Саудитска Арабия иска да разпъне на кръст 18-годишно момче

То е арестувано преди 5 години
9 юни 2019 12:30, Нели Христова
79
Саудитска Арабия иска да разпъне на кръст 18-годишно момче
Снимка: CNN

Саудитска Арабия се готви да екзекутира 18-годишно момче, съобщават активисти, борещи се за човешките права.

Когато е на 13 години, Муртажа Куеририс е арестуван заради участие в анти-правителствени протести, присъединяване към "терористична огранизация", стрелба по полицията и приготвяне на коктейли "Молотов", които по-късно са хвърляни срещу полицейските участъци.

Пет години по-късно, Муртажа е още в затвора. Пред CNN той твърди, че е невинен, а самопризнанията, на които разчита съда, са получени по принуда.

Според "Амнести интернешънъл", обвинението иска смъртна присъда за престъпления, които датират от времето, когато Муртажа е бил 10-годишен. Това, което го заплашва сега, е разпъване на кръст.

Момчето е било арестувано през 2014 година, когато се е опитвало със семейството си да отиде в Бахрейн. Той е най-младият политически затворник в света. Муртажа първо е пратен в наказателен лагер за младежи, където е бил пребиван и измъчван. Когато навършва 16, той е преместен в затвор за възрастни.


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
1
 
7
 
! Отговори
Хан Тервел преди 2 години
Как бе това е най-демократичната страна. Някога някой да е искал санкции срещу тях? ЕС, САЩ, Канада или Австралия или някой друг угрижен демократ?Виж Русия е световно зло!
67
0
 
0
 
! Отговори
11 преди 2 години
До !Ти съвсем си изперкал.
66
1
 
8
 
! Отговори
ти да видиш преди 2 години
Най-брутално погазващите всякакви човешки права- СА, според "блюстителите" на световният мир-сащ са най-демократичната страна в света,защото НИТО ВЕДНЪЖ не си и направиха труда да "размахат" пръст за престъпленията в тази държава,камо ли да ги накажат,защото никога не им противоечат,винаги им помагат с терористични групи при нужда(за справка ИД). Имаме десетки други случаи на измислени от тях "диктатури" и сега тези държави са на фотосинтеза,разколачани,сринати със земята. А "СА" КОГА??
65
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ФАЩ в Гуантанамо не провеждат ли мъчения над хора, за да изтръгват със сила показания, както в Саудитска Арабия? Ако това е така, тогава за каква свобода и демокрация става въпрос. Това са си два диктаторски режима, между които е нормално да съществуват общи ценности... След като президентите се избират според това кой колко спонсора има, за какво да говорим, за свобода на словото. Ето и тук ГЕРБ си има най-много спонсори и с левче на глас , отрязва още повече възможността за плурализъм в медиит
64
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Toва е главния съюзник на САЩ в Близкия изток!Направо думи не стигат да ги опишеш - истинско "царство на демокрацията и гражданските права"...Ако американците спазваха някакви принципи, отдавна трябваше да са ги "демократизирали" по техния си начин - със самолетоносачи
63
3
 
21
 
! Отговори
vlady преди 2 години
До АнонимеННе е същия - Сирия е светска държава, Ирак при Саддам Хюсеин също беше. Саудитска Арабия е държава на ислямски фундаменталисти.
62
13
 
3
 
! Отговори
! преди 2 години
Това се прави в името на демокрацията. С. Арабия е член на ООН и е в комисията за правата на човека за разлика от изхвърлената от там Раша. Смъртни присъди има в големите демокрации като САЩ и С. Арабия за да се спре съветско-комунистическата пропаганда.
61
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
THE TIMES-ДОНАЛД ТРЪМП Е ПРОДАЛ ТАЙНО ЯДРЕНИ ТЕХНОЛОГИИ НА САУДИТСКА АРАБИЯ..АДМИНИСТРАЦИЯТА НА АМЕРИКАНСКИЯ ПРЕЗИДЕНТ ,ТАЙНО Е ОДОБРИЛА ПРЕХВЪРЛЯНЕТО НА ЯДРЕНИ ТЕХНОЛОГИИ В САУ.АРАБИЯ СЛЕД УБИЙСТВОТО НА ДЖАМАЛ КАШОГИ ,КАТО ТОВА Е СТАНАЛО БЕЗ ДА БЪДЕ ИНФОРМИРАН КОНГРЕСА НА ЩАТИТЕ ЗА СДЕЛКАТА МЕЖДУ ВАШИНГТОН И РИЯД .ПИШЕ БРИТАНСКИЯ ВЕСТНИК ТАЙМС ///СЛЕД ТАКАВА НОВИНА ИСКАМ ПАК ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИТЕ ТРАНС ДЖЕНДЪРИ ПАК ДА ИЗПЪЛЗЯТ И И ЗАПОЧНАТ ДА ***,ЧЕ САЩ СЕ (БОРЕЛИ) С ТОТАЛИТАРНИ РЕЖИМИ
60
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съдбата на Муртажа Куеририс интересува само Тръмп и тунеядната организация ООН.
59
25
 
10
 
! Отговори
Светльо с X3ката преди 2 години
Да го разпънат, ако искат и на правоъгълник.
58
12
 
12
 
! Отговори
Светльо преди 2 години
Прави са, няма значение на колко години е, този е готов за кола бомба...
57
0
 
2
 
! Отговори
Кисинджър преди 2 години
До АнонимеН Защо не включваш Иран !!??
56
1
 
23
 
! Отговори
Андрешко преди 2 години
До Анонимен не съм сигурен в това, но СА и човешки права са оксиморон !!!
55
1
 
9
 
! Отговори
Езоп преди 2 години
До Додо това е Езопов хумор ... за тези които не са разбрали. Иначе сериозно ... нали знаете кой е най-близкият приятел на СА ... ами Чичо Сам бореца за демокрация и човешки права !!!
54
2
 
33
 
! Отговори
Додо преди 2 години
Объркала си нещо, нЕлкe. В Саудия живеят мохамедани, а ние, редовните читатели на Днесa знаем, че Исляма е религията на мира и любовта! А който има различно мнение е расист, нацист, хомофоб и ислямофоб (каквото и да означава това)!
53
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заплахата от Иран? - Да, да, запознати сме с официалната атлантическа версия. А защо да не помислим, че един едуинствен Иран изправен срещу всички други "я'стреби" от региона + извън региона, някак няма как да е реалната заплаха за Света.......По скоро, да помислим, че Иран, съпротивлявайки се на политиката наложена от изброените, е време да бъде смазан.......
52
21
 
5
 
! Отговори
Богомил преди 2 години
До АнонименТежка е царската корона. Защо никой не помисли как трябва да се спре заплахата от Иран? Иран отдавна е в основата на много от проблемите в региона. Още от времето на войната с Ирак. Днес стигна чак до Венецуела. Или може би искате Иран да се сдобие с атомна бомба?
51
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За ваша информация - Саудитска Арабия оглавява комитета по правата на човека в ООН и е стратегически партьор на САЩ.
50
1
 
32
 
! Отговори
бай х преди 2 години
не се вглеждайте в приятелските диктатури на краварията ,там екзекуцията е демократична и хуманна ....а жертвите са само статистика
49
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И с тази държава Западът търгува в колосални обеми, поддържа ги политически, макар от време на време лицемерно да "осъжда" техни действия или да ги "призовава" към разумни такива. В същото време Сирия, Венецуела, Иран, Русия и пр. били диктатури и части от оси на злото.Не съм чул или чел в някоя от изброените страни да РАЗПЪВАТ НА КРЪСТ, камо ли деца, извършили "престъпления" като малолетни. За убийството на Кашоги, войната в Йемен, атентатите в Ню Йорк и т.н. да не говорим. Кучи син, ама наш..