Министър Вълчев: Учебната година ще бъде вероятно удължена до юли

Матурите рано или късно ще бъдат направени, няма да са онлайн
28 мар 2020 10:48, Елка Василева
163
Министър Вълчев: Учебната година ще бъде вероятно удължена до юли
Красимир Вълчев. Снимка: архив, БГНЕС

Има вероятност учебната година да бъде удължена. Всички трябва да се настроят, че лятото тази година ще се учи малко повече, обясни министърът на образованието и науката Красимир Вълчев пред bTV.

Най-много ще бъдат засегнати юни месец и малко от юли месец, съобщи той.

„Всички трябва да имаме нагласи, че карантината ще продължи и родителите да знаят, че юни месец няма да ходят на почивка“, посочи още Красимир Вълчев.

Ще отпаднат ли матурите и изпитите?

Още по темата

„Матурите рано или късно ще бъдат направени, но няма да са онлайн, защото учениците няма да са в равнопоставена  среда“, обясни още министърът. По думите му абитуриентските балове вероятно ще са през юли.

Според Красимир Вълчев предложението на директорите на училищата за отпадане на външното оценяване за 4-ти и 10-и клас и промени в изпита за 7-и клас и матурите е прибързано и неаргументирано.

„Рано е да говорим за отпадане. Ако бъдем в ситуация на невъзможност и юни месец, и юли продължат ограничителните мерки, ще можем да говорим за това“, каза министърът.

Според него, ако се подходи така, трябва да отпаднат всички изпити.

„Няма достатъчно време. И предишни години сме били в подобни ситуации, но годината може да завърши нормално заради резерва в учебната година за преструктуриране“, посочи Вълчев.

Според него в  момента е много по-важно вътрешното оценяване и текущите оценки.

Какъв материал ще бъде включен в изпитите?

В изпитите няма да се включва материал, който не е преподаван, посочи министърът.

По-скоро ще се въздържим от материала, който е преподаван дистанционно, няма нищо фатално да спрем и до материала от първия срок посочи Вълчев.

Той призова директорите да успокояват родителите, че няма нищо стресиращо във външното оценяване, което има за цел да покаже реалните резултати на учениците и да се прецени на кои е нужно да се предложи допълнителна подкрепа.

По думите на министъра на образованието проблем може да има при учениците от 12 клас, които кандидатстват в университети в чужбина, защото там трябва съгласуване с европейските висши училища.

В момента образователните министри на останалите европейски страни по-скоро се въздържат от прибързани решения, а нашите нашите ВУЗ-ове са сговорчиви по темата, каза още Красимир Вълчев.

 „Важното е, че дистанционното обучение в електронна среда стартира успешно за много голяма част от учениците. Дните, които са в тази форма, ще бъдат приравнени на учебни дни, както и работните дни на учителите. Има ученици, които не са обхванати, но за тях ще има доучване, както в предходни години е имало допълнително обучение за преодоляване на образователни трудности“, добави Вълчев.


 


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
0
 
4
 
! Отговори
Българин преди 2 месеца
Красимире! Научи се да говориш правилен български език, моля те!!!!
141
0
 
8
 
! Отговори
от дочуто преди 2 месеца
И децата по улиците говорят за това удължаване. И се чудят защо, като сега учат толкова "успешно" с дигиталното обучение.
140
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
КАК РЕШИХТЕ, ЧЕ И МАЛКИТЕ ДЕЦА ДА СА ПРЕД КОМПЮТЪРА НЯКОЛКО ЧАСА НА ДЕН???
139
1
 
11
 
! Отговори
Димо преди 2 месеца
Този рядък ***, трябваше да е подал оставка за това, че онлайн обучението за което се биеше в гърдите с Microsoft Team така и не тръгна въпреки въведените 800 000 профила на родители и ученици (в нарушение на закона за защита на личните данни). Отделно *** има ли представа какви са температурите в класните стаи през юни и юли месец???
138
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тешка пандемия, опазен вирос, боко ше ни оправи, мутафчийски много свестен, иснервен, кара се, пуфти, българин роб се плаши, потчинява, заплашва, глоби, растрел, милиционери, пандемиа, баба починала със сто болести, олеле малеле. Чака ни невишдана криза, престапнуст, апартаменти банка прибира. Българина страх от вирос, не може чете статистика, цел ден битивито гледа.
137
2
 
14
 
! Отговори
komitataей преди 2 месеца
то и до август д а удължиш същата ,образованието е в колапс и липсата на реформи в сектора ще го затрие до 20 години
136
2
 
6
 
! Отговори
От баба и дядо знам, преди 2 месеца
че през последната учебна година преди Девети септември, когато бомбардировките били вече факт в София, преподавателите в Софийския университет и в другите учебни заведения в София били доста по-ларж и пишели тройки дори на онези студенти, които при други обстоятелства биха скъсали на изпит.
Правели това само заради факта, че въпросните студенти са рискували да дойдат в столицата, не знаейки дали в същия ден няма да има нова бомбардировка.
Дали и сега да не се постъпи така с учащите?
135
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Във връзка с кандидатстването в университети в чужбина предполагам, че ще се вземе някакво генерално решение, защото пандемията засегна целия свят. Предполагам, че ще се постигне международно съгласие, което да устройва кандидатстудентите от всички държави.
134
3
 
6
 
! Отговори
Не е лоша идеята преди 2 месеца
абитуриентските балове да са през юли, защото през втората половина на май винаги е дъждовно, някои от дните са доста хладни. Това задължава родителите да мислят и за връхна дреха, която да подхожда на балната рокля и тази дреха не винаги може да се ползва след това като пролетно и есенно манто.
За момчетата пък официални костюми, които те впоследствие почти не обличат и бързо им омаляват.
А през юли е достатъчна кокетна лятна рокля или хубава риза и панталон, които после можеш да си ги носиш.
133
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А МОЖЕ ЛИ ДА ПОДАВАМЕ МОЛБИ ЗА ПОВТАРЯНЕ НА КЛАСА?
ЗА ЕДИН ПРИЯТЕЛ ПИТАМ.
132
1
 
6
 
! Отговори
Боже преди 2 месеца
Краят на една илюзия.
131
0
 
3
 
! Отговори
въпрос преди 2 месеца
А това ли е най-разумното решение?
130
0
 
4
 
! Отговори
1 родител преди 2 месеца
О колко ще продължи този ад???
129
1
 
4
 
! Отговори
що??? преди 2 месеца
Ами излиза, че учебната година вместо 34-36 седмици, ще гони 38-40 .................
128
0
 
11
 
! Отговори
хм преди 2 месеца
С това изказване обесмисля дист. обучение при деца и родители.
Даскалята са послушни ...
127
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 126

Нарочно допуснах 1 грешка да видя дали ще ме поправиш и да преценя дали си този за който се представяш... но не си .. ти си просто 1 форумен трол . С това поведение съм убеден , че 1 приятел нямаш, а само познати.. Сигурно си гневен родител , за това , че детето ти не става за нищо и имаш изпуснати ползи от пандемията.. Всички сме засегнати от пандемията .. Марш да си гледаш турските сериали троле... Учебници ми бълнува..
126
1
 
9
 
! Отговори
Да, преди 2 месеца
Юни и Юли ще си стоим в къщи,а август ще отидем до магазина.
125
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 126

Тревата е за загубеняци, без цел и визия за живота! И не желая, да съм приятел с хора като теб. И каква вратичка можел да ми дадеш, точно ти? Едва ли си в такава позиция, но както и да е. Почивката ми свърши. Връщам се над учебниците. Лек ден на всички!
124
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Анулирайте учебната година докато пандемията свърши. И крайно време е да спрете международните полети.Някой държави го направиха за да ограничат вируса, а благодарение на нашата власт скоро здравите ще станат болни продължавайки да вкарват короната от вън. А тоя щаб вместо да предприеме тази мярка стоят като бостан пълен с кухи дини и се чудят какви ограничения да ни наложат.
123
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 114

Спокойно приятел, ще ти дадът такава вратичка, ако загрубее пандемията. Нали си много напред - можеш да анализираш нещата. Учи направо материала за следващата година. Ако може да не ме сравняваш и мен с тоя и оня (както ти не искаш да бъдеш сравняван). Пафни и ти 1 трева да се успокойш, че с нерви не се живее пълноценно. А да.. искаше да кажеш КОИТО, а не КОЙТО.. нали?