Прогноза: Токът у нас поскъпва с 50% до 2030-а

Причината - изпълнението на евроцелите за въглеродни емисии
40
Прогноза: Токът у нас поскъпва с 50% до 2030-а
Снимка: БТА

Токът в България може да поскъпна с 50% до 2030 г. Прогнозата е на експерта Димитър Стоянов, който участва във форум за устойчивата икономика. По думите му за страната ни изпълнението на европейските цели и постигане на обсъжданото в момента 50% намаление на въглеродните емисии ще се отрази върху цените за енергията, най-вече електроенергията, с увеличение от 50 процента. Ако това се случи, през 2030 г. се очаква да имаме 40 евро на тон за въглеродни емисии, каза експертът.

Стоянов работи в областта на устойчивата икономика през последните десет години, член е на управителния съвет на Клъстер за електрическа мобилност в България и член на Световния енергиен съвет в България.
Международна конференция "Устойчиво развитие и бизнес в България и Европа" е организирана от Балканския институт за устойчиво развитие с домакин Българската търговско-промишлена палата.

Той посочи, че връзката между т.нар. европейска "Зелена сделка" и устойчивото развитие - постигане на икономически и социален напредък по начин, който не вреди на околната среда, през ролята на бизнеса е обвързано с енергийна трансформация (устойчиво използване на енергийните ресурси), иновациите, ресурсната ефективност и човешкия потенциал.

По думите на експерта това са основните стълбове, върху които трябва да се гради бъдещото развитие на Европа и в частност на България, но те са и огромно предизвикателство. Само за това да интегрираме енергийните пазари и електропреносните мрежи през следващите 10 години, изпълнявайки европейските цели за устойчиво развитие и климатичен преход, са ни необходими около един трилион евро.

Парите са нужни, за да направим мрежите си "умни", да има пълна интеграция на ВЕИ, пълна интеграция и управление на европейския енергиен пазар, включително и електроенергийния. Говорейки за енергийна трансформация, преките финанси, които следващата програма на ЕС за научни изследвания и инвестиции в иновации (2021Ч2027 г.) "Хоризонт Европа" ще отдели в следващите седем - осем години, говорейки за цифровизация, индустрия, климат и енергетика, са 30 млрд. евро, изтъкна експертът.

Той даде за сравнения Китай, като до 2020 г. се предвижда страната да инвестира само във водородна инфраструктура около 44 млрд. долара. По отношение на иновациите в глобален мащаб стои същият проблем - Европа инвестира два пъти по-малко от Южна Корея, която е лидер според Глобалния иновационен индекс.

За човешкия потенциал предизвикателствата са още по-големи, изтъкна експертът. В ютилити сектора в Европа и в енергийно и ресурсоемката индустрия заетите са на средна възраст 40 плюс, а за България - 45 плюс. В този контекст, макар амбициите на ЕК са за създаване на нови квалифицирани работни места, изниква въпросът дали ще има хора, които да ги заемат, коментира експертът.

Позитивното обаче за България според него е, че до момента не сме използвали пълния потенциал на едни сектори и да го прехвърлим към други. Например ИКТ секторът и възможностите, които той може да даде на енергоемката и ресурсоемката индустрия в България, включително и на енергетиката ни, по отношение на дигитализация на мрежи, киберсигурност и други.

Експертът изтъкна, че само обединени - индустрия, научни среди, изследователи, НПО и управляващи, можем да преодолеем тези предизвикателства и страната ни да намери своето достойно място. България има уникален шанс, и през своя бизнес, да е мост на Балканите да имат устойчиви индустрии и да са част от пазара на Европа и света, коментира експертът.


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
2
 
! Отговори
Николай Тесларов преди 1 година
Я да видим, кой ще може дакара електромомобили
35
0
 
2
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
Като стоим и се жалваме по фейсбук и тук няма да се промени нищо, робското мислене у българина няма да се искорени още 2 века наоред за съжаление
34
1
 
3
 
! Отговори
мрън мрън преди 1 година
дъвчете тая дъвка още комунисти социалисти демократи псевдопатриоти.Всички мързеливи чакащи държавата нещо да направи за тях да им даде наготово пак ще сте недоволни ако ще и 50% да намалее тока.Не е лош материала ужасно лош е и 100% държава като всеки се уреждаше за телевизор кола и какво ли още не с връзки и почерпка води до точно това 30г по късно
33
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С такива алчни ненаситни управляващи и техните господари до 2030г. няма да има Българи.
32
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поздрави от Флорида. Понеже е топло жула климатика по цял ден - сметка за тока $70 при заплата $3000. Вие как сте? Защо само в БГ вдигат и вдигат и вдигат ... питам и отговор не искам но се замислете.
31
1
 
7
 
! Отговори
Игри преди 1 година
Някой се натиска да стане собственик на Белене и става много скрито. Ще видим кой ще лъсне през годините.
30
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако Брюксел си уйдиса на ината и закрие въгледобива в Марица изток, тока ще го внасяме и със сигурност цената му ще скочи със 100%.
29
1
 
2
 
! Отговори
До 22 преди 1 година
При ГЕРБ брутните заплати се повишават с около 6% на година. Например 2010 и 2011 повишение с 5,8%, но това е бруто и главно за сметка на минималната заплата и на най-високите заплати. Заплатите, които сега са 700-1700 лева, растат с по 2-3% средно на година при ГЕРБ.
28
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 2030 г. може и да не съм жив, като гледам какъв стрес е на работното място...
27
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
1989 година, курс долар левофициален курс 1 долар = 1,15 левана черно 1 долар = 4 леваЦена на токаДневна тарифа 2 ст. за киловатчасНощна 1 ст. за кВтч.С колко се е вдигнала цената средно на всеки 10 години? Защо си мисля, че някъде с около 100%, т.е.удвоява се на 10 години. Това тези дето ни прецакаха като спряха АЕЦ Белене, дали го осъзнават? Едва ли, те са с празно между ушите.
26
1
 
7
 
! Отговори
Активист на БКП преди 1 година
През 2030 въобще няма да има ток !!!
25
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
гузен негонен бяга - изтри ли ми мнението
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 15 Щерьо, Щерьо, вятър ти вее в главата на тебе! Ми като няма вятър ти ли ще надуваш перката.
23
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма ли да заровим едни 25млрд в Белене? Да има за братушките бе.
22
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимендоходите ще се повишат ли с 50%?те и сега се повишават с по 10% на година, та за 10 години могат да се вдигнат със 100%
21
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много малко бе.
20
0
 
2
 
! Отговори
до 19 преди 1 година
Благодаря, Празника на Светлината Идва!!
19
13
 
2
 
! Отговори
Чиновник преди 1 година
Щом простолюдието можете да си позволите лукса да се топлите с климатици, за кво говорим изобщо?!?! Бедни били... таратанци.
18
0
 
12
 
! Отговори
Пецимир преди 1 година
До ЩерюИ сега може да преминеш на слънчева, вятърна и т.н. енергия, вместо да чакаш 10 г. и да ти вдигнат тока с 50%. Между другото за предходните 10 години, тока е вдигнат също с 50%, така че тенденцията е без промяна.
17
0
 
7
 
! Отговори
до 16 преди 1 година
да, дори със 300% ще се увеличат като 1 долар стане 5 лева, но тока ще го плащаш в долари тогава, инфлацията е красиво нещо!