На път към еврозоната - да сменяме ли левовете в евро?

Икономистът Петър Ганев съветва да не бързаме
9 яну 2024 12:27, Петър Бойчев
61
На път към еврозоната - да сменяме ли левовете в евро?
Снимка: БГНЕС

Не бързайте да обменяте лева с евро. Това съветва икономистът Петър Ганев. В предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" старши изследователят в Институт за пазарна икономика каза:

"Предстои конвергентния доклад от Европейската централна банка, той ще излезе може би юни-юли месец. Той ще каже как сме с критериите, особено критерия за инфлацията, дали успяваме да го изпълним. И след средата на годината, след ротацията, ще имаме яснота за еврозоната дали ще се случи на 1 януари 2025 г. Докато не излезе доклада на ЕЦБ няма да имаме дефинитивен отговор на този въпрос.

Всички се фокусират в инфлацията, не мисля, че това ще е големият проблем. Един от проблемите е какво ще правят възрастните хора, които имат събрани някакви пари в дома си за 20-30 и повече години. Те по някакъв начин ще трябва да ги обменят в един момент. Това са социални рискове, породени от структурни проблеми от бедност. Възрастни хора - самотно живеещи, а че цените ще се удвоят и хората ще изгубят спестяванията си - това са просто митове".

Според Ганев не би трябвало да има риск при превалутирането между лев и евро: "Тук е въпрос на лихва, която дава банката, условия и т.н. Валутният борд го гарантира, знаем какъв ще е курсът при влизане в еврозоната. От тук нататък, ако имате депозити и кредити в други валути, вече всеки си носи пълния валутен риск. По принцип никога не трябва да забравяме, че във финансовата сфера риск има. Има доста висок риск да ни вдигнат лихвата по ипотечния кредит".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 10 абе: на такива копейки като теб колко пъти да повторят по медиите че този референдум е незаконен след приет факт от фалита на лева и влизането във валутен борд. Какво не можеш да разбереш? Имаш ли завършен 4ти клас? Или просто си син на шумкари престъпници?
55
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Англосаксите глупави ли са, хързулнаха ЕС да е зелен и заледен, не случайно излязаха от ЕС. Ще се правят на много зелени, но до време. Те знаят от къде духа вятъра, няма да дадат никой да ги управлява, Англия винаги ще е Англия..:))
54
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Образованите хора си подавайте масово оставките от българските работодатели, че да фалират или да си вземат ромчета и ходете по чужди работодатели, аман от батки напукани със силиконки да мислят че хората са роби какво ви харесва на тази мафиотска държава?
53
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Сам си коментира глупостите!
52
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Безмислена статия. Кого го интересува това?
51
2
 
5
 
! Отговори
Владо преди 3 месеца
До 49 - програмистите във вас ли дойдоха да си откраднат парите, че било за твоя сметка? :Д Поредния мрънкач, дето си мисли, че някой му е длъжен. На теб никой нищо не може да ти вземе, защото нищо не си изкарал през живота, доходите са ти на черно и живееш в наследена от баба ти панелка :Д Но ИТ-тата дошли да печелят за негова сметка :Д :Д
50
4
 
8
 
! Отговори
Владо преди 3 месеца
До 48 - защото нашата национална идентичност е супер важна за запазване. Народ от мързеливци, които обвиняват за всичко другите и искат някой да им дава цял живот, а те да си клатят краката и да псуват политиците. Нищо не постигнали сами, но иначе горди с предците им от преди 100 години. Смешна работа сме.
49
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Копейки, вие пък кво пак виете за еврото? Нали се държите за рублата? Аве, а нали колхозниците щеха да махат и долара и краварите да фалират? Или путанака сега стиска палци Тръмпиньо да спечели изборите и да спре войната и не му е до това?
48
9
 
9
 
! Отговори
ИТтата обраха народа преди 3 месеца
Програмист взема средно 7хил лева и има над 2 апартамента. И то за наша сметка. От еврото полза имат само програмистите защото им плащат от чужбина в евро и няма плащат такса за превалутиране. Останалите ще обеднеем ,а програмистите ще продължават да тъпчат джобовете.
47
7
 
10
 
! Отговори
SS преди 3 месеца
Все повече,и повече губим нац.си индентичностЕвроатлантиците ще ни обезличат. Но помнете един ден ще има Народен съд.
46
5
 
10
 
! Отговори
Бси преди 3 месеца
Хората излизат Ний ще влизаме.
45
4
 
11
 
! Отговори
Хаха ха преди 3 месеца
Се се чудя тая льжа с еврозоната не се ли истърка вече за 30 гВръзва ли се още няклй на тоя стар лаф
44
4
 
6
 
! Отговори
Владо преди 3 месеца
До 43 - хоп, троп бабини девитини. Хоп и троп не станаха в нито една приела еврото страна. И тук няма да станат тия глупости. Инфлацията ще се вдигне най-много до 0.5 процента, но за същия период българския бизнес ще вземе 3 млрд. допълнително, върху които ще плати и данък. Даже за 1 година ефектите на 0.5 процента инфлация ще се митигират с други ползи. В дългосрочен план сравненията са излишни.
43
4
 
6
 
! Отговори
нафърфорий преди 3 месеца
На фотото - типичен "Меринджей" дет не мой на две м///гарета сламата да раздели ...
42
8
 
3
 
! Отговори
Хаха ха преди 3 месеца
Каква еврозона австрия ни отрязаКакво евро кви 5 лв дайте по сериозно - ние влизаме в еврозоната вече 30 г
41
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ганев...късай си експертската диплома.Пример1кг еди си кво струва 1,99 лв Превалотирано е 1.0179....Което автоматично става 1.02И това са малки неща но никой няма да я остави на 1.02 щото винаги отиваме на девятки.И хоп 1.09Като го върнеш в левове 2.13 Ето ти инфлация от 7.5% за едното евро.. и след това къв борд след това няма борд
40
4
 
10
 
! Отговори
до Бай Дрън преди 3 месеца
Абе ние цели Империи катурнахме... Османската, Германската, Съветската, че дет викаш една марка и евро ли шъ рни съ опре, че то ние сме на път и ЕС да катурнем, ве! -))))))
39
14
 
9
 
! Отговори
Владо преди 3 месеца
Стига с тия поляци и унгарци. Унгарците са слуги на *** и една от най-бедните страни в ЕС. Поляците също не са сред най-богатите страни, а и съвсем наскоро избраха про-европейско правителство, така че при тях не се знае, дали скоро няма да кандидатстват за еврозоната. Хора, които "държат" на българския лев, но не знаят защо са същите, които подкрепят Русия и не знаят, защо. Аз знам - защото са бедни, неуспели в живота и следователно недоволни от системата. Такива винаги ще има.
38
9
 
6
 
! Отговори
Бай Дрън преди 3 месеца
По-добре да прескачаме еврото и директно в БРИКС. Това е бъдещето, най-вече нашето.
37
0
 
13
 
! Отговори
маалатъ преди 3 месеца
Ние немаме Народни Представители у Парламентъ, ние си имаме Народни Предатели...