Директор: Нормално е, всяка година недостигат учители!

Училището е слабо отворено за иновации, смята Диян Стаматов
Обновена: 27 авг 2018 21:42 | 27 авг 2018 21:08, Екип на Bloomberg
22

3931 гледания   |  Още видео

В началото на всяка учебна година винаги се усеща един стабилен недостиг на учителски кадри. Нормално е различни учители да търсят нови работни места, а вътрешната миграция в страната си продължава. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Диян Стаматов, директор на 119 СУ "Акад. Михаил Арнаудов" в София и бивш заместник-министър на образованието.

Според него пенсионирането на учителите също проличава в началото на новата учебна година, а надеждите са на мястото на пенсионираните да постъпят по-интересни и квалифицирани млади учители.

По думите на Стаматов иновативните методи и подходи в образованието все още влизат плахо в българското училище, те срещат и вътрешна съпротива от страна на учителите.

При ръст от 20% на учителските заплати от 1 януари 2019 година, един млад учител ще стартира от 920 лева основна заплата, каза гостът. Заплатата на учителите със стаж ще се формира с увеличението около 1200-1300 лева, посочи директорът. Учителската професия е една от най-ясните и стабилни по отношение на заплащането.

Увеличаването на заплатите за втори път е сериозна гаранция за подкрепа на учителите, а един важен допълнителен лост, необходим за възстановяването на учителя и за подготовката му за следващата учебна година, е отпускът, каза още гостът.

В Европа, по неговите думи, има много добри образователни системи, с които трябва да се запознае българският учител. В тази връзка той съобщи, че програмата "Еразъм +" е  повишила с 30% възможностите за кандидатстване на учителите.


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
учител с висше образование получава по-малко от сервитьорка със средно образование, това е България,елементарна държава, тъпa държава, просташка.
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Защо във всяка медия лансират това лице? Защото е герберски възпитаник ли?
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тази година само закриват 245 паралелки в страната, тъй като няма деца, а учителите пак не стигат! Хайде стига вече - щом намаляват децата - да намалява и броя на учителите!
16
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Лъжа е,че има недостиг на учители.Един приятел кандидатства за учител и навсякъде имало по 10 кандидати за едно място.Освен това се назначават пенсионери,които са удобни на директорите.И за младите няма работа.
15
1
 
0
 
! Отговори
Димитър преди 5 месеца
Това, че не достигат учители, е видно и пт заглавието.
14
5
 
3
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 5 месеца
До Парадокси
Парадокси да не пише глупости. Няма понятие от образователната система у нас. Да беше посетил някой директор на училище, за да види каква строга и пълна отчетност ЗА ВСИЧКО се води. За автора на интервюто е валидното, че "всеки съди по себе си". То така и учителите мислеха, че имат министър, а то се оказа МАЙМУН-ШЕБЕК-ГЕЙ.
13
2
 
15
 
! Отговори
До Наблюдател преди 5 месеца
Ако наистина недостиг на учители има само в училищата с ромчета, ще пратим там етнолозите и социолозите от БАН, които се скъсаха да убеждават света колко е добричко, надеждно и перспективно това малцинство и колко криви сме ние и нашата държава, дето не се отнасяме към него подобаващо.
Много усърдно ръсят тези твърдения, за да си осигурят финансиране на проекти с парички от НПО-та. Преди още да е започнала работата по подобни проекти, се знае какви трябва да са изводите, та да им кажат "Браво!"
12
2
 
12
 
! Отговори
Закриваме БАН и: преди 5 месеца
Като се редуцира броят на университетите ни до разумно число и в тях бъдат назначени с постоянни трудови договори тарикатите от БАН, които и без това четат лекции там, все ще останат известно количество висшисти от БАН, които няма да успеят да се уредят за преподаватели във ВУЗ.
Точно тези - артисалите, ще ги назначим на свободните учителски места.Няма да са недоволни от парите, защото заплатите им ще са по-високи от сегашните в БАН.Ще ги е яд само за това, че ще трябва да работят.Сега си дремят
11
4
 
13
 
! Отговори
Нищо ново преди 5 месеца
Кой да е учител, след като тази професия си остана неблагодарна- ниско заплащане, няма закон, който да защитава учителите! Не съм в тази сфера на работа, но и нямам никакво желание!
10
1
 
18
 
! Отговори
Нормално преди 5 месеца
Нормално е човека да не е в час. Все пак е бивш министър. Нормално ли е средната възраст на учителите да е 55 години. Питай ме защо на 55 години не им се занимава с иновации ще ти кажа, защото в къщи гледат внуците и нямат време да учат нови неща, а докато преподават няма как да учат. А имат и програма спусната от горе. Ако иновират ги бият през ръцете че не спазват програмата.... А да те уволнят на 55 си е риск нали. Но какво да кажем, човека просто е бил министър и не е съвсем запознат,
9
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Парадокси - точен коментар , заради директори като този"тълкувач" на проблемите в образованието можещи и знаещи учители заминаха да мият чинии в чужбина - тук бяха "васали" на тип като този нагаждач,несменяем от години ,уж много кадърен , а образованието ни тъпче на едно място , защото наистина директорите са несменяеми и се грижат как да се подмажат на всяка власт ,та да останат пак на постовете си
8
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 7

Оня дето го пратиха на държавни разноски в Кеймбридж и повече не се чу нищо за него щял да се връща учител. Ама друг път.
7
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тия,ромчетата ,дето изучихте за 30 години, не станаха ли някой от тях учители,та да попълнят недостига?
6
2
 
30
 
! Отговори
Парадокси преди 5 месеца
Най-големите феодали са директорите на училища ! Системата е сбъркана те са несменяеми и безкрайно корумпирани ! Дали ще чуя има недостиг на училищни директори ? Дано го доживея , много неща доживях , главата ми побеля !
5
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Каква 2050 г.? То след 5 г. няма да има хора, които да работят.
4
1
 
12
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 месеца
Недостига на учители е само за училищната със скандинавци!
3
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Бруто, нето не се казва.
Най-вероятно бруто.
2
4
 
14
 
! Отговори
Всеки ден преди 5 месеца
Всеки ден едно и също. Хайде стига вече.
БГ до 2050 ще е 5 млн маселение. Ниво Сомалия така че свиквайте.
1
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Върнете старите програми за обучение, допълнете ги с ново за талантливи деца и стига се занимавахте с глупости.