Казахстан: Електронните цигари са заплаха за нацията

Делели ги една крачка от истинските наркотици
17 юни 2023 12:05, Елка Василева
19
Казахстан: Електронните цигари са заплаха за нацията
Снимка: архив, БГНЕС

Използването на електронни цигари и устройства за вейпинг в Казахстан е напаст, която застрашава здравето на нацията, заяви президентът на републиката Касъм-Жомарт Токаев в град Туркестан, предаде ТАСС.

"Трябва да изкореним производството и разпространението на наркотични вещества. В противен случай бъдещето на страната ни е неясно. Аз съм много загрижен по този въпрос. Синтетичните наркотици станаха широко разпространени в нашата страна. Престъпните групи активно въвличат младите хора в тази престъпна дейност. Така наречените вейпове и различните видове електронни цигари се превърнаха в още един бич, застрашаващ здравето на нацията. За съжаление, употребата им се превърна в мода сред тийнейджърите. За това допринасят широката им достъпност и агресивната реклама за тяхната предполагаема безвредност", каза той.

Според държавния глава на Казахстан в действителност младите хора се излагат на сериозна опасност, защото "вейпингът е вреден сам по себе си и го дели една крачка от истинските наркотици. "Трябва да предприемем спешни системни мерки за борба с това опасно явление, само забраните няма да помогнат. Полицията трябва да бъде по-ефективна в тази област. Ще държа този въпрос под специален контрол", заяви Токаев.

Президентът заяви, че в близките дни правителството ще приеме документ, който да регламентира борбата с наркотиците.
(БТА, Пламен Йотински)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
2
 
! Отговори
До Дони преди 10 месеца
Хахахахахахахахахаххахахаха
17
1
 
2
 
! Отговори
21см преди 10 месеца
До 19см: съгласен с теб - да връщат пушенето в заведенията и самолетите.
16
1
 
3
 
! Отговори
19см преди 10 месеца
Вейповете - да, вредни са колкото цигарите и тези на IQOS, по различен начин.Повече са вредни за гърлото, а и пак имат никотин и други неизвестни химикали.Ама и храната има стотици вредни неща.Двуногата *** няма ли нещо във главата, никой не може а му помогне.Да преведа, никой не ти е виновен, че ядеш буклуци и че пушиш.
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Става дума за наргилета. къде ви е преводачът?
14
3
 
7
 
! Отговори
Елементарно Уотсън преди 10 месеца
А обикновените цигари не са наркотик? Явно цигарената мафия има пръст в цялата работа...
13
6
 
6
 
! Отговори
aa1820 преди 10 месеца
В Саудитска Арабия буквално ти махат главата за наркотици. И по-добре така да е, отколкото да ни газят на пешеходни пътеки надрусани мафиотски 18годишни синчета, които после де отървават най-много с удловна присъда срещу оричинени убийство
12
6
 
6
 
! Отговори
Дони преди 10 месеца
До Светозар Сладypче мамино... Няма как да знаеш, кой откъде пише и по какви подбуди! Русо, пък, ич не съм, камо ли да ми капе носа :) Да ти кажа само в мokpuте ти сънища Казахстан е едно лошо място... Напротив, имат стабилен разтеж, ежегодно инветиторите от цял свят се изсипват там (Китай, САЩ, ЕС, Иран и тн). Опитай се по-грамотно сл. път! ;)
11
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Резултат от " демокрацията", която си има доста отрицателни страни, както и диктатурата. Няма идеален строй. Никъде на земята. Но всички славословят " демокрацията" без да посочват лошите й страни. Щото демокрацията за богатите е различна от демокрацията за народите.
10
3
 
7
 
! Отговори
ПОВЕЧЕ преди 10 месеца
....ИНФОРМАЦИЯ ЗА МЛАДИТЕ. ЗАЩОТО СА НАИСТИНА ВРЕДНИ.
9
6
 
5
 
! Отговори
Светозар преди 10 месеца
До ДониВърви там, де. Що стоиш в презряната Европа ? И без това си русоффилистик, точно в Азия, ти е мястото.
8
4
 
6
 
! Отговори
Пуф Паф преди 10 месеца
В западния свят рекламите на цигари са забранени, но не и на "устройства за нагряване на тютюн", за които Филип Морис лобира и се оказват едва ли не полезни. Вейповете са made in China и по тази причина някак не се говори за тях. Освен че един умрял, докато вейпвал смес от 15 наркотика и затова моля ти се били по-вредни от "устройствата за нагряване".
7
8
 
8
 
! Отговори
Дони преди 10 месеца
Тази държава и народът и ежедневно ми се издигат в очите...
6
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
тия почнаха да си пафкат в рейса
5
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Сериозно?
4
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Трябват закони за ТЪРГОВИЯТА с наркотици. Ще ти се разсърди някой шаман на ефедра и мухоморки.
3
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Храна, въздух, медии - всичко е отрова, убиваща бавно тялото и психиката на хората. Непушач съм, но да нарочваш едно, а да си затваряш очите за друго е чиста проба лицемерие.
2
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Много е просто, закон за под 18 години да не могат да ги купуват, бухаш зверски глоби на тия дето им продават и готово!!
1
4
 
3
 
! Отговори
пришълецът преди 10 месеца
Ще ви правят ли баби или се отказаха?:)))