На Острова затегнаха мерките, хората – по домовете

Обединеното кралство е блокирано заради COVID-19
24 мар 2020 07:00, Ния Христова
6
На Острова затегнаха мерките, хората – по домовете
Снимка: БГНЕС

Британският премиер Борис Джонсън нареди на сънародниците си да си останат по домовете, за да може страната дасе справи с пандемията от коронавирус. В извънредното обръщение, излъчено по телевизията, Джонсън предупреди британците, че при нарушения ги чакат глоби, след като на полицията бяха дадени извънредни пълномощия, пише Investor.bg.  

На фона на бързото разпространение на пандемията от коронавирус в цялата страна премиерът Борис Джонсън одобри радикални мерки за забрана на всяко ненужно движение на хора в продължение на поне три седмици. Полицията ще разделя събралите се и ще има право да глобява хора, които нарушават строгите нови закони.
 
Предвижда се всички несъществени магазини, библиотеки и детски площадки да бъдат затворени за три седмици, както съобщи в понеделник вечерта правителството на премиера Джонсън.
 
От тази вечер трябва да дам на британския народ много проста инструкция - трябва да останете у дома!
Гражданите трябва да останат в къщи, ако е възможно, ако не трябва да отидат на работа, да оказват помощ на нуждаещи се или имат нужда от медицинско лечение.
 
Спортни упражнения на открито са разрешени веднъж на ден.
 
Джонсън обяви безпрецедентните мерки в телевизионно обръщение към нацията от своя офис на "Даунинг Стрийт" 10.
 
„Без огромни национални усилия да спрем разпространението на този вирус ще дойде момент, в който никоя здравна служба в света не би могла да се справи“, каза Джонсън. "От тази вечер трябва да дам на британския народ много проста инструкция - трябва да останете у дома".
 
Джонсън заяви, че на хората трябва да бъде позволено да напускат домовете си само за основни нужди: физически упражнения, медицински причини, да предоставят грижа на другиго или за пътуване към и от работа, когато е абсолютно необходимо.
Още по темата
 
"Това е всичко - това са единствените причини, по които трябва да излизате от дома си", каза той и допълни, че хората не трябва да се срещат с приятели или членове на семействата си, които не живеят в дома им. "Ако не следвате тези правила, полицията ще има правомощия да ги налага, включително чрез глоби и разпръскване на събирания", заяви британският премиер.
 
Правителството ще затвори всички магазини, които продават стоки, които не са от първа необходимост, включително магазини за облекло и други места като библиотеки, детски площадки, фитнеси на открито и места за богослужение.
 
Ще бъдат прекратени всякакви публични събития, освен погребения. Забраната се отнася и до сватбите.
 
"Ние ще спрем всякакви събирания на повече от двама души на обществени места, с изключение на хората, с които живеете. Парковете ще останат отворени за тренировки, но събиранията ще бъдат разпръснати", заяви Джонсън.
Съветите да останат у дома си и да избягват социални контакти не бяха чути от милиони хора през този уикенд, които се възползваха от слънчевото време, за да се съберат в паркове и живописни места и пренебрегнаха инструкциите да стоят на разстояние от поне два метра един от друг.
 
Новите извънредни мерки бяха въведени, защото властите изразиха, тревога, че съветите за социално дистанциране не се следват. 
 
Джонсън подчерта, че правителството ще наблюдава ситуацията и може да облекчи ограниченията, ако тя се подобри.

6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
4ти, кирливците от републиката на чалгата още им харчат парите които внасяха в европейския бюджет затова ли ривеш?
4
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
На кой му пука за Англия бе,,,.тази държава доказа,че няма мозък и компетентно правителство...,а за народа нямам думи...добре ,че се махнаха от ЕС...
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Слушах го много внимателно и разходките в парковете с цел физическа активност са разрешени.
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
сега е най-удобното време да се приемат непопулярни решения от правителства и ЕС,за търговски споразумения и ограничаване на свободи,просто никой няма да забележи
1
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И Борко се поддаде на медийния натиск на паникьорите.