Среднощни опашки и истерия за записване на първолак

Битката между се превърна в "Който превари – той завари"
1 апр 2015 18:09,
15
Среднощни опашки и истерия за записване на първолак
Снимка: Булфото, ахрив

Среднощни опашки и строги критерии създадоха истерия около записването на първолаци. Така започна приема на заявления за първи клас в голяма част от най-желаните училища.

Тази година много от родителите са избрали 1-ви април, въпреки че системата не е централизирана.

Наравно с този за детските гради и ясли, и приемът в първи клас се превърна в битка между родителите. Все повече се прилага на практика израза: "Който превари – той завари".

"Трябва да направим всичко възможно, за да го приемат, каквото е по нашите сили ние ще го направим", каза пред Нова тв Георги Благоев, който тази година окупира 119-то училище още от 2:30 през нощта.

Повечето родители са се спрели на това училище, защото им е близо и заради добрата подготовка в него.

"Тъй като раждаемостта нарасна, децата вече стават много и истерията е повсеместна. От детските градини се премества и в училищата", допълва Георги.

Малко след Георги дошла и Костадинка Симеонова, като е застанала 21-ва на опашка от 40 души.

"Не е нормално за мен. Да се въведе онлайн система и да има някакъв изпит, за да могат да се отсеят децата", казва тя.

Малко след 7 часа среднощното родителско чакане приключи, а приемът на заявления започна. Както в 119-то, така и в много други училища обаче има критерии за прием. Един от най-важните е местоживеенето.

Детето може да получи повече точки, ако живее в района на училището. Масово обаче се правят схеми от родителите и се смяня адреса малко преди да започне записването.

И затова е задължително правило да има уседналост на адреса поне 6 месеца. Повече точки се дават при брат и сестра в същото училище или ако някой от родителите работи в просветната система.

Подадените заявления в 119-то училище са 700. Реално обаче ще бъдат приети 110 първолаци. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Комунизъм преди 9 години
Като запише отрочето в 119то като че ли ще му налее акъл в чутурата. Умното дете е умно навсякъде същото е и с ***.
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пък аз си мислех, че като стане детето на възраст за 1 клас просто отиваш и го записваш в близкото училище. Боже, колко съм била заблудена! Добре, че нямам деца, че направо страх ме хваща. За детските градите някакви истерии, сега и за 1 клас...
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И после Калфин ще ми говори за 3 и 4-детен модел. Че то в България и 1 дете да имаш си е живо приключение! Като се почне от "избора на екип" в родилното и се стигне до кандидатстването в университет или намирането на първа работа, за родителите в България са подготвени изненади на всяка крачка, ей така за да не им е скучно.
7
0
 
4
 
! Отговори
кали преди 9 години
Ето , за пореден път се гаврят с българите !!!
6
2
 
6
 
! Отговори
до 4 преди 9 години
Ха, то ако училищата бяха пълни с ***, нямаше да има *** проблем, а ние щяхме да изнасяме лекции по-света как се прави интеграция на малцинствата.
5
2
 
6
 
! Отговори
кони преди 9 години
Родителите по традиция истерясват! Така беше и по татово време за подаване на документи във вузовете, за частни учители, а сега за набедени добри училища...Материала е...стабилен ��!
4
0
 
19
 
! Отговори
село преди 9 години
Не нараства раждаемодтта а гражданите в кавички
3
1
 
18
 
! Отговори
gaw преди 9 години
Не е нярно, че раждаемостта е нараснала, просто се заформят училища на етническа основа-тези, пред които се спи, ще са пълни с българчета, останалите- с малко българи и основно цитани...Уверявам ви, че пред тях опашки не се извиват...
2
0
 
13
 
! Отговори
нема угодия преди 9 години
нямало деца - сега пък раждаемостта нараснала...българите избягали в чужбина, пък ако се върнат - безработицата нараснала...
1
0
 
8
 
! Отговори
Панталеев преди 9 години
А в 125 В Младост 1 масово се записват деца живеещи в Младост 3