Клати ли се столът на Марк Зукърбърг във Facebook?

Акционери планират да поискат оставката му
14 апр 2019 09:30, Нели Христова
15
Клати ли се столът на Марк Зукърбърг във Facebook?
Снимка: Reuters

30 май е денят, в който акционерите на Facebook ще се съберат на годишната си среща. Но този път тя може да е доста по-различна - може да се окаже една от последните за Марк Зукърбърг като изпълнителен директор на социалната мрежа.

Инвеститорите, които са собственици на близо 3 милиарда от акциите на компанията са се договорили, че ще се опитат да "бутнат" Зукърбърг от престола му и ще започнат нова ера за Facebook.

Още по темата

Подобни опити е имало и преди, но този път искането на оставката на създателя на мрежата идва след тежка година за платформата. От началото на 2018 година до сега скандалите около Facebook не спират.

За щастие на Зукърбърг, той има как да се спаси. Акциите на компанията му са разделени на две - Клас А и Клас Б. Хората, които притежават акции Клас Б имат 10 пъти повече сила на вота, от тези с акции Клас А. Създателят на социалната мрежа е един от тях, като той притежава завидните 75%, което дава в ръцете му повече от половината отговорност за взимане на решение.

Акционерите обаче се опитват да посегнат и на това. Те се подали молба, с която искат тази система да бъде премахната и да се даде еднаква сила на всеки един от инвеститорите.


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не го харесвам, но повече не харесвам алчни некадърници, гледащи винаги в чуждата паница, смятайки че и тя им принадлежи!
9
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В статията ви казват, че човека притежава 75% от правото на глас за вземане на решение. На практика ако бъде сменен, то ще е защото го иска. Това, което има, му дава правото да взема абсолютно едностранно всички решения, които поиска. Включително и да решава кой ще кара влака. Истината е, че хиените искат да му вземат парите. Едва ли ще стане.
8
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Накрая акционерите ще съборят Марки и всички ще пият по една студена вода,туй ще им е новата ера!С акциите си ще обършат д-ъто.
7
3
 
9
 
! Отговори
истината е... преди 1 месец
Ако беше истински откривател и създател досега щеше да е оставил фацебок и да е отишъл да развива творческия си талант, както направи Мъск
6
4
 
13
 
! Отговори
Некъф преди 1 месец
Ще създам нещо, а после някой друг ще се разпорежда с него или ще ме изгони. OлигoфpеHията на 21 век.
5
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какъв е тоя извънземен хибрид? Не мяза изобщо на човек.
4
0
 
12
 
! Отговори
Ангел преди 1 месец
Могат само и единствено да го свалят от поста Изпълнителен Директор на Фейсбук. Акциите в компанията които се равняват на 40 млрд $ и дивидентите от тях никой не може да му ги отнеме! Рано или късно Марк ще реши да се пенсионира и сам ще подаде оставка.
3
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Лакомията да продаваш акции след време ти отнема собствения бизнес
2
4
 
15
 
! Отговори
ДртПрч преди 1 месец
Расизмът не е чак толкова лошо нещо. В малки дози е здравословен.
1
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Фейсбук е един от първите,чрез който започнаха да тероризират хора психически,освен това са и расисти.