Предлагат поскъпване на тока за бита от 1 юли

Какви са ценовите предложения на енергодружествата, внесени в КЕВР?
42
Предлагат поскъпване на тока за бита от 1 юли
Снимка: БГНЕС

Поскъпване на тока от 1 юли искат енергодружествата, които внесоха своите предложения за цени в Комисията за енергийно и водно регулиране. Регулаторът взема решение за година напред, след като отчете внесените ценови заявления на всички участници в електроенергийната система.

Предложението на ЧЕЗ Електро предвижда цената на дневната тарифа да се увеличи с част от стотинката - 0.1 стотинка на кВтч, а нощната да бъде увеличена с 4.8 стотинки на кВтч. В същото време дружеството предлага намаляване на цената на енергията за битовите клиенти при измерване с една скала с 1.4 стотинки на кВтч. Това означава, че при средно потребление на едно домакинство от 270 кВтч на месец при двутарифно таксуване (200 кВтч дневно и 70 кВтч нощно потребление), увеличението на заплатената сума ще бъде с около 3.60 лева без ДДС, а при еднотарифно измерване тази сума ще намалее с близо 3.90 лева без ДДС.

В случай че бъде прието предложението на ЧЕЗ Разпределение, делът му в крайната цена на електроенергията ще се увеличи с 0.37 стотинки на кВтч. Това означава, че при средно потребление на едно домакинство от 270 кВтч на месец, увеличението на заплатената сума за мрежови услуги ще бъде с 99 стотинки, посочват от дружеството.

"EVN България Електроснабдяване" предвижда за битовите клиенти в Югоизточна България цените да са - дневна тарифа - 0,14118 /кВтч. (без ДДС), нощна тарифа - 0,05873 /кВтч. (без ДДС).
 
За мрежовите цени „Електроразпределение Юг“ (част от групата на EVN България) предлага на КЕВР да одобри нов модел на формиране на цената за достъп до разпределителната мрежа, заплащана от битовите клиенти. Според предложението цената достъп за битови клиенти би била постоянна компонента, изчислявана вече на база предоставена мощност за всеки обект вместо на база потребление.

Този модел действа от 2011 г. за бизнес клиентите на компанията, като той се прилага и в още 18 държави от Европейския съюз. С цел равнопоставеност дружеството предлага от 1 юли 2021 г. тя да е еднаква за битови и бизнес клиенти: 0,02617 лв./кВт./ден.
 
Така в заявлението на компанията цена пренос за мрежа ниско напрежение е с 15% по-ниска от действащата цена: 0,03037 лв./кВтч, при сегашна цена 0,03574 (без ДДС).

Така месечното потребление на средно домакинство в Югоизточна България (250 кВтч. дневна енергия и 90 кВтч. нощна енергия) би довело до увеличение от 1,47 лв (+2,1%) на стойността на тази фактура от сегашните 69,73 лева (с ДДС) на 71,20 лева (с ДДС), изчисляват от дружеството.
   
По отношение на заявлението за цени на „EVN България Топлофикация“ компанията предлага цената на топлинната енергия в Пловдив от 1 юли 2021 г. да бъде 107,81 лв./МВтч. (без ДДС).

Предложението на ЕНЕРГО-ПРО е за дневна тарифа 0.14517 BGN/kWh и нощна тарифа 0.05664 BGN/kWh. 
 
Общото увеличение за битовите потребители е в размер на 1,62%. Промяната е по-малка спрямо първоначално заявената поради окончателно уточняване на отчетните стойности на някои от ценообразуващите елементи, съобщават от дружеството.
 
Промяната в цените достъп и пренос през разпределителната мрежа на ЕРП Север е с 1.45% спрямо действащите цени, което се отразява с 0,37% на заявените крайни цени. ЕНЕРГО-ПРО не предвижда промяна в начина на определяне на цените на предлаганите услуги.


42
Още от Водещи мобилна
Защо вулканът Фаградалсфял в Исландия бе толкова интересен на света?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
дърт преди 2 седмици
До У 32
От ЧЕЗ също, да не забравяме, че там отиват и печалбите.
26
0
 
2
 
! Отговори
дърт преди 2 седмици
По цените на тока (и не само) вече наближаваме съседната галактика!
25
0
 
0
 
! Отговори
Демократ преди 2 седмици
Напьлно сьгласен с коментар -38
24
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Управляващите са свикнали да събират от хората една сума,без да ги интересува нищо.За тях това е бюджет и овцете трябва да се стрижат.Абонатите намаляват защото измират,емигрират,но това не ги интересува властимащите.Вдигат цената и сумата която им трябва се събира.Така беше през соца,така е и сега,капитализъм няма нито конкуренция.И не е само тока,а и вода,газ и други монополни цени като олио и т.н.Пак си има ценовици и нищо,че населението намалява цената се вдига,защото толкова пари им трябват
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Нали ги гледах в един репортаж - две жици идват незнайно откъде и директно вързани на пружина в празна стая. Пружината не само топли ами направо свети - реотан, ама 2 на 150. И ония всичките в тая къща, посред зима голи ходят. Вътре 40 градуса. Сметни ква консумация има тая пружина.
22
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До H2
В махалите нямат неплатени задължения, брат. Те там не ги отчитат, щото кво да отчетеш, то електромер няма. Просто си знает колко ток се краде ( не знаят коя къща колко а като цяло) и не им го спират защото се плаща този ток. Не от махалите а от теб и мен и останалите. Така че Ония си взимат парите, те са доволни. Махалите не плащат а имат ток - и те са доволни. Ние опъваме каиша и сме недоволни, ама само дрънкаме тук и нищо друго не правим. Така излиза че и ние сме доволни... :)
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Всяка година едно и също и всички мълчат. Ама разбира се че ще мълчат, щом хората си мълчат, другите за кво да се обаждат и да се бъркат в работата им? Така излиза че и едните доволни и другите доволни. Докато мъли народа - така ще е. Не само за тока, ами за всичко. С коментари в нета не става. НЕ СТАВА.
20
0
 
3
 
! Отговори
ля ля преди 2 седмици
много ама много драстично вдигане на цените за последната година! и още по-драстично ще да е в следващите 2!
трябва да се вдигне стандарта за да се приеме еврото което така или иначе са се подписали нашите поробители!
аз пък трябва да си доплатя данъка аз колата за миналата година с лихвата защото съм си бракувал колата и ..... не знам защо!!!
19
0
 
14
 
! Отговори
H2 преди 2 седмици
Бесен съм , изключиха ми тока в 4 сутринта за неплатени 7 лева, в същото време не се изключва тока за неплатени задължения в ромейската махала
18
0
 
7
 
! Отговори
У преди 2 седмици
Проклети да сте , EVN данъците отиват в Чехия, как не се намери един политик с топки да ги спре
17
0
 
2
 
! Отговори
безработен преди 2 седмици
Чудесно!
16
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
*** наглярите. Все искат да папат. До кога ще ги търпим тези обирджии. И продажния регулатор.
15
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
На какво основание? Просто ей тъй?
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
На 5-цифрена
заплата някъде из държавата, има си и некъвси свой бизнес (неквиси своИ бизнесИ чувеку, вее се из зюнзибар, пие си кафето два-три пъти седмично в гърция, морето му е до колени и ще плаща ток и вода наравно с броящия стотинки. Опъват ножицата в умопомрачение, но тя е с изтекъл срок на годност вече.
13
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Искам да чуя всяка една от партиите които ще влязат в парламента, какви са им вижданията за цените на тока, водата, бензина, хранителните продукти и пр. за следващите 4 години???
Ама да кажат ясно, без увъртания - ще вдигаме това, ще сваляме онова!
Честно казано писнало ми е от общите им, нищо не значещи приказки! Нека да кажат нещо конкретно - ще вдигат ли цените или не?
12
0
 
4
 
! Отговори
21 до 23 преди 2 седмици
Ами най-тъпото което се сещам е да ти сменят електромера всяка седмица с различна марка, има поне 10 одобрени. Докато се научиш и са го сменили, едни хитри срещу нас така ги изгърмяха-идва една бригада и сменя всичко АПта, кабели, електромери-всичко и пишат един протокол. Не знам колко си наясно, но всичко до електромера е на електроразпределението. Могат да ти пуснат индивидуално до тебе специален кабел и нищо не може да кажеш. Така, че всичко е възможно.
11
2
 
18
 
! Отговори
номер 19-крадец?? преди 2 седмици
Точно заради такива блокировачи на електромерите като тебе има 100 допълнителни такси. Всички плащат сметките и на крадците на ток, заедно с на онези дето са "социял" в маалата. Аз съм се занимавал над 10г с изграждане и поддръжка и никога не съм бутнал нищо и винаги си плащаме тока. Има начин да го намалиш, ако искаш, а не да крадеш! Имаш късмет, че не са поискали да те хванат, има 100 косвени начина да се хване кражба, ама не им се занимава много-много.
10
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тази година не съм плащал над 100 лева, а съм хоум офис.
Купете си читави климатици. БСП някои ги пита сигурано за тока, ама ще ви ударят прогресивния данък и ще си го раздадат.
9
12
 
3
 
! Отговори
Дреме ми на .... преди 2 седмици
Толкова е ементарно да си блокирате електромера без да пипате вътре, че няма накъде повече. Youtub ви обучава в картинки и видео.
8
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
В неделя ше ви пратиме да дробите зейе. Гърбави сеяндури. Следващите които ще дойдат да внимават в играта че и тях предсрочно ше ги шкартираме.