В ПАРЛАМЕНТА -ГЕРБ!
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До това е Ами законите се приемат в Парламента . Каквито законите ,такава и работата.такива и законотворците . ТОВА Е!
7
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е ОПГ, финансирана и покровителствана от държавата!Заслужават много повече от съпротива!
6
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От моите съученици, само двойкаджиите, крадците и побойниците станаха полицаи. Всички останали се реализираха.
5
4
 
14
 
! Отговори
срам и позор преди 2 години
Първо МВР да научи полицаите как да се държат с хората да ги обучи защото полицаите не знаят своите права и правата на гражданите, и сега полицаите са защитени от законна но те не го знаят защото не познават законите.
4
5
 
20
 
! Отговори
кой? преди 2 години
А кой ще ни пази от полицията като се има предвид огромната корупция и бандитизъм в полицията?