След заплахата от санкции: Дали Балкански поток е част от Турски поток?

Коментар на д-р Пламен Димитров, Българско геополитическо дружество
Обновена: 17 юли 2020 18:20 | 17 юли 2020 18:20, Анисия Иванова
31
След заплахата от санкции: Дали Балкански поток е част от Турски поток?
Снимка: БГНЕС

Заплахата от американски санкции върху някои енергийни проекти в Европа не е нова, тя е валидна от 2017 г. За момента не е ясно кои компании ще бъдат засегнати, най-общо продължава да се говори за мерки срещу Северен поток-2 и втората линия на Турски поток. Големият въпрос за България е дали “Балкански поток” е част от “Турски поток”. Това каза д-р Пламен Димитров от Българско геополитическо дружество в предаването “В развитие” Bloomberg TV Bulgaria.

Димитров отбеляза, че американските санкции са предвидени за проекти, които все още се изграждат.

Още по темата

“Погрешно е впечатлението, че тези санкции могат да се налагат за подводната част на Турски поток, защото тя е завършена”, смята експертът.

Според него промяната на името на Турски поток не е толкова важна, но България може да използва възможността по тръбата да се пуснат и азербайджански, и дори малки количества втечнен газ, с което да се докаже, че проектът не е изцяло руски. 

“Американските санкции са насочени към руски проекти, което изрично се посочва”, изтъкна Димитров.

“В американските санкции не е споменат “Балкански поток”, нито компаниите, които го изграждат, така че има поле за действия”, каза още той.

Експертът добави, че относно проекта за интерконектора между България и Гърция дори може да се каже, че е антируски, така че е погрешно те двата изобщо да се свързват.

По думите на Димитров Европейската комисия не може да предостави защита по отношение на санкциите на САЩ, а що се отнася до европейското законодателство може да възникне проблем с експлоатацията на газопровода, когато стане ясно, че 90-процентен дял от капацитета му е блокиран за доставки от “Газпром”.

“Знаехме за риска ЕК да блокира част от капацитета на “Балкански поток”, коментира Димитров.

Целият разговор - във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
2
 
! Отговори
да бяхме преди 3 години
До Стар наборДе да бяхме ние такива залязващи
24
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Стар наборПричуват ли ти се често залповете на Аврора другарю патриот?
23
5
 
8
 
! Отговори
Стар набор преди 3 години
Този Помпейо ядосва Германия, Русия, Турция и по-малките европейски страни. Май забравя, че САЩ са вече залязваща империя. Да си гледат вътрешните проблеми и да ни оставят на мира,. По мое време хич не ни пукаше от ФАЩ, ама имахме 108 броя СС 23, повече от 400 самолета, 2400 танка и т.н. Не ме разбирайте грешно, не съм комунист, а патриот. Сега е РАЗРУХА, но все още имам надежда в Българския ДУХ.
22
2
 
4
 
! Отговори
до 15 преди 3 години
Не Путин държи Борисов на влас, а САЩ и ЕС-върхушката, защото им угажда и не им противоричи.
21
6
 
9
 
! Отговори
Стар набор преди 3 години
Шистовият газ от САЩ е много по-скъп, използват се вредни химикали, после се втечнява за да се пренесе (LNG), след това отново се превръща в газ за да се пусне по тръбата.САЩ настояват Европа да купува тяхния пресскъп шистов газ. Това е ДИКАТАТУРА ! ЕС трябва да си избира свободно най-изгодните доставчици, не само Газпром, а също и газ от Азърбайджан и Иран. Ако угодим на САЩ значи да плащаме двойно повече. Кой е Помпейо, че ще ни заповядва, да си гледа расовите проблеми и беднотияв страната си
20
5
 
6
 
! Отговори
Стар набор преди 3 години
И това било демократиция ? Ега си такава демокрацията. В 21 век една империя да упражнява контрол върху независими държави ! Да, ама България не е независима, а колония, не само на САЩ, но вече и на Брюксел. Безгласна буква, територия за бъдещи театрални действия. Ах, защо нямаме един Орбан тук ?
19
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво не е ясно? Много е просто, ако по Балкански поток тече руска газ от Турски поток ще има санкции и за българските подлизурковци и тарикати. Ако преминава газ само от други източници няма да има санкции.
18
0
 
2
 
! Отговори
! преди 3 години
До договор с кого 21Кажи това на 18 не на мен.
17
2
 
13
 
! Отговори
Xm преди 3 години
До 20Ненормално високата цена стана заради Р.Овч. и Бсп. България имаше дългогодишен договор с Русия за доставка на ниски цени и когато цената на газта тръгна нагоре руснаците се оплакаха,че сме им плащали малко и Овчарчето срещу скромен рушвет развали железния договор и го предоговори. Тогава започнахме да плащаме повече пари.
16
0
 
4
 
! Отговори
договор с кого преди 3 години
До ! 19трябва да сме направили и защо ни трябва договор ??? договор се прави между двама партниори в един проект ! но щом тръбата е изцяло наша с кого да сключванме договор ???турците прекарват една тръба до нашата граница .ние се връзваме към нея и прекарваме тръбата да сърбия с НАШИ пари. после ако някой в европа иска руска газ сключва договор в газпром и ние срещу такса я пропускаме. НО можем по напата си тръба да пускаме и друга газ и в обем който ни харесва защото е НАША тръбата
15
3
 
4
 
! Отговори
! преди 3 години
До а бе каквивъпроса е защо ние сме се съгласили по нашата тръба да тече основно руски газ**********************************************************************Договора чел ли си??? Само плямпане...
14
5
 
3
 
! Отговори
а бе какви преди 3 години
До Анонимен 11пари хвърля русия като НИЕ СИ ПЛАЩАМЕ нашата тръба !! как са се разбрали с турция не ме интересува...въпроса е защо ние сме се съгласили по нашата тръба да тече основно руски газ
13
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До !Руснаците искат цената според петрола и нямат вина за спекулата на САЩ.
12
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименБайдан и Дрънп от САЩ заграбиха тръбите на Украйна и сега искат Русия да им плаща рекет.
11
3
 
8
 
! Отговори
! преди 3 години
"Братския" газ до момента бе два пъти по скъп от този за Германия.***********************************************************Кой договаря цените на тоя газ??? а) Марсианците и за това цените са високиб) Търговски представители на България и за това цените са ...Стига сте търсили под вола теле, като не можете да преговаряте (прибирате прекалено много подкупи) искайте некой друг да ви представя.
10
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Може но не може, защото Азербайжан и Армения се сбиха и тръбата няма как да стигне до Турция. Сирия пресича Катар и пак няма газ за Турция освен турски. Единствено Гърция може да продава газ но там е под вода земетръсна зона а и Турция е готова на война за Кипър. Руснаците няма да хвърлят парите си за проекти ако някой ги цака и не може да продават или ом подбива цената.
9
9
 
10
 
! Отговори
пак неразбрал преди 3 години
значи газоровода на наша територия е наша собственост , ние плащаме изграждането му и доброволно сме блокирали 90 % от капацитета му за руски газ ???!! това трябва да е някаква шега ! все едно аз да си построя магазин и да се самозадължа да продавам стоката само на един производител....но поради каква причина да го правя ??
8
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
може да възникне проблем с експлоатацията на газопровода, когато стане ясно, че 90-процентен дял от капацитета му е блокиран за доставки от Газпром.------Тези условия ги е подписал Боко, сега трябва да му ррразмажат физиономията.
7
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Атлантически поток" през Атлантика ще докара американски шистов газ през Гибралтар, Дарданелите, Босфора, до Варна, за да го пуснем през Балкански поток към Западна Европа.
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нека спират газопроводите в Сибир.Или да спират руския газ през Украйна, която не е член на НАТО и ЕС.