Поничка, пудинг... пълни! Родители срещу джънк фуд-а в училище

Изпреварваме Европа в наредбите за хранене, проблем е прилагането им
16 яну 2018 15:10, Анисия Иванова
33

Родители излизат с петиция за промяна на менюто в детските учебни заведения. Искат и обществен дебат по темата, за да изяснят с какво трябва да се хранят децата в училищата и детските градини.

"Ставам свидетел на едно наистина нездравословно хранене сред децата в училище. Подрастващите са все по-затлъстели. Не търся вина, но искам да съберем специалисти по хранене, които да определят дневната доза полезни храни, които трябва да се приемат от учениците. В противен случай залагаме здравна бомба за децата си", сподели нутриционистът и инициатор на петицията Яна Данаилова.

В студиото на "България сутрин" националният консултант по хранене и диетика професор Стефка Петкова посочи, че по отношение на наредбите за хранене изпреварваме Европа, но прилагането им ни куца.

"Родителите трябва да са активни, ако искаме храненето на децата да се промени. Всяка една такава стъпка води към подобряване на положението. Прилагането на наредбите е въпрос на финансиране и ефективност на системите за контрол. Тези положителни промени доведоха до задържане на затлъстяването. Макар и не чак толкова ефективно, нещата вървят в правилната посока", поясни тя пред Bulgaria ON AIR.

Според Данаилова практиката децата да си носят храна от вкъщи не е решение на проблема, тъй като тези продукти може да са заразени и да застрашат цялото образователно детско заведение. Също така, в повечето случаи храната е сготвена от предния ден и се носи в пластмасови кутии, което е противопоказно, допълни нутриционистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
2
 
! Отговори
еврипеец преди 6 години
С това джънгфуд избихте рибата,а с нутрициониста/тоя сигурно е евреин/ я закопахте в тигана!Евалла,голяма работа сте!Направо черна завист ме загриза!
31
1
 
2
 
! Отговори
Аз преди 6 години
До АнонименАми като се тъпчат със чипс,снакс,мазни мекици от лавката?Естествено че ще са дебели с предразположеност към високо кръвно и лош холестерол.По мое време нямаше такива закуски в училищната лавка и бяхме слабички.Имахме по 3 часа физическо.Сега са дебели и мързеливи свинчета.Даже не им се затичва.
30
0
 
1
 
! Отговори
Петърчо преди 6 години
До Стеф (21) Ако не си запознат с нещо не се прави на експерт. Мога със сигурност да ти кажа че много българи и гърци отиват в Македония да пазаруват и това че ти не знаеш нищо по въпроса не означава че това не е така. Крива Паланка, Кочани, Делчево, Берово, Струмица, Гевгелия, Битоля, Прилеп. Все градове където а дойде Петък или Събота и от далеч можеш да чуеш някой да говори на български или гръцки и да мъкне със себе си торби пълни с това което е решил да изкупи този път ей така по евтино.
29
0
 
2
 
! Отговори
Lan преди 6 години
10,натуралните мазнини (в това число и животинските) участват в синтерза на витамините от Б-групата. Грешка е да не се дават на деца! Изобщо всичко, което е изкуствено е вредно, включително и ограничаването на основна група храни (каквато са мазнините). В тази връзка и даването на тежки непреработени храни също е вредно за стомасите - просто твърде дълго човекът е ял термично обработена храна. Единственият въпрос би трябвало да е - "Колко химия има в тази храна!"
28
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наемете си редактори - заглавията ви стават все по-потресаващи всеки ден! Какво е това "Поничка, пудинг...пълни!" С какво са пълни?
27
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 19Виждал съм лелка да си тръгва с над 20 кюфтета!Да се чудиш кво ги правят!?
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом няма здравословни храни, предлагам децата да обядват с парче сланина и шкембе чорба, за закуска дюнер, за вечеря пица.
25
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
'нутриционистът и инициатор на петицията', що е това? Имаше ли някой хиромант да извикате да се изкаже...
24
0
 
3
 
! Отговори
hhh преди 6 години
До Стеф: Ами отиди да видиш какво месо ядат те и какво ние. И като разберат в магазина, че си от България и им става ясно защо са пълните торби. Може да са всякакви, но ядат по-качествена храна от нас.
23
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Глупости в стил бг мама.
22
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма такова нещо като здравословни храни - това е просто бизнес, от който тези диетолози, нутриционисти и други шамани измъкват луди пари от *** ***.
21
2
 
2
 
! Отговори
Стеф преди 6 години
До hhhМакедонците ни се били подигравали...това в коя вселена ?
20
3
 
26
 
! Отговори
hhh преди 6 години
Пак глупости! И домашната храна как ще ви помогне като сте я сготвили с *** от магазина? Първо там регулирайте какво се продава, а не сърби и македонци да ни се смеят, че им изкупуваме като луди месарските магазини. А и доколкото си спомням, като бях ученик всеки ден целия клас ядяхме банички, понички, рогчета и тем подобни теста, но дебели почти нямаше. И родителите да спрат да мислят с какъв вид лимец да натъпчат детето, а да го накарат да потича на стадиона, а не по телефона да не пречи
19
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Почти няма дете, което редовно посещава ДГ да е пълно. Причината е елементарна. Държат ги гладни и жадни. Няма как да напълнее с по една филийка тънко намазан пастет или крема на ден. За сметка но това персонала в ДГ идват на работа с ръцете в джобовете и си тръгват с пълни дисаги.
18
0
 
17
 
! Отговори
родител преди 6 години
И кой ще ми забрани да приготвяме храна от вкъщи на децата? Как пак не, пластмасовите кутии сега били проблема, търсят се проблеми там където не съществуват. Да се обърне внимание на закуските и там подобните безплатни неща, които се дават в училищата ( развалени плодове , опаковани в найлончета нещица със съмнителен произход и т.н.)
17
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За 1 лев какво да им предложат на децата риба тон ли или акулско ?
16
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако някой е затлъстял то причинате е че не е достатъчно физически активен, разбира се генетичната предразположеност също е много сериозен фактор. Тези "експерти" които са се изходили по темата, очевидно се опитват да зомбират общество, а целта е повече от ясна, цитирам "въпрос на финансиране и ефективност на системите за контрол" или иначе казано, вие ми дайте едни пари, а аз контролирано ще насоча в правилната посока.
15
1
 
28
 
! Отговори
Деси преди 6 години
"Според Данаилова практиката децата да си носят храна от вкъщи не е решение на проблема, тъй като тези продукти може да са заразени и да застрашат цялото образователно детско заведение"Страшна мърдост е измъдрила тая "спецка". За натровени от столова храна сме чували. Но от домашна храна, само притежателят й може да пострада. А и на сандвича нищо няма да му стане за няколко часа от направата до изяждането.
14
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много писна тази простотия със здравословното хранене, някои хора съвсем се вманиячиха и минаха всякакви граници на нормално поведение. Яжте си каквото искате, хранете децата си с каквото си искате, обаче стига сте ми навирали в лице маниите си! Ако си мислите, че като пасете треволяци, ще станете безсмъртни сте в много тежко заблуждение.
13
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Домашната храна е решение, ако родителите се стараят да приготвят здравословна и качествена храна.