Сорос: Пандемията от коронавирус е най-лошата криза в живота ми

Филантропът е притеснен за бъдещето на Европейския съюз
12 авг 2020 22:35, Нели Христова
71
Сорос: Пандемията от коронавирус е най-лошата криза в живота ми
Снимка: Flickr

Финансистът и филантроп Джордж Сорос навършва днес 90 години. В специално интервю по случай юбилея си, публикувано в  "Ла Република", той е категоричен, че пандемията от коронавирус е "най-лошата криза в живота му" тъй като бъдещето е неясно. Сорос е и на мнение, че мерките, които Европейският съюз предприема, са "некадърен провал" и ще доведат до неговия разпад.

"Пандемията от коронавирус е най-лошата криза в моя живот от Втората Световна война насам" заяви Сорос.  Той смята, че заради тази криза хората са дезориентирани и уплашени, което ги кара да правят неща, опасни за тях и за света.

Това включва приемането на опасни „инструменти за наблюдение, създадени от изкуствен интелект“, които могат да бъдат възприети дори в демократичните страни, заради факта, че са полезни при поставянето на вируса под контрол. Той смята, че бъдещето сега е непредсказуемо. Ние сме в революционен момент, в който диапазонът от варианти е много по-голям отколкото в нормални времена.

Сорос изразява загрижеността си на бъдещето на Европейския съюз и неговата уязвимост пред външните и вътрешни врагове.

Враговете на Европа имат едно общо нещо – те са противници на отвореното общество. Най-големият от тези врагове е Китай, който неотдавна надмина Русия като най-голям враг, благодарение на използването на изкуствен интелект, който дава инструменти за контрол, които са полезни за едно затворено общество, но представляват смъртна опасност за отвореното общество.

Европа е уязвима, защото е “непълен съюз“, който няма достатъчно пари да се справи с двойното предизвикателство на пропадането от COVID-19 и климатичните промени. Неотдавнашната среща на Европейския съвет за пакета за възстановяване беше “некадърен провал“, казва той, който осигурява прекалено малко пари прекалено късно.

Въпреки че изтъква, че канцлерът Меркел заслужава похвала, той смята, че тя е срещу дълбоко вкоренената културна опозиция. Германското отвращения от дълговете е бариера, която пречи на ЕС да отговори адекватно на събитията. Немската дума Schuld има двойно значение. Означава и дълг, и вина. Тези, които поемат дълг, са виновни. Това възприятие не приема, че кредиторите също могат да бъдат виновни. Тази култура особеност е дълбоко вкоренена в Германия.

Отговорността за неадекватни възстановителен план лежи върху т.нар. Пестелива петорка – Нидерландия, Австрия, Швеция, Дания и Финландия, която разводни споразумението. Трагично е, смята Сорос, че тези по същество проевропейски страни действат по много егоистичен начин. Това доведе до орязване на плановете за климатичните промени и отбранителната политика и създаде проблеми за южните държави, които бяха най-тежко ударени от вируса.

Сорос признава, че вече няма достатъчно време ЕС да приеме дългосрочни облигации. При тях трябва да се плаща само годишната лихва и така на ниска цена могат да бъдат осигурени 1 трилион паунда, от които спешно има нужда. Но опозицията на Пестеливата петорка прави това невъзможно засега. Ако тези страни не станат ентусиазирани поддръжници на облигациите, Европейският съюз може да не оцелее, което би било тежка загуба не само за Европа, но и за света.

Най-голямото притеснение на Сорос е Италия, където обществената подкрепа за оставане в еврозоната намалява. Не мога да си представя ЕС без Италия, казва той.

Европа е много по-уязвима от САЩ, където има традиция на проверки и баланси, установени правила и най-вече Конституцията. „Измамникът на доверието“ Тръмп е временно явление, но остава много опасно, защото той се бори за политическия си живот и ще направи всичко, за да остане на власт, той наруши конституцията и ако не спечели изборите ще му бъде търсена отговорност.

Сорос прави първия си коментар на движението „Черният живот има значение“. За първи път голямо мнозинство от населението, различно от черните, признава че има системна дискриминация, казва Сорос. Запитан за „културата на отхвърляне“ (оттегляне на подкрепата в социалните мрежи за публични фигури, които са изказали неприемливо мнение) , той отговаря: „Това е временно явление, политическата коректност в университетите е преувеличена. Като защитник на отвореното общество, аз смятам политическата коректност за политически некоректна. Никога не трябва да забравяме, че плурализмът на мнения е съществен за отворените общества.“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
1
 
! Отговори
pravomira преди 3 години
До Валхала Що , бе, нека се порадва на следващия. Жал ми е за него, има пари, живот няма и с тази съвест се мисли за бог, не, един от боговете.
50
0
 
3
 
! Отговори
rtz преди 3 години
филантрупа Джордж Сорос е некадърен провал, използва изкуствен интелект поради липса на собствен
49
0
 
4
 
! Отговори
Българка преди 3 години
Защо дядката не си гледа Америката,а се притеснил за ЕС.Ще вземе да получи инфаркт и да се гътне.Кой тогава ще прави майдани и революции.Ще живеем спокойно и ще скучаем.
48
0
 
1
 
! Отговори
50 преди 3 години
Първия СЕО на Moderna е Антъни Фаучи.
47
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абсолютно влечуго. Кой му иска мнението, че го дава?ЕС щял да се разпадне. И кога ще се разпадне ЕС, що не казва?Никакъв филантроп не е това, а МИЗАНТРОП, от който лъха на нечистотия и зловоние.
46
5
 
3
 
! Отговори
Смях преди 3 години
Тука никой не чете статиите. Само се гледат снимките и почва лаене. Нивото е спаднало до пълен кре,тенизъм...
45
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е човекът фалирал българия,отговорен за смъртта и нещастието на милиони хора по цял свят.Филантроп?
44
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този що народ е избил с дейността на фирмите си...само африканците,превозвани от неговите каналджии са десетки хиляди по дъното на Средиземно море.Но най-големия проблем е,че това е модерният Хитлер-с цел унищожението на бялата раса.
43
2
 
11
 
! Отговори
Един германец преди 3 години
Чуя ли евреин да ми казва колко е хубаво да взимам заеми, свалям предпазителя на своя Хеклер и Кох.
42
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За световното общество.
41
2
 
5
 
! Отговори
Дедо Ванго преди 3 години
На тоя до края на годината ще му изнасяме затворени 40. Това ще е най-веселата панахида за Обществото
40
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Един достоен антикомунист, глобалист и демократ.***...от такива неща не разбира...и за това...прави това, което може най добре. Да плюе...и да хвърля екскременти.
39
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Повечето от плюещите го...ако изобщо си имат представа кой е този човек...какво е направил и т.н. аз си залагам главата.Пуснали ви едни хибридни опорки...и...повече от това не ви трябва.Ганьовска промита работа.
38
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Обаче не мре тоя рептил!И короната не го лови!
37
3
 
1
 
! Отговори
Може да иска но няма преди 3 години
Европа няма да се разпадне ще се промени и то за доброАмерика е много по-зле от европа това тепърва ще се вижда без значение кой е президента имРусия и китай водят хибридни войни срещу другите. Това е нормално за големи държави могат да се държат на каишка не много трудноС други думи бъдещето си е нормално ното добро нито лошоАко има нещо апокалиптипно това са нашите представи и страхове, и хора катп госчодина, които печелят трилиони от това
36
2
 
14
 
! Отговори
хммм преди 3 години
по-голяма криза има ли от твоето раждане не знам, милиони обречени на глад и мизерия, геноцид, финансови колапси да продължавам ли? Разпада ти се лицето *** да ти сложат ново, пари само за сърца ли имаш господин светец?
35
1
 
0
 
! Отговори
уоу преди 3 години
Управлявал IG Farben
34
3
 
8
 
! Отговори
ББ преди 3 години
ама не ви виждаме да се тепете да давате пари за ваксини и лекарства...да ви боли за животите ни...използвате вируса които създадохте за да държите народите в страх...ваксина против некъв грип не могат открият...и им вярвате???...те са го създали...ще се наложи да минем през Ада с подобни политици и управленци...Животите ни са дадени от Бог...и няма да ви позволим да ги продавате...Аз съм Свободен Човек!!!..а ти???
33
9
 
5
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Комунистите като го видят тоя и хващат коронавируса, в който не вярват :))) Хахахахаха
32
1
 
2
 
! Отговори
y преди 3 години
Бил създал преди десетилетия фирма на име Moderna, където е съдружник с още известни имена, разработвали и дори вече имали ваксина. Един от финансиращите тази фирма се казва Ъпстайн.