Сблъсъкът САЩ-Китай крие риск да разпокъса света

Дали през Германия, Централна Европа, Централна Азия?
13 май 2019 21:30, Елка Василева
138
Сблъсъкът САЩ-Китай крие риск да разпокъса света
Снимка: архив, Reuters

Отношенията между САЩ и Китай по време на управлението на президента Доналд Тръмп се превърнаха в напрегнато съперничество. Ситуация, която е твърде различна от мекия подход на западните сили досега и крие риск да разпокъса света при неясни засега разделителни линии, коментират експерти.

От търговската война до напрежението в Южнокитайско море има редица фактори, които бележат навлизането в период на силно и продължително съперничество между Китай и САЩ, посочва Алис Екман, която е експерт по проблемите на Китай във Френския институт по международни отношения (Ifri).

"В американската политика се наблюдава промяна в парадигмата със силно отражение върху двустранните отношения, които са най-важните в света, а от там и за глобалната сигурност", коментира Брахма Челаней, професор в индийския мозъчен тръст Център за политически изследвания.

Тръмп вдигна митата за китайски стоки

"От Ричард Никсън до Барак Обама, сменящите си един след друг американски президенти са помагали за оформянето на Китай като икономическа сила", припомня той пред Франс прес.

Всичко се промени с Доналд Тръмп. След като взриви многостранния ред, доминиран от западните сили от началото на следвоенния период, президентът на САЩ задейства втората фаза на геополитическата си ракета: да се противопостави на все по-победоносния Китай с ожесточена търговска война, налагайки големи мита и отбелязвайки, че помирителната политика на предишните президенти е била зловредна.

Американската промяна е дълбока и "ще продължи и след" управлението на президента Доналд Тръмп, според Челаней, защото във Вашингтон има консенсус, че предишната политика на "конструктивния ангажимент" (определение за политиката на президента Бил Клинтън - бел. ред.) към Китай се е провалила и трябва да бъде сменена с по-твърд курс.

Според Тръмп "фаталната грешка" е присъединяването на Китай към Световната търговска организация (СТО) през 2001 година", обяснява пред АФП Жан-Франсоа Ди Меглио, президент на консултантската група Asia Centre.
"През годините преди 2001-а имахме китайско ръководство, което накара САЩ и ЕС да се кажат: "нека да им дадем нещо повече от ползата от съмнението, да отворим вратата си за тях, да им дадем статут на нововъзникваща пазарна икономика" в СТО, припомня той.

"Китай възприема това като огромна победа. Именно от 2001 година търговските излишъци нарастват стремглаво, а валутните резерви на Пекин стават значителни", допълва експертът.

Към два паралелни свята

Засега политиката на Доналд Тръмп изглежда няма големи отрицателни последици за САЩ. При все това обаче тя не е лишена от рискове, като се има предвид икономическата мощ на Китай и силното разпространение на неговото световно геополитическо влияние.

"Да бъдат унижени китайците (...) означава приемниците (на Доналд Тръмп) да бъдат изправени пред огромен проблем с Китай, който не е Северна Корея, Япония, Канада, Европа или Мексико", все геополитически играчи от по-малък мащаб, които Тръмп разиграва без особени проблеми, според Ди Меглио.

И дори търговската война да не се изостри, семената на раздора са много, макар да не водят задължително до "капана на Тукидид" - понятие, въведено от американеца Греъм Алисън. Според него всяка нововъзникваща сила влиза неизбежно в конфликт в даден момент с доминиращата сила. Тази идея не предизвика ентусиазъм у експертите, анкетирани от АФП.

"В дългосрочна перспектива може да се прогнозира появата на два съперничещи си полюса", на "две различни форми на глобализация", твърди г-жа Екман, всяка от тях водена от лидера си и следващи два паралелни пътя.
"Поляризацията на международните отношения по този начин би могла да стане причина за появата на нова форма на надпревара между инфраструктурни мрежи, норми, международни институции и т. н.", твърди тя.

"Ако правите спътник в Европа за Китай, вие сте длъжни да замените всички елементи, които биха могли да послужат на американците. Представете си същото в сектора на телефонията, автомобилостроенето, в още много други сфери и пред вас се очертава разпокъсване на света, очертанията между отделни части не могат да се видят", допълва Ди Меглио. "Дали те ще минат през Германия? В Централна Европа? В Централна Азия?"

При тази схема, според г-жа Екман: "Другите страни ще могат да избират според предлагането, а изборът им ще се определя от техните политически предпочитания и икономическите им уязвими места, за да се присъединят към едната или другата от двете страни".
 

/БТА/
 


138
Още по темата: КитайСАЩ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вие този свят харесвате ли го, че ви страх да не се промени ?
103
4
 
14
 
! Отговори
българина преди 1 година
напротив, ще го подреди сащ срещу света както е от 100г но го криеха, сега краварския г ъ з лъсна, дано се и затрие
102
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Късно е Тромпетчооо, свърши сЪ с промишленоста в САЩ!!!! Връщане назад - няма!
Първо
- не останаха заводи и предприятия, всички са закрити, при това отдавна
Второ
- не останаха тех. професионални бачкатори
Трето
- няма мераклии да бачкат за по 1800$$$ на месец.

Ако китайозите не се огънат на натиска, след година Тромпета сам ще свали митата, и той го знае като бизнесмен!
101
5
 
16
 
! Отговори
Тарикат преди 1 година
Патокът затяга митата, ама година преди това си направи път на фирмата си, да има пазар в Китай! Типично по негов стил- първо да си уреди собствените работи, и после да забие нож в гърба на другият! Да кажат колко пъти е правил подли номера на съдружници в строителството си! В добавка- училището под неговото ръководство, което е работело няколко години без нужните документи, и едва миналата година се разбра, че е лъгал хората с тези дипломи, които за нищо не стават!
100
3
 
6
 
! Отговори
Ам.Рамбо преди 1 година
проблема за света е Сашко,няма Сашко,няма проблеми.От това по ясно,няма
99
6
 
20
 
! Отговори
А ние накъде? преди 1 година
Когато световни икономически сили се надцакват, къде ще ходим ние с гайдите. Надяваме се на китайски инвестиции, например за строителството на АЕЦ "Белене". Предният път го спря Хилари Клинтън, а сега може да го спре Доналд Тръмп. А ние все от губещата страна.
98
13
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Военната сила на Русия и икономическата сила на Китай са непобедими.
Сори, САЩ, ще трябва да работите, вместо да крадете. Работенето ще доведе до глад и бунтове сред работническата класа в САЩ.
97
0
 
18
 
! Отговори
Щерю преди 1 година
"крие риск да разпокъса света" - то пък един свят...
96
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз съм с Китай. Мразя военнолюбивата кравария
95
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Защитаваме българските, европейските"

Българските и европейските ценности не се припокриват.Още по-малко се припокриват БЛЕДОЛИКИТЕ и нашите ценности. Белия човек не е идентичен със западналия нагло-сакс, който е ограбил и убил който където свари. Същият този е прекроил света за своя изгода и е причинил безбройни беди на цели континенти.
Никой не иска да е в кюпа с шай.ка убийци, чието време изтича.
94
30
 
10
 
! Отговори
Striker преди 1 година
Няма как. Бай Доналд действа здраво, така и трябва! Ние сме българи и сме за България, ЕС, НАТО. Защитаваме българските, европейските и ценностите на белия свят и белия човек. България-ЕС-НАТО-Америка-Австралия - това е оста на белия човек, част от което за щастие сме и ние. Всичко друго - Азия, Африка, Мангалия е на заден план. Поне за здравомислещия човек.
93
14
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КРАЙНО ВРЕМЕ Е СВЕТЪТ ДА ЗАСТАНЕ ЗАД РУССИЯ И КИТАЙ И ДА И ИЗРИНЕМ ТАЗИ ГНОЙНА ЯЗВА ОТ ПЛАНЕТАТА-КАШЕРНАТА КЛОАКА САЩ
92
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Запада е със САЩ китай не изповядва западните ценности"

Да, не изповядва педофилията, кръвосмешенията, дрогата за свободно разпространение /Опиумните войни още ги помнят/, гей-парадите, правата на всеки креслив нарцистичен дефектоид, а исляма директно го застрелва на собствена територия, ако почне много да фърка.
Как да не ги уважаваш.
91
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дали е Китай, няма значение - и Уганда е по-добър полюс от САЩ
90
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китай е номер едно. Обичам Китай и обожавам красивите китайки.
89
5
 
40
 
! Отговори
до 106 факт преди 1 година
Брюксел Продаде Европа отдавна на Китай, фактите са:

1. 10-те най-големи офис-бизнес сгради в Лондон: собственост на Китайски държавни инвестиционни фондове, т.е. на Комунистите в Пекин

2. 3-те най-големи пристанища в Европа, включително Ротердам до 1970 година, най-голямото пристанище в Света - виж точка 1 за собственост

3. Гражданите за Европейско Развитие подготвят продажба на Летище София и АЕЦ Белене на Пекин, вече продадоха Летище Пловдив

и т.н. та Китай отдавна Колонизира Европа...
88
6
 
52
 
! Отговори
Ангел преди 1 година
Тръмп няма проблем с Китай .Тръмп има проблем с Американския Бизнес който масово изнася производството си в Китай ,заради по ниските данъци и заплати ,след което внася отново в Щатите произведената стока и печели за сметка на Американския народ който губи работните си места !Знаете ли че ,Американския Бизнес има повече служители в Китай отколкото в САЩ .
87
36
 
12
 
! Отговори
Факт! преди 1 година
Запада е със САЩ китай не изповядва западните ценности.Нито Франция нито Германия нито Великобритания ще изоставят САЩ за сметка на комунистическия китай.Та това е смешно моля пияни за.убеняци да не пишат врели некипели!
86
4
 
25
 
! Отговори
SS преди 1 година
Кога ще се затрие този свят?Ядрена война ли ще стане,метереорит ли ще падне,глобалното затопляне,но така не може да продължава.Свят на тотална бедност,и шепа свръхбогати.Да идва АПОКАЛИПСИСА.
85
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ислямът е много удобен кавър на юдеизма не, че християнството не е.
Да си представим какво щеше да се случи със света без религиите на Авраам?.?.?
Ами пролетарии от всички страни обединете се!