Алтернативни обучения в българската реалност. Възможно ли е?

Показва кинофестивалът "(не)Възможното образование"
15 фев 2018 13:35, Петя Славова
8
Алтернативни обучения в българската реалност. Възможно ли е?
Снимка: Общност за демократично образование

Във водещи алтернативни методи на обучение ще ни потопи първият кинофестивал за образование "(не)Възможното образование", който стартира на 16 февруари в Център за култура и дебат "Червената къща".

Покрай отделните филми ще се запознаем с валдорфска педагогика, демократично образование и системата на Монтесори. След прожекциите  по всяка тема специалисти ще споделят своя опит и ще покажат как прилагат тези иновативни подходи на учене и преподаване в контекста на българската реалност.

Друг акцент от програмата е демонстрация на "Играта за световен мир", създадена от американския учител Джон Хънтър през 1978 г. Играта предизвиква учениците да намират решения на глобални проблеми като химически замърсявания, природни бедствия и глад по мирен начин, изследвайки връзките на световната общност през призмата на икономически, социални и екологични кризи.

Още по темата

Участниците в играта се научават да живеят и творят в условия на несигурност, като това мобилизира критичното и креативно мислене и ги предизвиква да работят в екип, за да стигнат до печеливши решения.

През почивните дни може да видим "Валдорф на 100" на 17 февруари от 11.00 часа, който е за обучението, създадено от Рудолф Щайнер, известен като основател на "науката за душата" антропософия.

Първото училище Валдорф отваря врати през 1919 г. в Щутгарт, Германия, за деца от всички прослойки на обществото, което е революционно за времето си. Днес Валдорфските училища са бързоразрастващо се международно движение с повече от 1 100 училища и 2 000 детски градини в над 70 страни по целия свят.

Филмът е посветен на 100-годишнината от основаването на първото Валдорфско училище. Интервюирани са деца, родители, преподаватели и експерти от Китай, Аржентина, Индия, Косово, Израел, Кения и др., според които Валдорфската педагогика отговаря на днешната нужда от повече хуманност в образованието, адаптивност към местната култура и внимание към уникалното във всяко дете.

Дискусия и практическа работилница след филма с валдорфски педагози. Необходима е предварителна регистрация на www.odo.bg.

От 15.00 часа е "Монтесори Педагогика". Създаден от Мария Монтесори през първите години на 19 век, този вид педагогика е доказал своите резултати в цял свят. Филмът разказва за личността на д-р Монтесори, същността на нейния метод и предизвикателствата, пред които се изправя едно английско държавно училище в желанието си да практикува този вид педагогика, опитвайки се същевременно да отговори на държавните образователни изисквания.

Дискусия и практическа работилница след филма на тема "Възможности за въвеждане на Монтесори в държавно финансираните учебни заведения в България". Също е необходимо да има предварителна регистрация.

На 18 декември програмата продължава от 11.00 часа с "Училища на доверието". Кристоф Шуман, баща и учител, търси отговор на въпроса дали има училища, в които децата обичат да учат и се чувстват щастливи. Посещава пет държави на три континента и резултатът е задълбочен поглед към училища в Германия, Израел и Пуерто Рико, практикуващи демократично образование. Преживяванията на учениците, родителите и преподавателите се анализират от известни психолози и невролози като Йеспер Юл, Питър Грей и Джерард Хютер.
 


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
И.Б. преди 1 година
Днес това са частни училища. При основаването на първото в Щутгарт Валдорфшуле ученици са били децата на работниците във фабриката "Валдорф". С новата педагогика се е целяло да се приобщят децата им към знанията на привилегированите деца на висшата класа, защото родителите не са имали време да учат с тях, за да догонват другите. Не се предвиждат оценки, защото децата мислят, че са лоши като хора, ако имат ниски оценки. Междувременно това струва пари и стана елитарно.
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заради това джендърство,хората вече ще се страхуват да заведат децата си и на куклен театър или културно мероприятие.
6
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много трябва да внимават родителите с тези "алтернативни" обучения на децата им... Такава беля могат да си вземат, че им е бедна фантазията...
5
0
 
4
 
! Отговори
.... преди 1 година
То не бяха,учебници,книжки,филмчета...и кофичка с кисело мляко да отвориш и от там ще излезе НПО,да не си родител в тва време...требва да се информираш на макс ежеминутно.
4
2
 
3
 
! Отговори
ivailo преди 1 година
И какво бе лукави ж.у.р.на.ля , сега пробутвате лъжеучението на някакъв умопоб.ъркан Щайнер ли ?
3
0
 
5
 
! Отговори
джендър-едюкейшън преди 1 година
Сложете тази статия до тази за 10 годишното наклепано джендърче. Стига простотии
2
5
 
2
 
! Отговори
И.Б. преди 1 година
Ето истинският превод на думата "антропософия":
"Антропос" означава "човек" на гръцки, а "софия" - "мъдрост", пак от гръцки, както е и името на столицата ни. Антропософия значи "мъдростта за човека".
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аман от джендърската пропаганда!!!!!!!