Дуалното обучение – среща на бизнеса с училището

Учебното съдържание е базирано на конкретни работни ситуации
18 фев 2016 13:22, Анисия Иванова
5
Дуалното обучение – среща на бизнеса с училището
Снимка: Bulgaria On Air

Дуалното образование е обучение чрез работа, обясни в Сутрешния блок на телевизия Bulgaria ON AIR Петя Евтимова, ръководител на швейцарски проект за въвеждане на принципите на дуалното обучение в българската образователна система.

Това е ново учебно съдържание, което се изработва по съвсем нов начин, базирано на конкретни работни ситуации. Методологията на преподаването се разработва не от администратори на бюра, а от професионалисти, които имат опит в отделната сфера, обясни тя.

Последните години бизнесът се оплаква, че липсват квалифицирани кадри, в същото време училищата трудно посрещат изискванията на бизнеса. Дуалното образование е един от начините бизнес и училище да си сътрудничат, каза още Евтимова.

Директорът на професионална гимназия по механоелектротехника "Н. Й. Вапцаров" в София Мардирос Зовикян разказа, че техните ученици практикуват във фирми това, което са научили в гимназията и реално добиват професионалния опит. Когато завършат част от тях остават на работа там.

Производствените и учебните практики се провеждат на 100% във фирми от бранша. Много от децата по време на летните ваканции остават да работят по едни два месеца отново в тези фирми, допълни директорът.

"Огромен е недостигът на такъв тип специалисти. Ние се оказваме приемник на 10 гимназии с такава насоченост, които бяха закрити", каза още Зовикян и припомни, че дуалното образование не е ново за България. На същия принцип се е провеждало обучението в техникумите преди време.  

Нели Стоянова, директор на професионалната гимназия по хранително-вкусови технологии "Проф. Георги Павлов", обясни, че тяхната гимназия е включена в швейцарския проект с "Производство на мляко и млечни продукти".

"Имахме сериозни проблеми с тази специалност, защото много трудно намирахме партньори. Този бранш у нас се разработва предимно от частни мандри и е повече затворен семеен бизнес. Чрез проекта се свързахме с големи фирми, което отвориха врати за нашите ученици", каза Стоянова.

В това училище е единствената паралелка от 15 ученици, които се обучават за технолози в млекопреработването, допълни Евтимова. Тя обясни, че при дуалното обучение учениците работят 2-3 дни от седмицата в съответна фирма срещу възнаграждение.

"Сключват се трудови договори, децата трябва да спазват трудовата дисциплина. Те добиват не само практическите умения, но се учат на трудови навици и да работят в колектив", допълни Евтимова.

Освен възнаграждение учениците от професионалната гимназия по хранително-вкусови технологии получават и допълнителна стипендия по швейцарския проект.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR

1877 гледания   |  Още видео


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
дуално обучение-в превод професионално обучение.Еми то и сега съществува, професионалн и гимназии и тн... .Няма работеща икономика за реализация.Това е проблема
3
1
 
3
 
! Отговори
БАБА преди 4 години
ДУАЛНО ОБУ4ЕНИЕ ЛИ---ОХ ГОРКО ИМ НА ДЕЦАТА ША ГИ У4АТ ОЩЕ ОТ МАЛКИ ДА ДУХАТ
2
0
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 4 години
kato stanat oxraniteli i servitiorki tova nqma da im trqbva
1
0
 
3
 
! Отговори
Hti преди 4 години
Za kakvo im e?!
Kato na bg jurnalisti - za kakvo im e Office 2013, Office 365 , Word, Excel...?!
Da ste vijdali tehni umenia da upotrebiavat instrumenti ot tesi programi?!
Presslujbata na MS na RBG redovno hvarlia tekst v forma turluguvech ili mishmash...:-):-):-)