Приемането на еврото в Словакия - история на успеха!

Щефанец: То не доведе до покачване на цените
Обновена: 23 фев 2020 22:26 | 23 фев 2020 20:14, Екип на Dnes.bg
170

В Словакия, която прие еврото през 2009 година, нямаше покачване на цените заради смяната на валутата, казва в специално интервю пред Милена Милотинова за предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR словашкият евродепутат от ЕНП Иван Щефанец.

"Първата година след приемането на еврото в Словакия покачването на цените беше 2%. Толкова беше покачването и година преди приемането на еврото - при използването на местната валута. Така че няма промяна. А в сравнение с други държави от Централна Европа - страни, които все още не са приели еврото, като например Чехия, Полша и Унгария, където имаше скок на цените през последните 10 години, Словакия постигна най-добрия резултат - имаме най-ниско покачване на цените, най-ниската инфлация сред тези четири страни.

А сме единствената страна от Вишеградската четворка, приела еврото. Така че това е най-доброто доказателство, че въвеждането на еврото не значи покачване на цените. Независимо от многото коментари и очаквания в обратна посока, при нас това не се случи – еврото не доведе до покачване на цените. Минималното покачване на цените, доколкото го имаше, беше причинено не от еврото, а от други обстоятелства, но не от еврото," отбеляза словашкият евродепутат.

10 години след приемането на еврото от Братислава през 2009 година, повече от 70% подкрепят еврото, чувстват го като своя валута, обяснява Щефанец.

"Еврото прави живота им по-лесен – то им спестява пари, защото не се губят пари от курсовите разлики, когато пътуват, носи стабилност, бизнесът също спестява. Но най-вече - важно е за хората, спестява им пари. Нашата икономика е много свързана с еврозоната, логичният резултат беше страната да приеме еврото. И хората го разбраха. Затова в Словакия приемането на еврото е история на успеха," категоричен е словашкият евродепутат.

"А и по принцип е така – еврото като цяло може да се нарече история на успеха. Защото това е сравнителна млада, нова валута, но стана втората по сила валута в света. Мисля, че въвеждането на единна европейска валута беше добро решение от страна на европейските институции и страните-членки," казва Иван Щефанец.

Целия разговор на Милена Милотинова с Иван Щефанец - вижте във видеото.


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
0
 
1
 
! Отговори
Аз преди 5 месеца
Единствения начин в България цените да не тръгнат нагоре, след въвеждането на еврото е мораториум върху цените - фиксиране за определен период от време, примерно шест месеца и определени служби следят и санкционират, ако някой вдигне цени.
Освен, ако няма някакви борсови скокове, тогава промяна може.
Това е безплатна идейка за силна и стабилна държава!
147
5
 
2
 
! Отговори
Jdhshshsh преди 5 месеца
Стига сте успивали народа, че видиш ли държави като Словакия като са приели еврото не е имало кой знае какви страшни последици за народа! Защо държави като Дания и Швеция още си държат на техните валути и не искат и да чуят за евро като валута! Защо само нас ни бутат между шамарите и както винаги народа, който толкова обедня трябва да плаща отново заради нечии интереси ?!
146
5
 
4
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 5 месеца
За държава с нисък стандарт като нашата не е изгодно да приемем еврото. В дългосрочен план е ок ако водим разумна финансова политика, която се съмнявам, че нашите политици могат. Веднага ще се излакомят да дърпат кредити в евро и ще влезем в много опасна спирала
145
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
“ чехи поляци унгарци”

Абе не знам за чехите и убгарците, ама поляците определено трябва да докажат, че не са балъци ...
144
1
 
5
 
! Отговори
Много е просто! преди 5 месеца
Чехи , поляци и унгарци не са въвели Еврото, защото не изпълняват условията за приемане! Иначе
143
4
 
1
 
! Отговори
порзяващата ръка преди 5 месеца
не на евракисите
142
3
 
6
 
! Отговори
алек преди 5 месеца
странно защо чехи поляци унгарци не са си вече въвели еврото щом етолкова хубво.те да не са будали
141
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ама нашата икономика НЕ Е свързана с еврозоната и курсовите разлики са смешно малки. Дефакто не ни е нужна друга валута.
140
2
 
8
 
! Отговори
? преди 5 месеца
И като толкова се цъфти и върже с това евро, защо точно най-богатите държави в Европа са си на собствени валути? Защото те не позволяват друг да им дърпа конците и да определя политиката им, затова!
139
3
 
7
 
! Отговори
134, преди 5 месеца
Всички държави, до една, претърпяха немалка инфлация с приемането на еврото. Поименно ли да ти ги посочваме или сам ще си ги прочетеш кои са?
Вие отговорете на основния въпрос - кому е нужно у нас да сеприема еврото като валута. Това е важно за хората да разберат - защо конкретно сепредлага това и да се мотивира отговор с какво то ще допринесе за благосъстоянието им.
...
Ивначе тролажът на управляващите и-з сайта е елементарен и прозрач(ен. Но той не помага, когато се задават резонни въпроси.
138
7
 
3
 
! Отговори
аха преди 5 месеца
Значи- година, преди да приемат еврото,цените са покачили с 2 % и след като приели еврото, са сепокачили с 2% и накрая ,прави извода ,че цените изобщо не са се покачили ( няма промяна) и приемането на еврото не е оказало ,ама никакво влияние
137
7
 
7
 
! Отговори
Кармен Младенова преди 5 месеца
До 117ти: Вие господине сънувате някакви розови сънища! Я се поразходете по нощна София и пребройте бездомните,поразходете се и по нощен Берлин и ако преброите по малко от 20.000 бездомни ще ви приема тезите.Данните за бездомните в Берлин са излъчени по немската телевизия. И всички държави приели еврото и целия ЕЦ се тресе и цепи....Посетете Италия и Испания да видите мизерия и тогава фантазирайте....
136
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
НЯМА ДЪРЖАВ, КОЯТО ДА НЕ СЕ Е ОПРАВИЛА, ВЛИЗАЙКИ В ЕВРООНАТА!

НЯМА ДЪРЖАВА, КОЯТО ИСКА ДА ИЗЛЕЗЕ ОТ ЕВРОЗОНАТА!!!


ФАКТИ!
135
6
 
5
 
! Отговори
РЕФЕРНЕДУМ! преди 5 месеца
ДА ЗАПУШИМ УСТИТЕ НА РУСКИТЕ ДИВЕРСАНТИ!

ДА СИ КАЖЕ НАРОДА ДУМАТА!!

КАТО ЗА АЕЦА - 85% ПОДКРЕПИХА ЕВРОПЕЙСКАТА ЛИНИЯ НА БЪЛГАРИЯ ТОГАВА!!!

ФАКТ!
134
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
въртят- сучат рубладжиите, ма не казват 1 държава да е станала по- зле , влизайки в еврозоната!

1 кажете бе!!!!!

Пример : Гърция през 70- тее с по- нисък стандарт от Бг, днес е с 3 пъти по- висок! Съседна страна, не сравняваме с Люксембург - момер 1 в света по стандарт или Франция,..
133
5
 
11
 
! Отговори
Рубльов преди 5 месеца
Що ни приемем рублата бря? На копейкаджиите ша им върят парите:)
132
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Що ще приемаме еврото? Щото тогава директно държавата ще плаща на Борислава в Барселона издръжката в него ли? И на разни други Борислави? Затова ли е толкова важно?
Изгонихте работоспособните хора от България, унищожихте държавата, сега тръгнали поредните поръчки да изпълняват, без дори да питат хора какво искат.
131
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Хайде без евтини номера и навивки! То голям успех да си смениш валутата! Кой и кога доказа, че от това има реална полза за държавата? Каква е тази полза? Какъв е изобщо смисълът? Всяка такава смяна води единствено и само до ново покачване на цени и обедняване на населението. Богатеят само онези, които изпълняват поръчката да въведат чуждата валута. Защото тя си е такава - чужда!
130
7
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 5 месеца
На левът като валута му видяха сметката *** още 1997г. От тогава е просто аватар на еврото. Руските *** колкото и да ревът им се вижда края. Онзи ден са ги броили 80000 членове на БСП, всите над 60-70 години. Оръжието против комунизъб ЕТН ще ги оправи :)))))))))))))))))))))))))))))))))
129
10
 
10
 
! Отговори
Чебурашка преди 5 месеца
Приемането на Еврото е един от последните рубежи на руските еничари в България и те ще направят всичко за да останем с лева.