Директор: Нормално е, всяка година не достигат учители!

Училището е слабо отворено за иновации, смята Диян Стаматов
Обновена: 1 апр 2021 08:50 | 27 авг 2018 21:08, Екип на Bloomberg
22

В началото на всяка учебна година винаги се усеща един стабилен недостиг на учителски кадри. Нормално е различни учители да търсят нови работни места, а вътрешната миграция в страната си продължава. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Диян Стаматов, директор на 119 СУ "Акад. Михаил Арнаудов" в София и бивш заместник-министър на образованието.

Според него пенсионирането на учителите също проличава в началото на новата учебна година, а надеждите са на мястото на пенсионираните да постъпят по-интересни и квалифицирани млади учители.

По думите на Стаматов иновативните методи и подходи в образованието все още влизат плахо в българското училище, те срещат и вътрешна съпротива от страна на учителите.

При ръст от 20% на учителските заплати от 1 януари 2019 година, един млад учител ще стартира от 920 лева основна заплата, каза гостът. Заплатата на учителите със стаж ще се формира с увеличението около 1200-1300 лева, посочи директорът. Учителската професия е една от най-ясните и стабилни по отношение на заплащането.

Увеличаването на заплатите за втори път е сериозна гаранция за подкрепа на учителите, а един важен допълнителен лост, необходим за възстановяването на учителя и за подготовката му за следващата учебна година, е отпускът, каза още гостът.

В Европа, по неговите думи, има много добри образователни системи, с които трябва да се запознае българският учител. В тази връзка той съобщи, че програмата "Еразъм +" е  повишила с 30% възможностите за кандидатстване на учителите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Директорката на 140 училище се ояде с много парички ,отпускани заради характера на учениците там ,но на учителите които се мъчат с тях подхвърля трохи и всичко прибира тя !Прави ли се финансова проверка на такива училища?
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
непедагогическия персонал,да показва его , като я унижава, като много добре знае , че води *** клас , с който се работи изключително трудно и никой го не иска от старите учители! Всеки ден е на работа от 700 до 19 00 , защо въпросната "началничка не отчита това , че работи по 10 часа без . да й заплаща ? Събота и неделя пак е на работа с извън училищна дейност ! Затова младите ще бягат и +няма да има учители "!
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не съм в тази професия , но дъщеря ми е учител и класен на 9 клас в едно крайно квартално училище в София !Млади учители има , но не могат да работят ,защото старите са окупирали най- добрите класове и училища и не се пенсионират ! Директорката на въпросното у-ще се обградила с нейни хора , а другите ги тормози и натоварва с работа извън работно време и не я заплаща !Вчера дъщеря ми имаше учебен час от 11 часа Веднага беше привикана от феодалката да я мъмри в присъствие на нейни приятелки от
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
учител с висше образование получава по-малко от сервитьорка със средно образование, това е България,елементарна държава, тъпa държава, просташка.
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо във всяка медия лансират това лице? Защото е герберски възпитаник ли?
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази година само закриват 245 паралелки в страната, тъй като няма деца, а учителите пак не стигат! Хайде стига вече - щом намаляват децата - да намалява и броя на учителите!
16
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лъжа е,че има недостиг на учители.Един приятел кандидатства за учител и навсякъде имало по 10 кандидати за едно място.Освен това се назначават пенсионери,които са удобни на директорите.И за младите няма работа.
15
1
 
0
 
! Отговори
Димитър преди 5 години
Това, че не достигат учители, е видно и пт заглавието.
14
5
 
3
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 5 години
До ПарадоксиПарадокси да не пише глупости. Няма понятие от образователната система у нас. Да беше посетил някой директор на училище, за да види каква строга и пълна отчетност ЗА ВСИЧКО се води. За автора на интервюто е валидното, че "всеки съди по себе си". То така и учителите мислеха, че имат министър, а то се оказа МАЙМУН-ШЕБЕК-ГЕЙ.
13
2
 
16
 
! Отговори
До Наблюдател преди 5 години
Ако наистина недостиг на учители има само в училищата с ромчета, ще пратим там етнолозите и социолозите от БАН, които се скъсаха да убеждават света колко е добричко, надеждно и перспективно това малцинство и колко криви сме ние и нашата държава, дето не се отнасяме към него подобаващо.Много усърдно ръсят тези твърдения, за да си осигурят финансиране на проекти с парички от НПО-та. Преди още да е започнала работата по подобни проекти, се знае какви трябва да са изводите, та да им кажат "Браво!"
12
2
 
13
 
! Отговори
Закриваме БАН и: преди 5 години
Като се редуцира броят на университетите ни до разумно число и в тях бъдат назначени с постоянни трудови договори тарикатите от БАН, които и без това четат лекции там, все ще останат известно количество висшисти от БАН, които няма да успеят да се уредят за преподаватели във ВУЗ.Точно тези - артисалите, ще ги назначим на свободните учителски места.Няма да са недоволни от парите, защото заплатите им ще са по-високи от сегашните в БАН.Ще ги е яд само за това, че ще трябва да работят.Сега си дремят
11
4
 
14
 
! Отговори
Нищо ново преди 5 години
Кой да е учител, след като тази професия си остана неблагодарна- ниско заплащане, няма закон, който да защитава учителите! Не съм в тази сфера на работа, но и нямам никакво желание!
10
1
 
19
 
! Отговори
Нормално преди 5 години
Нормално е човека да не е в час. Все пак е бивш министър. Нормално ли е средната възраст на учителите да е 55 години. Питай ме защо на 55 години не им се занимава с иновации ще ти кажа, защото в къщи гледат внуците и нямат време да учат нови неща, а докато преподават няма как да учат. А имат и програма спусната от горе. Ако иновират ги бият през ръцете че не спазват програмата.... А да те уволнят на 55 си е риск нали. Но какво да кажем, човека просто е бил министър и не е съвсем запознат,
9
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Парадокси - точен коментар , заради директори като този"тълкувач" на проблемите в образованието можещи и знаещи учители заминаха да мият чинии в чужбина - тук бяха "васали" на тип като този нагаждач,несменяем от години ,уж много кадърен , а образованието ни тъпче на едно място , защото наистина директорите са несменяеми и се грижат как да се подмажат на всяка власт ,та да останат пак на постовете си
8
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 7Оня дето го пратиха на държавни разноски в Кеймбридж и повече не се чу нищо за него щял да се връща учител. Ама друг път.
7
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия,ромчетата ,дето изучихте за 30 години, не станаха ли някой от тях учители,та да попълнят недостига?
6
2
 
31
 
! Отговори
Парадокси преди 5 години
Най-големите феодали са директорите на училища ! Системата е сбъркана те са несменяеми и безкрайно корумпирани ! Дали ще чуя има недостиг на училищни директори ? Дано го доживея , много неща доживях , главата ми побеля !
5
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каква 2050 г.? То след 5 г. няма да има хора, които да работят.
4
1
 
12
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Недостига на учители е само за училищната със скандинавци!
3
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бруто, нето не се казва.Най-вероятно бруто.