Силата на Китай в Азия спада, САЩ са най-мощните в региона

Рисковете от война са значителни, според института "Лоуи"
6 дек 2021 12:18, Анисия Иванова
37
Силата на Китай в Азия спада, САЩ са най-мощните в региона
Снимка: БГНЕС

Пандемията от коронавирус е отслабила мощта на Китай в Индийско-Тихоокеанския регион и задълбочаващите се проблеми в областта на сигурността в региона представляват "значителен" риск от война, се казва в доклад на института "Лоуи", публикуван вчера.

Съюзниците на САЩ в региона и ключови балансиращи сили като Индия никога не са били по-зависими от американския капацитет и желание да поддържат военна и стратегическа противотежест в отговор на възхода на Китай, каза базираният в Сидни мозъчен тръст за външна политика.

В същото време Пекин се опитва да разубеди страните от Югоизточна Азия да се присъединят към коалицията на САЩ, като същевременно подобрява военния си обмен с Русия и Пакистан, както и Северна Корея, и създава значимо трио от ядрени сили, работещи с Китай, в регион.

"Открит е въпросът дали нововъзникващият баланс на военната мощ допринася за възпирането на военни действия и стратегическата стабилност в Индо-Тихоокеанския регион“, се казва в доклада. „Дълбочината на проблемите, конкуренцията между САЩ и Китай и наличието на множество потенциални "възпламенителни точки" означават, че рискът от война е значителен."

Въздействието на пандемията подкопа цялостния просперитет на региона, отслабвайки всеобхватната мощ на Китай.

„Сега е по-малко вероятно Пекин да изпревари своя конкурент по всеобхватна мощ до края на десетилетието – това предполага, че няма нищо неизбежно във възхода на Китай в света“, се казва в доклада и допълва, че изглежда много малко вероятно Китай някога да бъде толкова доминиращ, както някога са били Съединените щати.

От мозъчния тръст заявиха, че Австралия, чиито отношения с Китай се влошиха значително през последните години, удържа нарастващата мощ на Китай по-добре от повечето партньори на САЩ - но все повече разчита на Вашингтон.

През 2018 г. Австралия забрани китайския технологичен гигант Huawei Technologies Co от своята 5G телекомуникационна мрежа. Отношенията се влошиха миналата година, когато Канбера призова за независимо разследване на произхода на коронавируса, което предизвика серия от търговски репресии от Китай.

Индексът на силите в Азия на института "Лоуи" разглежда широк спектър от мерки, включително икономически и военен капацитет, икономически отношения и отбранителни мрежи, както и дипломатическо и културно влияние.

През 2021 г. САЩ останаха най-мощната страна в Азиатско-тихоокеанския регион, като Китай беше на второ място, след постоянно нарастващо влияние през последните години. "Пандемията наистина засегна повечето страни по отношение на способността им да оформят и реагират на външната си среда, но Съединените щати всъщност придобиха всеобхватната си мощ за първи път от 2018 г.“, каза Хърв Лемахьо, директор на изследванията на института, пред австралийската ABC.

Алиса Ленг, научен сътрудник и икономист от "Лоуи", който е съавтор на Индекса, каза, че „значителна част от изместването нагоре на САЩ като сила произтича от поемането на администрацията на Байдън“. „Започвайки от ниската база от годините на Тръмп, САЩ се върнаха доста силно като дипломатическо влияние в региона“, каза тя, като посочи дарението от Вашингтон на 90 милиона дози ваксина за Азия – два пъти повече от дарените от Пекин.

Влиянието на Китай намаля за първи път от началото на индекса през 2018 г.

Икономическите предизвикателства, включително застаряването на населението, забавиха растежа на способността на Пекин да упражнява влияние в Азия, каза Лемахьо. „Китай ще продължи да расте икономически, но въпросът е с каква скорост ще продължи този растеж?"

„Китай никога няма да бъде толкова доминиращ, както някога са били Съединените щати, но ние наистина сме настроени за един вид двуполюсен век в Индо-Тихоокеанския регион... по-разчитащ на капризите както на Съединените щати, така и на Китай“, каза той.

Въпреки това китайските военни разходи сега са с 50 процента по-големи от Индия, Япония, Тайван и всичките 10 членове на Асоциацията на нациите от Югоизточна Азия (АСЕАН), взети заедно, се отбелязва в доклада.

Китай "остава далеч пред всички останали в региона" по отношение на общата сила, каза Ленг.

Австралия и Индонезия ключови средни сили в Азия

Австралия се нареди на шесто място в индекса за 2021 г. след Япония, Индия и Русия. Въпреки продължителния дипломатически спор с Китай, нейния най-голям търговски партньор, Австралия подобри своята устойчивост през 2021 г., заключава анализът на "Лоуи".

Пактът за сигурност AUKUS – подписан от Австралия със САЩ и Обединеното кралство през септември – означава, че страната "разчита все повече на американския капацитет и желание да поддържат военен баланс на силите в Азия в сравнение с възхода на Китай“, каза Лемахьо.

Това представлява „по-скоро задълбочаване, отколкото разширяване на партньорствата на Австралия в областта на отбраната в региона“.  Икономическото влияние на Австралия в региона също намаля, например като беше заменена от Китай като най-голям инвеститор в Папуа Нова Гвинея.

Индонезия влезе в топ 10 на индекса за първи път, въпреки че беше силно засегната от пандемията у дома, изпреварвайки Сингапур като „най-дипломатически влиятелният играч“ в Югоизточна Азия. Лемахьо коментира, че е "странно", че държава с население и размер на Индонезия не е попадала в първата десетка преди това.

„Много развиващи се страни като Индонезия са по-скоро насочени навътре и се сблъскват с проблеми да проектират сила и лидерство на световната сцена“, каза той.

Въпреки това се отбелязва, че на Индонезия, както и на всички нейни съседи от Югоизточна Азия, липсва военната мощ, необходима за противопоставяне на Китай.

Още анализи на сайта на Bloomberg TV Bulgaria


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 27"за две седмици построиха и оборудваха цяла болница." - ами да беше видял въпросната "болница" първо и после да коментираш. Панелка. И в България правим такива, но ги използваме да държим трактори и зърно вътре.
33
0
 
0
 
! Отговори
Мдаа преди 1 месец
Може ли да вляза в мозьчният тръст и ас , обещавам винаги да вьзхвалявам този който плаща
32
2
 
0
 
! Отговори
SOS преди 1 месец
Китай никога няма да измести АМЕРИКА и Запада като цяло. До тук бяха китайците.
31
5
 
0
 
! Отговори
Striker преди 1 месец
Време беше Америка да се събуди. Бяха заспали за 20 години и започнаха да ги догонват. Време е да включи на скорост. Всички бели държави искаме това. Свят без лидер няма. Или жълтите, или Америка. Като част от ЕС, християните и белия свят, предпочитам с две ръце това да е Америка.
30
0
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
А според македонският институт, кси се моли на колене Китай да станат македонска провинция.ПП. Институтът от статията е австралийски и се финансира от правителството.
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Доколкото разбрах от статията института Лоуи е американски и поддържа Байдън.Така че всичко е ясно.
28
4
 
3
 
! Отговори
Да бе! преди 1 месец
Китай е велика сила, но първо ще изгори крепостна Рус, а после комунистически Китай.
27
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 25 Относно строителния им сектор, за две седмици построиха и оборудваха цяла болница.
26
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 1 Индия, казваш, отдавна се отказа от руското оръжие? Явно е размислила, защото преди малко Владимир Путин пристигна в Индия на преговори, в това число и в сферата на отбраната.
25
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Пян_Гъ"но Китай - най-голямата РЕАЛНА икономика" - под " реална" имаш впредвид "балонна" нали? Или май не следиш какво става със строителния им сектор? Софтуерния им е на същото дередже.
24
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Китайв момена движи половината световна икономика. Ако ЕС, Америка, Кандада и малкабритания блокират вноса си от китай и ще минат в небивала рецесия, която 1929м ге им се види детска игра. 80% от производсътвото на ЕС таралясници, машини и съоръжения се купуват от Китай, а Китай изася редкоземни елементи. ако Китай блокира същите и Ще заминат в кереча всички виокотехнологични пазари на САЩ и Европа. Направ умират икономиките и до 4-5 месеца започва 3-та световна.
23
3
 
11
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 1 месец
"Силата на Китай в Азия спада, САЩ са най-мощните в региона" -- Има нещо сбъркано в този свят. Най-големите кредитори на САЩ са Япония и Китай. Хайде, японците са окупирани, но Китай - най-голямата РЕАЛНА икономика - не са. В тези отношения шеф не е кредитополучателят, а КРЕДИТОРЪТ (ЧОВЕКЪТ С ПАРИТЕ!!!). Той пише законите, той вади длъжника от дома му с полиция и ключар... Ама не бе, той въздухарят бил по-силен от човека са парите?!? Как става тая работа и що не се учи в университетите???
22
6
 
16
 
! Отговори
Що"Да"Вида преди 1 месец
Първо Китай има реална економика, не Уол Стрийт и печатница на пари.Второ Индия е обърната изцяло към Русия, не знам САЩ къде са бутат, като никъде не ги искат освен в Украйна и Тайван.
21
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 12 - Откакто има само 200 ядрени бойни глави ОБЩО, като САЩ има 14 подводници, способни да носят до 20 ядрени бойни глави. Според рапортите, плановете на Китай са, да имат поне 1000 до 2030, но реалността в мемомента е, че Китай са прекалено далече и имат прекалнно малко шансове, докато САЩ може да са на 20-30 килметра от бреговете им и няма защитна система, която да спре толкова близък удър.
20
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само в мокрите сънища на един евроатлантик...
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До dakotabg 17 - Обама наприказва много глупсоти. Вторият най-голям "кредитор", на САЩ е Япония, като дългът на САЩ към Япония е с почти съите размери, като този към Китай. Но дългът на САЩ е най-вече на гражданите му. Да, вярваш или не, частни граждани.
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Ха-ха 16 - Китай показва занчи на забавяне на този растеж, освен това в последните години имат порбем - десетилетия на програми, за ограничаване на ръстта на населението, доведоха до застаряващо население с мнго по-ниска разждаемост2018 - 14.65 млн. новородени. 2019 - 11.79 млн. новородени, 2020 - 10.035 новородени.Това е тренд,който се засилва и не се очаква, да се подобри.
17
5
 
10
 
! Отговори
dakotabg преди 1 месец
Някой,да е чувал за американско икономическо чудо?Щ'ото,аз не съм!А някой,да си спомня,как Обама,беше застанал пред парламента и каза,че ако до месец не се вземе кредит,държавата, ще фалира?Китай,е най-големият кредитор на щатите!
16
4
 
5
 
! Отговори
Ха-ха преди 1 месец
Китайската икономика е 2/3 от американската и расте 2 пъти по-бързо. Китайските военни разходи са 1/3 от американските(по съпоставим цени сигурно 1/2) и също растат изпреварващо. Най-вероятно към 2030г САЩ ще бъдат изпреварени по всички показатели.
15
2
 
6
 
! Отговори
. преди 1 месец
Ще имате да вземате!!