И три български банки в скандала "Досиетата FinCEN"

Трансферите са правени в периода между декември 2010 г. и април 2017-а г
Обновена: 21 сеп 2020 22:12 | 21 сеп 2020 22:00, Нели Христова
35

Три български банки са обект на международно разследване за съмнителни трансакции, съобщават от Bulgaria ON AIR.

Преводи за над 60 млн. долара, получени в страната и изпратени извън нея, са определени като подозрителни в доклади на американските служби за борба с финансовите престъпления. Те са осветлени в мащабно разследване на Международния консорциум на разследващите журналисти под името FinCEN.

Изтеклите засекретени документи пазят информация за трансакции на стойност близо 2 трлн. долара в целия свят и са наречени "досиетата FinCEN". Зад мащабното разследване стои Международният консорциум на разследващите журналисти.

Тяхно беше разследването, получило името "Панама Пейпъррс", най-голямото изтичане на данни за укриване на пари, а сега FinCEN може да придобие още по-големи размери. По него са работили 400 журналисти от 88 страни, включително от България.  

"Този проект показва океаните от мръсни пари, които пресичат световната икономика. И нежеланието на банките и правителствата да спрат тези потоци", обясни редакторът в сайта BuzzFeed Ариел Кейминър.

Разследването е базирано на над 2 хил. доклада за подозрителна активност. Те са подавани от пет големи банки към звеното за финансови престъпления на американското финансово министерство.

Сред тях са засечени и седем трансакции в три банки в България, включително държавната Българска банка за развитие.

В документите тя фигурира със старото си име - "Насърчителна банка" и именно по сметка в нея влиза най-голямата от съмнителните сделки - 31 млн. долара. Трансферите са правени в периода между декември 2010 г. и април 2017-а г.

Над 31 млн. долара са получени в България, а от страната са пратени близо 32 млн. долара. В документите фигурира и името на Ружа Игнатова, издирваната българка зад пирамидата OneCoin.

Схемата показва още и че едни от най-големите банки в света са покровителствали световноизвестни пирамидални схеми и олигарси.

"За пръв път показваме секретни документи на щатските служби, които са правени от банките и са подавани към американското правителство. В тях се вижда, че има пари, откраднати от държави, генерирани от продажба на наркотици, както и от тероризъм, и те са скрити по целия свят", коментира още Кейминър.

От международния консорциум изтъкват, че банките са боравили с подозрителни трансакции на доказани престъпници от цял свят. Те ги наричат "мръсни пари, които разрушават мечти и животи от Украйна до Съединените щати, от Тунис до Туркменистан".


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
21
 
! Отговори
anonimen преди 2 месеца
Само три банки със само седем транзакции? Сериозно? Че ние сме били чиста вода ненапита, бе. Чак не ми се вярва, и то за сума от 31 млн
10
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
От доста време насам българска банка няма, няма и да има скоро. Вижте присъстващи в нашата държава, демек крадящи парични ресурси за там където се търсят се намират.
9
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ще ги кажат кои са банките , когато шефовете духнат извън БГ. Рано е още.
8
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Ф.С.В.

ДОБРЕ ЛИ СТЕ?
7
1
 
38
 
! Отговори
Венцислав Николов преди 2 месеца
Ами кажете кои са трите банки де...., то много секретно...Световните ги цитираха, ама българските са явно по-секретни...Аман от дискретност, то не бяха производители на сирена , на месни, хранителни вериги, на дрехи и какво ли не и не се цитират..., нали това трябва да е целта на конкретните разкрития и да се предпазят потребителите...Така потребителите ще накажат некоректните, като ги игнорират от полезрението си....
6
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 1
Какъв скандал бе...това е практика !
5
14
 
13
 
! Отговори
До 3 преди 2 месеца
Банки гърмят само при Гечев и Луканов,но при липсата на втория-ще се пазим от Гечев
4
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Отново гербава схема! Начело с г-н Стоян Мавродиев.
Добре, че и ЕС е мафия, иначе щяха да ни изхвърлят.
3
9
 
15
 
! Отговори
Активист на БСП преди 2 месеца
Теглете си парите, пак ще гърмят банки !!!
2
5
 
26
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 2 месеца
МАВРОДИЕВ Е ДИРЕКТНО ЗА ЗАТВОРА!!
1
6
 
25
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 2 месеца
АЗ БИХ СЕ УЧУДИЛ -АКО НЯМАШЕ БЪЛГАРСКИ БАНКИ ЗАМЕСЕНИ В СКАНДАЛЪТ!!!