Близо 80 млн. са бежанците по света – 1% от цялото население

68% от тях са от Сирия, Венецуела, Афганистан, Южен Судан и Мианма
18 юни 2020 17:45, Елка Василева
7
Близо 80 млн. са бежанците по света – 1% от цялото население
Снимка: архив, БГНЕС

Бежанците, кандидатите за убежище и вътрешно разселените хора съставляват над 1 процент от човечеството, тоест близо 80 милиона души. Това е рекордно число, констатира доклад на Върховния комисариат за бежанците към ООН, представен днес.

Според него около 79,5 милиона души са или бежанци, или кандидати за убежище, или хора, "чиито корени са били изтръгнати в техните собствени страни". Перспективата за тези хора да се върнат в районите си на произход намалява все повече, се допълва в документа.

"Един процент от населението на света не може да се прибере у дома заради войни, преследване, нарушения на човешките права и други форми на насилие", заяви Филипо Гранди, ръководителят на Върховния комисариат.

"Тази тенденция се наблюдава от 2012 г. Числата са по-високи в сравнение с предходната година, което означава, че има все повече конфликти и насилие". Това се изразява и също така в "недостатъчни политически решения" за прекратяване на кризите, прокуждащи хората от домовете им и пречещи им да се върнат, посочва Филипо Гранди.

Преди 10 години броят на бежанците, кандидатите за убежище и вътрешно разселените възлизаше на 40 милиона души. За 10 години той се е удвоил и не се забелязва тенденция към забавяне, посочва Гранди.

Докладът на Върховния комисариат показва, че около 4,2 милиона души са кандидати за убежище, към които се добавят и 3,6-те милиона венецуелци, напуснали родината си, които са броени отделно.

"Международната общност е толкова разделена, толкова неспособна да постигне мир, че за жалост ситуацията ще продължи да се влошава и се страхувам, че следващата година ще е още по-лоша от настоящата", казва Гранди.

Само за изминалата 2019 г. Върховният комисариат отчита, че има 11-милионно увеличение на бежанците, разселените и кандидатите за убежище. Като бежанците и вътрешно разселените са съсредоточени в голямата си част в малък брой страни, обхванати от войни. Сред тях е Сирия, опустошена от девет години на въоръжен конфликт, и наброяваща 13,2 милиона бежанци в пределите или извън пределите на страната, което означава една шеста от населението й.

68 процента от бежанците в света идват от пет страни - Сирия, Венецуела, Афганистан, Южен Судан и Мианма.

"Ако международната общност съумее да постигне единство и да намери политическа воля и ресурси, за да помогне на тези страни да излязат от кризата и да се възстановят, много вероятно ще сме разрешили почти половината от проблемите на света, свързани с бежанците", посочва Гранди.

В доклада не се говори за "нахлуването" на пандемията от коронавируса в проблематиката, свързана с бежанците, пише БТА. Но Гранди припомня, че икономическото въздействие от пандемията е по-зрелищно в бедните страни или в страните в развитие. Там драматично нараства бедността и пандемията увеличава трудностите на много от бежанците, които не могат да намерят източник на приходи заради наложената карантина в редица страни.

При тези обстоятелства и въпреки ограниченията за придвижване страните трябва да продължат да предоставят убежище на онези, които се нуждаят, казва Гранди.

"За жалост хората продължават да бягат от домовете си, защото с пандемия или не те са застрашени и имат нужда от убежище и защита", казва Гранди.

Той припомня, че COVID-19 успя да спре живота в целия свят, но не успя да спре войните, конфликтите, насилието и дискриминацията.

 


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
Егати, много истини, правди и милости... и ни една дума за натовската демократизация на афганистан, ирак, сирия, либия, мали... или субсахарата на шел и прочие демократични гиганти - основните източници на бежанци в европата.

Пп. Нито дума за натовската и израелска (вкл българска - по поръчка на преди това изброените) поддръжка на ислямска държава.
6
0
 
1
 
! Отговори
Милост и Истина преди 3 месеца
Според международното право и общочовешки морални норми ООН лидери трябва да защитят бежанците и осъдят забранят и отнемат придобитите с престъпни дела заграбени милиони от терористичните групи режими принудили ги да избягат- нацистки комунистически,ислямски и ги осъдят за престъпления срещу човечеството в полза на жертвите им - християни,евреи,кюрди и др. за да осигурят мир и възможност за връщане на повечето бежанци а останалите да разпределят християни при християни, мюсулмани при мюсулмани
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Baby shark ти имаш ли основно образование? 1% от 7.5 млрд е 75 млн. 10% е 750млн. 100% е 7500 млн или 7.5 млрд
4
1
 
1
 
! Отговори
Истина и правда преди 3 месеца
Световните лидери от ООН са главните виновници и отговорни за проблемите на човечеството, тк. не само не осъждат нито забраняват всички ислямски комунистически и други неонацистки корумпирани тоталитарни терористични режими основани на фалшиви престъпни идеологии извършаващи масови престъпления срещу човечеството правосъдието мира и човешките права и свободи, но дори противозаконно ги финансират узаконяват техните престъпления като корумпирани или заплашени от тях като ИДИЛ Хамас,Хизбула,ООП...
3
6
 
1
 
! Отговори
baby shark преди 3 месеца
1% от 8000 милиона е 800 милиона
2
0
 
4
 
! Отговори
TOSUN PASA преди 3 месеца
бежанци няма,има преселение на народите от едно място на друго в миналото е правено много пъти.Българите също са го правили!
1
1
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
Чудесно!

Програма "Европа 2030", която Плевнелиев непрекъснато промовираше, предвиждаше европа да приеме 100 000 000 имигранта до 2050та година.
ВИкам, веднага да приемем всичките тези 80 милиона, а до 2050та, ще станат не + още 20 милиона, ми + още 200 милиона и ес ще може да отчете, че е преизпълнила плана.