МОН сменя формата на матурата – без стрес!

Верните отговори са изтекли от ученик, убеден е Диян Стаматов
Обновена: 19 май 2016 10:00 | 19 май 2016 10:00,
12
МОН сменя формата на матурата – без стрес!
Снимка: архив БТА

МОН променя формата на матурите и организацията им от септември, съобщи в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR зам.-министъра на образованието Диян Стаматов.

По всяка вероятност "драконовите" мерки от провелите се вчера зрелостни изпити ще бъдат смекчени през септември, тъй като предизвикали стресови състояния у учениците, поясни Стаматов.

Той подчерта, че засилените мерки за контрол над зрелостниците са необходими, за да се гарантира качеството на проверката на знанията на самия изпит: "Именно поради тази причина е този ред и организация, която сме създали", поясни той.

"Необходимо е време. Още от септември ще има друг формат на организацията и изпита. Това ще са три модула, в които учениците няма да имат възможност да напускат изпитните зали. Според мен това е най-почтения и достоен начин", поясни Стаматов.

Тази година провинилите се преписвачи са 36, като работите им са били анулирани. За пръв път беше въведено централизирано видео наблюдение, с цел да бъдат установявани по-лесно нарушителите.

В организацията на изпита бяха въведени и родители, които доброволно се включиха в помощ на квесторите, които наблюдаваха учениците по време на матурата.

Още по темата

"Според мен контролът е повлиял изключително силно, защото в предходните години опитите също бяха значими, но нямаше възможност за доказване. Анулираните работи през тази година показват, че са много дисциплинирани, както квесторите, така и учениците. В повечето случаи това са изземване на мобилни телефони или технически устройства, а 12% от анулираните работи са преписвания по класическия начин", каза Стаматов.

Що се отнася до купуването на матури, министърът увери, че източниците, които търгуват с отговорите на теста във Facebook, не са свързани с МОН, а сигналите за тези нарушения са били подадени към прокуратурата.

Възможно е информаторът, продал отговорите на матурата, да е ученик, коментира той пред Нова тв. По думите му вероятно ученикът се е прибрал вкъщи след изпита и е изпратил отговорите.

Коментарът на Стаматов идва, след като екипи на различни медии успяха да си купят срещу скромната сума от 40 лв. верните отговори на матурите.

Сравнение с получените отговори и тези, публикувани на сайта на МОН, показва, че инвестицията си струва - отговорите са еднакви. Въпреки че верните отговори са получени малко след 10 ч., Стаматов е убеден: в 9:01 ч. ученикът информатор е могъл да излезе от изпитната зала. Така за час и една минута, ако приемем, че е получил теста веднага, ученикът е решил 40 въпроса от матурата и е написал аргумент на 41-ви въпрос по "Гераците" за общо 60 минути. След това, запомнил верните отговори и ги издиктувал на журналистите.

"32 букви от отговорите могат спокойно да бъдат изписани на дланта на всяка ръка", аргументира се Стаматов.

Въпреки убедителния си аргумент Стаматов допусна, че отговорите може да са изтекли от някой учител, като изтъкна, че ако случаят е такъв, може много лесно да се установи кой е. И допълни: сигналите на медиите за купени матури са сложили петно върху организацията на целия изпит!

Относно обещанието на министерството, че отговорите ще бъдат разбъркани, и факта, че в същото време в сайта на МОН беше публикуван само един вариант, Стаматов заяви: "Навлизаме в технология, която не бива да дискутираме в момента". 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Гербераст преди 7 години
Вечна слава на министър Кунева!
10
0
 
6
 
! Отговори
Човек преди 7 години
Разбихте цялата образователна система! Навремето всички ученици учеха от едни и същи учебници, а нивото на обучение зависеше изцяло от желанието за учене и уменията на преподавателите. Сега директорите и "учителите" са бизнесмени - всяко училище си избира учебниците и се получават комисионни, директорите са мениджъри и правят каквото си искат с бюджета, никой не им търси отговорност... Родители и учители постоянно си прехвърлят топката по отношение некадърността на децата... Това днес е България
9
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Отговорите идват директно от МОН! Няма как да твърдят, че въпросите ще се генерират малко преди изпита и 2ч по-късно да имаме отговорите... Значи тези с фалшивите профили пият от извора - МОН! Сигурно министъра не ги разпространява лично, но тя за това е там - да контролира подчинените си! Защо пускат новини само за градовете? Ами районите с малцинствата? Дали им помага някой на тях? Пълен цирк е всичко!
8
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Учениците пишат по сапунката Гераците
7
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Предлагам матурата да отпадне и парите предвидени за матурата министерството да дарява на социалнослаби ученици, които нямат пари за бал.
6
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Застъпник, член на избирателна комисия и зрелостник се превърнаха в синоними на думата залжник
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Учениците да не са заложници, че няма да имат право да напускат залата. "Необходимо е време. Още от септември ще има друг формат на организацията и изпита. Това ще са три модула, в които учениците няма да имат възможност да напускат изпитните зали. Според мен това е най-почтения и достоен начин
4
0
 
8
 
! Отговори
Gun преди 7 години
Преди 20г. нямаше телефони и не бяхме стресирани учиш взимаш с 3 4 5 или 6 който колкото е чел айде чао ;)
3
1
 
8
 
! Отговори
gost преди 7 години
Като почне от тях та свършим със сбърканите ни институции които место да опростяват ослoжняват но затова е виновна цялата система дами и господа там горе земете помислете за тоя някога когато нямаше тия сложнотии се живееше по добре ама нали сме на всяко гърне мерудия баи ганио в европа и ние в европа не сме дорасли за тия сложнотии от това не печели обикновен човек печелят само горе за наша сметка живи и здрави и дано го разберете писна ни от ***
2
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изпитите чрез тестове са причината за слабото обучение на учениците. Въведена в щатите, виждаме какви ръбове излизат там.Но ако изпитът беше във формата на преразказ и анализ, как щяха да изтекат отговорите?
1
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Очакваме оставки от Кунева, вместо да мисли как да вдигне нивото на образованиет.о Тръгнала да следи и като знае просветното и министерство на какво е научило децата как няма да ги следи оставка некадърнице.