Близо 2 млн. лв. допълнително получават общините за училищата

Повечето са за нови кабинети по химия, физика и биология
20
Близо 2 млн. лв. допълнително получават общините за училищата
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Министерският съвет одобри допълнителни трансфери в размер на 1 902 782 лв., които ще бъдат разпределени по бюджетите на общините, за осигуряване на дейности по национални програми за развитие на образованието.
1 799 902 лв. ще бъдат предоставени по НП „Осигуряване на съвременна образователна среда”.

Още по темата

От тях 1 216 506 лв. са за финансиране на 28 общински профилирани гимназии и средни училища, в които през учебната 2020/2021 г. ще се ремонтират, обзавеждат и оборудват учебни кабинети и класни стаи за профилирано обучение по физика и астрономия, химия и опазване на околната среда, биология и здравно образование. Други 583 396 лв. са предвидени по модул „Площадки за обучение по безопасност на движението по пътищата“ (БДП). С тях в 90 детски градини и 181 училища ще бъдат изградени площадки за обучение по БДП.

С предоставените 97 280 лв. по НП „Заедно за всяко дете” ще бъдат включени родителите/семействата в процеса на обхващане и включване на децата и учениците в системата на предучилищното и училищното образование и с цел да се повиши възпитателният потенциал на семейството.

10 690 лв. се предоставят по модул „Подпомагане на екипите за обхват“. Средствата са предназначени за разработване и въвеждане на комплекс от мерки и прилагане на интегриран подход за всяко дете, което е идентифицирано като необхванато или е застрашено от отпадане от системата на образованието.
С 86 590 лв. 27 детски градини и 45 училища ще бъдат подпомогнати по втория модул „Добри практики за взаимодействие с родителите на институциите от предучилищното и училищното образование”.

5 600 лв. в изпълнение на Национална програма „Мотивирани учители“ са за осигуряване на квалифицирани учители, които работят в отдалечени райони или с ученици с понижени образователни резултати. Тези учители ще получават допълнително възнаграждение в размер на 500 лв. и средства за наем в размер на 200 лв. на месец или възстановяване на транспортни разходи.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
2
 
! Отговори
Крум преди 3 години
5600 лв. За едни учил за 11 месеца без транспорти и наеми 500*11=5500 лв.Нещо или аз ... или пак ни взимат за ....
14
1
 
3
 
! Отговори
мхм преди 3 години
в кв.Надежда 1 училище не направихте
13
1
 
10
 
! Отговори
бай х преди 3 години
парите като минат през общините до училищата нищо няма да стигне ....много се каде .... защо няма конкректна сума към всяко училище???
12
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е, ама на тия дечица майчетата им най -много недоволстват от даскалите, че вместо да цъкат у фейса, трябва да се занимават с отрочетата сиТова е цялата работа.
11
1
 
8
 
! Отговори
Изтървахте коняяяяя преди 3 години
Колкото и пари да пилеете, с това няма да вкарате чалгарското поколение у пътя.Гледам ги в парка по на 12-13 г. пушат и надули на макс чалга, момичета се боричкат с момчета. 10 - 11 вечерта и те непотърсени. Едно хилаво,иначе красиво момиченце каза :мама знае, че пуша". Знае, или не знае и в двата случая лошо.
10
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Споко,ако са при директорите, тогава пък директорите се нагушват.Ама яко!
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така като чета , по-голямата част са за ...сещате се коиКакви кабинети, то няма учители по физика и химия!Смяях! Усвояване на пари е това!
8
1
 
5
 
! Отговори
трогнат до сълзи преди 3 години
Откога класните стаи се помещават в общините ?! Това министерство на просветата и тоз министър за какъв ... са там ?! Не може ли средствата да бъдат разпределени директно по училищата , защо кметовете трябва нак да се нагушват и да се правят на велики , че те дават парите - НАШИТЕ ПАРИ ?!
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А само да попитам - нали смятат да премахват кабинетната система във връзка с пандемията. А сега дават пари за оборудване на кабинети.
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 5Спокойно, занимават се с тези глупости от трети клас. Ще станат големи програмисти, точно когато всичко това вече ще е автоматизирано или ще се прави по съвсем различен начин.
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Т.е пак ли същите големи фирми ще крадат.И забележете сега ги пишат на борсата 60-40 даже и работят докога така
4
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А, няма проблем с чужда пита /бюджет народен/ помен да се прави.Помен на държавата.Защото бюджетарите ще имат,когато има реално производство. А такова у нас с печалби, от които да се пълни бюджета отдавна е на издихание.ВЕрвайте им, дами и господа, вЕрвайте им за последно, че до година-две ще си останете тук само вие, останалите ИМ избиратели и ТЕ. Останалите няма да са вече тук. Други бюджети ще пълнят. Тогава и по хиляда лв. да стане тук МРЗ-все тая ще бъде, когато няма от къде да се плащат.
3
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-любопитното е защо едва сега взеха да отпуска пари, като се видя, че ще се ходи на избори вече. Не че е любопитно, всъщност - прозрачни са мотивите. Толкоз прозрачни, че са чак елементарни.
2
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има би още някой Бюджетар, неполучил подкуп за изборите?
1
3
 
7
 
! Отговори
Червен милионер преди 3 години
Това не се търпи вече, колко пари се раздадоха. Тези пари трябваше ние да си ги разпределим. До кога ще чакаме служебния кабинет?